Petekler temizlendi ama ısınmıyor probleminin nedenleri
Isıtma sistemlerinde karşılaşılan en temel sorunlardan bir tanesi petekler temizlendi ama ısınmıyor şikayeti olarak kendini göstermektedir.
Dört mevsimin yaşandığı Türkiye ve kış aylarının son derece şiddetli geçtiği ülkelerde, ısıtma sistemleri son derece önemli olmaktadır. Bu tarzdaki bölgelerde tesisat sisteminin kaliteli yapılması ve düzgün çalışması, verimli bir sıcaklığın sağlanması açısından gereklidir.
Bunun yanında insan sağlığı açısından ısının belirli bir düzeyde olması büyük önem taşımaktadır. Soğuk hava koşullarında dış alanların sıcaklığı son derece düşüktür. Dolayısı ile kişiler, mümkün olduğunca dış bölgelerde kalmamaya çalışırlar ve zamanlarının büyük bir bölümünü iç mekanlarda geçirirler.
Ev, iş yeri, ofis, atölye, alış veriş merkezleri, restoranlar, cafeler, hava alanları, otobüs terminalleri, metro istasyonları ve vagonları, büyük çaplı marketler ve bunlar gibi pek çok kapalı alan sıklıkla vakit geçirilen iç mekanlar arasında yer almaktadır. Tüm bu yerlerin kendine ait ısıtma düzenekleri bulunmaktadır.
Oldukça fazla insanın gün içerisinde gittiği bu alanların sıcaklığı, olumsuz hava koşullarından etkilenmeyecek şekilde ayarlanmaktadır. Isının sağlanması ve korunması için yerine getirilmesi gereken birbirinden farklı pek çok faktörden söz etmek mümkündür. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
-Binalarda kullanılan ısı yalıtım malzemelerinin kalitesi,
-Yalıtım yaptırılacak alanın enerji kimlik belgesinin hazırlanması,
-Isı yalıtım levhalarının doğru ve eksiksiz bir şekilde belirlenmesi,
-Kalorifer peteklerinin pencere altına değil, duvar önlerine koyulması,
-Yan binadan gelen soğukluğa engel olmak için köpükle değil, taş yünü levha ile yalıtım sağlanması,
-Kombi ve peteklerin bakım ve onarımlarının düzenli olarak yaptırılması,
-İşçiliğin en iyi ve hatasız şekilde gerçekleştirilmesi,
-Tesisatın ilk defa kurulduğu dönemde hata paylarının iyi hesaplanması gibi hususlar, ısıtma sisteminin verimliliği açısından son derece mühimdir.
Tesisat ile ilgili tüm işlemler doğru ve düzgün bir şekilde yapılmış olsa dahi zaman zaman bir takım sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Çoğu insan petekler temizlendi ama ısınmıyor şeklinde sorunlarını ifade ettiklerinde, en fazla dile getirdikleri soru gereken her şeyi yaptıkları halde neden problemin çözülmediği şeklinde olmaktadır.
Bu noktada kalorifer peteği temizliğinin ne olduğu, nasıl yapıldığı ve niçin yaptırılması gerektiğini bilmek gerekmektedir.
Merkezi sisteme ve bireysel kombilere bağlantılı sistemler, petekler aracılığı ile sıcaklığın belirli bir alana gönderildiği ısıtma düzenekleridir. Günümüzde pek çok iç mekanda bu yöntem tercih edilmektedir. Uzun yıllar kullanılan peteklerin ve ana kaynağın mutlaka ihmal edilmeden, düzenli aralıklarla bakımının yaptırılması gerekmektedir.
Aksi takdirde kombi çalışıyor petekler ısınmıyor, kombi petekleri ısıtmıyor ve kömürlü kalorifer peteği ısınmıyor gibi şikayetlerin sürekli olarak arttığı görülür.
Tüm bunların önüne geçebilmenin yolu sisteminin belirlediği süreler içerisinde yetkili servisle temas halinde olarak, ilgili işlemleri yaptırmaktan geçmektedir.
Bakım ve onarım sürecinde en fazla uygulanan işlem, kombi ve petek temizliği olarak kendini göstermektedir. Temizleme uygulaması; tesisatta, borularda ve petek içlerinde meydana gelen çamur, kireç, kir ve her türlü pisliğin birikerek tıkanmalar yaşanmasına sebep olması dolayısı ile yaptırılır.
Peteklerde görülen ısı kaybının en temel nedeni olan tıkanmaların giderilme işlemi ise şu şekilde yapılmaktadır:
-Ä°lk olarak tesisat, vana, kombi ve petekler kontrol edilir.
-Kaçak ya da tamir gerekiyor ise öncelikle bu sorunlar çözülür.
-Petek temizleme makinesi tesisata monte edilir. Bu işlem genel olarak banyo, mutfak ya da balkonlarda yer alan kollektör, havlupam veya radyatörün sökülmesi ile gerçekleştirilir.
-Gider olarak ise çoğunlukla lavabo ya da tuvalet tercih edilir. Bu noktada boyutu on ila on beş metre uzunluğunda değişen gider hortumları kullanılır.
İki aşamadan oluşan petek temizleme işlemi, herhangi bir kirliliğe neden olmamaktadır. Aşamalar ise şu şekilde sıralanmaktadır:
-Petek ve tesisatın üst boru sistemlerinin temizlenmesi,
-Tesisat borularının alt bölgelerinin temizlenmesi.
Doğru makine ve teçhizat ürünlerinin kullanılması, etkili bir sonuç için son derece önemli ve gereklidir.
Tüm adımlar doğru bir şekilde uygulandığında, peteklerde görülen ısı kaybının son bulduğu görülmektedir. Ancak kimi durumlarda kişilerin petekler temizlendi ama ısınmıyor şeklinde geri dönüşlerinin olduğu zamanlar da vardır. Bu gibi durumlara neden olabilecek unsurlar şu şekilde olabilir:
-Tesisat bağlantılarının ters bağlanmış olması,
-Tesisatın kombiye uygun döşenmemiş olması,
-Kombi takıldığında hatların kontrol edilmemesi,
-Vanaların kapalı olması,
-Kombi basıncının düşmesi,
-Peteklerin hava alması,
-Vanalarda yer alan contalardan kaynaklı tıkanmalar,
-Kombi filtresinin doğru çalışmaması,
-Tesisatta kaçak problemi olması gibi.
Kalorifer tesisatı son petek ısınmıyor ise ne yapmak gerekir?
Kalorifer tesisatı son petek ısınmıyor şikayetini gösteren kişilerin bilmesi gereken bir takım teknik unsurlar bulunmaktadır. Böylelikle vakit kaybetmeden sorunun kaynağına ulaşma ve çözüme kavuşturma aşamaları kolaylıkla sağlanabilir.
Kombilerin alt kısımlarında iki adet boru yer almaktadır. Bu boruların çapı kimi sistemlerde yirmi beş milimetre kimilerinde ise otuz iki milimetre olarak kendini göstermektedir. Sıcak suyun akışı, bu borular sayesinde gerçekleşmektedir.
Borular tüm tesisatı birbirine bağladığı için kombiye en yakın petekten en uzakta olana kadar dolaşım devam etmektedir. Bu noktada mesafe arttıkça ısı kaybı da artabilmektedir ve köşe dönme sayısı da fazlalaşacağından ötürü suyun sarf ettiği akış hızında da yavaşlama görülebilmektedir.
Bu sorunun önüne geçebilmek ve tüm peteklerin verimli bir şekilde çalışabilmesini sağlamak adına yapılabilecek bir takım uygulamalar vardır. Sebep olan unsurlar ve çözüm önerileri şu şekilde sıralanabilir:
-Peteklerin alt kısımlarında tıkanmalara neden olabilecek kir birimleri oluşmuş olabilir,
-Kombi pompasının gücü zayıflamış olabilir,
-Kombi pompası içerisinde yer alan çarklar kırılmış ya da çatlamış olabilir,
-Tesisat sisteminde bulunan herhangi bir parçada tıkanma meydana gelmiş olabilir,
-Kombi filtresi arızalanmış olabilir.
Bunlar gibi problemlerde petek temizliği, pompa verimliliği artması için kademe ayarı yükseltimi ve parça değişikliği için onarım yaptırılması gerekmektedir. Ancak peteklerde görülen ısı problemlerinde en sık karşılaşılan durum, tıkanmalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle profesyonel bir temizlik uygulaması çoğu zaman tek başına yeterli olmaktadır.
Bazı petekler ısınmıyor ise ne yapmak gerekir?
Özellikle kış aylarında farkına varılan bir sorun olan ve bazı petekler ısınmıyor şeklinde dile getirilen tesisat probleminde dikkat edilmesi gereken bir takım unsurlar bulunmaktadır.
Yakın döneme kadar ısı sorunlarının kombiden kaynaklı olduğu düşünülüyordu, ancak petek temizleme işleminin yaygınlaşması ile ilgili problemin tıkanıklıklardan dolayı oluştuğu anlaşıldı.
Günümüzde teçhizat malzemeleri arasında yer alan temizleme cihazı ve kimyasal maddelerin kullanılması ile kalorifer peteklerinde görülen ısı kaybı engellenmektedir. Bu işlemin uygulanması için uzman bir tesisat ekibine ihtiyaç duyulmaktadır.
Oldukça temiz ve hızlı bir şekilde yürütülen uygulama sonrası, ilgili sorun kesin olarak çözülebilmektedir.
Petek neden ısınmaz?
Siz de petek neden ısınmaz diye merak eden kişiler arasında mı yer alıyorsunuz?
Cevabınız evet ise doğru yerdesiniz!
Peteklerde görülen ısı kaybına neden olan durumlar genellikle şu sorunların yaşanmasından kaynaklanmaktadır:
-Kombi ya da kombi tesisatında yer alan su basıncında arıza olabilir,
-Kombi pompası düzgün çalışmıyor olabilir,
-Vana kapalı olabilir,
-Tesisat genelinde, boru hatlarında ve petek içlerinde tıkanıklıklar oluşmuş olabilir.
Kombiye uzak petekler ısınmıyor ise sorun nedir?
Isıtma sistemlerinde kimi zaman, kombiye daha uzak mesafede bulunan kalorifer peteklerinin ısınmadığı görülmektedir. Pek çok kişinin başına gelen bu sıkıntının birkaç farklı sebebi olabilmektedir.
Siz de son kombiye uzak petekler ısınmıyor şikayetinde bulunan bir kişi iseniz, sıraladığımız maddeleri dikkatle incelemeli ve ardından gerekiyor ise mutlaka uzman bir ekipten yardım almalısınız!
-Petek vanasını saat yönünün tersine çevirerek açın,
-Kombiye yakın olan peteklerin vanalarını kısın ve reglaj ayarını yapın. Bu işlem uzakta yer alan peteklerin çok daha iyi ısınmasını sağlayacaktır.
-Tesisat sisteminin süreç ilerledikçe iç bölgelerinde bazı pislikler birikir. Bu pislikler tıkanmalara neden olur ve ısı verimini düşürür. Bu durum da bölge bölge sıcaklık görülmesine neden olur, yani yalnızca peteğin alt ya da üst kısımları ısınır. Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz diye soran kişilerin karşılaştığı problem de tam olarak budur.
Böyle sorunlarda kombi sürekli olarak kendini çalıştırır ve yakıt tüketimi, dolayısı ile maliyet artar.
Tüm petekler doğru çalışması ve sistemin ömrünün artması için, bakım ve onarımlarının yaptırılması gerekmektedir. Tıkanmaların giderilmesi için de petek temizliği işlemine önem verilmelidir.
Son petek neden ısınmaz?
Son petek neden ısınmaz sorusunun birkaç farklı cevabı bulunabilmektedir.
Kişilerin uzman bir ekibe başvurmadan önce, kendi kendilerine uygulayabilecekleri yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edilen purjör anahtarı ile peteğin havasını almaktadır.
Purjör anahtarının işe yaramadığı durumlarda, alt vana rekorundan hava alma yöntemi denenebilir.
Tüm bu işlemler işe yaramaz ise sorunun kaynağı tıkanma ya da teknik bir arızadan kaynaklı olabilir. Dolayısı ile en kısa sürede bir tesisat ekibi çağrılarak, petek ve genel olarak tesisat üzerinde inceleme yaptırılmalıdır.