Basınçlı su ile logar açma işleri ve tıkanıklık tespiti
Basınçlı su en çok da; Rezidanslar, alışveriş merkezleri, okullar, fabrikalar ve otopark alanları gibi, yoğun olan yerlerde bulunan kanalizasyon sistemlerinde kullanılır. Basınçlı su ile logar açma işleri, su jeti adı verilen bir cihaz aracılığı ile yapılır.
Ayrıca bu tür yerlere büyük tip araçlar giremez ve bu yüzden daha küçük boyutlarda olan araçlar kullanılır. Su jeti ise minibüs tarzı araçlara monte edilebilen basınçlı su tertibatıdır.
Su jeti 250 bar basınca sahiptir. Özellikle yukarıda saydığımız yerlerde, kanalizasyon sistemlerinde sıklıkla tıkanıklık meydana gelir ve atık türleri de çabuk bir şekilde tıkanıklığa neden olacak türdedir.
Her ne kadar basınç kapasitesi 250 bar olsa da, kanalizasyon borularında 100 bar basınç yeterli olabilmektedir. Minibüs içinde bulunan su jeti tertibatında, dakikada 30 litre su debisi bulunmaktadır.
100 milimetre ve 600 milimetre çapında olan tüm borularda su jeti ile temizlik yapılabilir. Kanalizasyon borularında meydana gelen yağ ve tortuların kolay bir şekilde temizlenebilmesi için sıcak su kullanılır.
Eski yöntemlerle yapılan logar açma işlemlerinde hem maliyet, hem de zaman kaybı yaşanıyordu. Tıkanıklığa neden olan yerin tespit edilebilmesi için birçok yer kazılıyor ve hatta kırılıyordu. Tespit yapılıp, tıkanıklık giderildikten sonra da yine birçok yerin tamir edilmesi ve sonrasında ise kapatılması gerekiyordu.
Gelişmiş cihazların ve yöntemlerin kullanılması ile birlikte, tüm bu sorunlar ortadan kalkmış oldu.
Su jeti kanal açma
Bünyesinde yüksek basınçlı su barındıran su jeti, kanal açmanın en kolay ve en hızlı yollarından bir tanesidir. Su jeti kanal açma işlemlerinde, kameralı robot kullanılır. Genelde boru içerisinde kalıntı kalmamasını sağlamak amacıyla, yapılan kontrollerde kameralı robot kullanılır.
Kanal açmanın dışında, su jeti sanayi alanında temizlik işlerinde de kullanılır. Belli derecelerde olan sıcak su, su jeti ile birlikte kullanılır.
Fabrikalarda ve sanayi tesislerinde yüksek miktarda oluşan yağların temizlenebilmesi için sıcak su kullanılması şarttır.
Kanalizasyon açma ilacı
Bazı yerlerde, kanalizasyon borularında meydana gelen tıkanıklıkların giderilmesi için ilaç adı verilen kimyasallar kullanılır. Ancak günümüzde, bu yöntem çevre kirliliğine neden olduğu için büyük ölçüde terk edilmiş durumdadır.
Kanalizasyon açma ilacı, bina etrafında bulunan kanalizasyon sistemlerinde ya da şehir şebeklerinde bulunan boru sistemlerinde kullanılabilir.
Bünyesinde bulunan çözücü ve asit özelliği sergileyen kimyasallar, boru yüzeyinde ve tabanında oluşan tüm tıkanıklıkları kısa sürede giderir. Ancak uzun vadede özellikle plastik bazlı borulara zarar verirler. Aşınmaya neden olurlar.
Kanalizasyon açma makinesi
Kamyon gibi büyük araçlara monte edilmiş olan kanalizasyon açma makinesi, ayrıca küçük boyutlarda da üretiliyor.
Kanalizasyon sistemlerinin yoğun bir şekilde kullanıldığı alanlarda, büyük kamyonlara monte edilmiş, kanal açıcı cihazlar kullanılıyor. Bu cihazlarda sert fırça ve basınçlı su aparatı bulunuyor. Çoğu durumda, hem sert fırça, hem de basınçlı su, tıkanıkların açılmasında kullanılıyor.
Kanalizasyon açma makinesi, aynı zamanda kanal açma robotu olarak da anılır. Tabi ki robotun farklı bir cihaz olduğunu belirtelim.
575 watt gücünde ve 750 watt gücünde iki türü bulunan kanal açma robotları, genelde araçların giremeyeceği alanlarda kullanılıyor.
Robot içerisinde:
- 5 metre uzunluğunda ve 8 milimetre çapında spiral tel
- 5 metre uzunluğunda ve 16 milimetre çapında yay
- 7 farklı tür kesici ve parçalayıcı aparat
Bulunmaktadır. Bu tür cihazlarda ayrıca küçük bir depo bulunur. Depo, sisteme basınçlı su verilmesi durumunda hazne görevini görür.
Görüntüleme sistemlerini ise ayrı bir konuda ele almak gerekir. Kapalı devre kamera sistemi ile çalışan görüntüleme sisteminde, traktör adı verilen küçük robotlar kullanılır. Boru içerisinde ilerleyen robotlar sayesinde, tıkanıklık olan bölge tam olarak tespit edilebilir.
Kanal temizleme iÅŸlemleri
Tespite edilen tıkanıklığın türüne göre de, tıkanıklık giderme işlemi gerçekleştirilir. Eğer kanalizasyon borularında sert cisimler, tıkanmaya neden olmuşsa, parçalayıcı aparatlar ile bu sert cisimler giderilmeye çalışılır.
Biraz daha yumuşak ama tıkanmaya neden olan cisimlerde ise sert fırçalar kullanılır. Hangi aparat kullanılırsa kullanılsın, her işlemde mutlaka basınçlı su ile temizleme yapılır.
Borunun yüzeyine ve tabanına yapışan pislikler, basınçlı su sayesinde kolaylıkla temizlenebilir.
Kanal temizleme işlemleri, bina etrafı ve cadde üzerinde yer alan boru sistemlerine yönelik olarak gerçekleştirilir.
Gider açma bina içi ve dışı
Fabrika, rezidans ve işyeri gibi alanlarda yer alan gider borularında meydana gelen tıkanıklıkları tespit etmek zordur. Daha doğrusu apartman dairesinde yer alan giderlere göre daha uzun sürmekte ve daha zor olmaktadır.
Nedeni ise tespit alanının geniş olması ve boru sisteminin karmaşık bir yapıda bulunmasıdır. Gider açma işlemi, bina içlerinde nispeten daha kolay yapılır. Yapılan işlemlerde en önemli unsur, tespitin yapılabilmesidir. Tespit yapıldığı zaman, temizleme işlemi kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.
Bina içlerinde yer alan gider borularının açılmasında, basınçlı su kullanılır. Eğer inşaat pisliği tıkanıklığa sebep olmuşsa, parçalayıcı aparat ile bu pislikler, boru dışına çıkarılır.