Banyo yer süzgeci koku, yer süzgeçleri ve koku
Yer süzgeci, zemin drenajı olarak geçer. Günümüzde birçok yeni sistem yer süzgeci, hem konutlarda, hem de büyük kapalı alanlarda kullanılmaktadır. Yer süzgeçlerinin bazı yerlerde yoğun olarak kullanılması, koku probleminin de oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Banyo yer süzgeci koku, balkon yer süzgeci koku ya da mutfak yer süzgeci kokularının genel sebeplerinden bu yazıda bahsedeceğiz.
Banyo alanlarındaki süzgeçlerde meydana gelen tıkanıklığın birinci nedeni, saç kıllarıdır. Yeni nesil süzgeçlerde ayrıca saç tutucu bir aparat bulunmaktadır.
Klasik tip süzgeçler
Plastik ve çelik gövdeli olmak üzere iki grupta değerlendirilirler. Plastik gövdeli olanlar, genelde konutlarda ve küçük mutfaklarda kullanılır. Çelik gövdeli olanlar ise büyük alanlarda ve yoğun olarak kullanılan yerlerde kullanılır.
Alttan çıkışlı veya yandan çıkışlı olarak üretilirler. Kokuyu hapsetmeye yarayan ve fermür adı verilen aparatları bulunur.
Yalıtımlı tip süzgeçler
Klasik tipte olduğu gibi, plastik ve çelik gövdeli modelleri bulunur. Yalıtım yapılacak olan alana göre özel olarak da üretilebilirler.
Ayarlı süzgeçler
Takım olarak tasarlanırlar. Takım süzgeçlerde; alt gövde (plastik), ayarlanabilir başlık, paslanmaz ızgara ve koku önleyici aparat bulunur. Koku önleyici klapelidir. Yani dışarıdan gelen cisimleri bünyesinden geçirir ama içeriden gelenleri dışarı bırakmaz. Mesela kötü koku gibi.
Tutucu süzgeç modelleri
Balkon, bahçe, havuz gibi alanlarda kullanılan süzgeçlerdir. Açık alanda bulunan süzgeçlere, çamur, yaprak ve benzeri gibi birçok cisim gelebilir ve süzgeci tıkayabilir. Polipropilen özel üretim süzgeçler, bu gibi etkenleri uzak tutmak için tasarlanmışlardır.
Banyo yer süzgeci koku önleyici
Kokusuz yer süzgeci modelleri, yeni nesil koku önleyici süzgeçler olarak tanımlanır. Banyo yer süzgeci koku önleyici, büyük hacimlerdeki suyu tutmak için özel olarak tasarlanmıştır.
Susuz ve koku önleyici yer süzgeçlerinde ayrıca klape sistemi bulunur. Boru içerisindeki haşerelerin, ev içerisine girmesi böylece önlenmiş olur. Perdeli sifon ve yandan çıkışlı sifon olmak üzere iki farklı koku tutma özelliği bulunur.
Suya gerek kalmadan kullanılabilen süzgeçlerin ızgaralarının altında yer alan boru uzunlukları, ve bu boruda bulunan klape aparatı, kötü kokuyu engellemede oldukça etkilidir.
Haşere ve böceklerde banyo ya da tuvalet alanlarında, boruların içerisinden ev alanında doğru gelirler. Ev içerisinde ölen haşereler de zamanla kötü kokuya neden olur. Klapeli süzgeç sistemlerinde ise bu durum yaşanmaz.
Gider kokusunu gidermek için
Gider kokusunu engellemenin birçok yolu vardır. Bu yollardan bir tanesi de, uygun malzemelerin kullanılmasıdır. Bir diğer yol ise uygun kullanımdır. Kötü kokuyu baştan engellemek, daha sonra gidermekten daha kolaydır.
Eğer gider kokusu meydana gelmişse, uygulanabilecek birkaç yöntemi sıralayabiliriz. Gider kokusunu gidermek için, süzgeçlerin ve gider borularının kontrol edilmesi iyi olacaktır. Yüzeysel kontrolden bahsediyoruz tabi ki.
Koku türlerini kullanarak, yüzeysel kokuları engelleyebilirsiniz. Marketlerde bu tür ürünleri bol miktarda bulabilirsiniz. Püskürtmeli ya da kapsül türünde olan ürünlerden kullanabilirsiniz. Mesela kapsül olanlar banyoda bulunan tuvaletlerin içine asılır. Otomatik püskürtmeli olan modeller ise banyo dolaplarının üstüne koyulabilir. Zamanlayıcısı ayarlanarak, belli sürelerde koku püskürtmesi sağlanabilir.
Düzenli olarak temizlik yapılması da, yüzeysel kokuların oluşmaması adına önemlidir. Ancak en önemlisi, banyo ve tuvalet alanlarında yer alan süzgeçlerdir. Eğer süzgeçleriniz, su haznesine sahipse ve bu haznelerde su kalmamışsa, düzenli olarak süzgeçlerin içine su koyulması sağlanmalıdır.
Banyoda bulunan lavaboların altındaki S boruları da kontrol edilmelidir. Bazı durumlarda S borularında su kalmayabilir ve bu durum da kötü kokuya neden olur.
Kötü kokunun nedeni, dış kaynaklı da olabilir. Havalandırma boşluklarından kaynaklanan kötü kokunun nedenleri, çok farklı olabilir. Bu konuda bina yöneticisi ile sorunun çözümü adına, konuşmak gerekir. Alt kattaki ya da üst kattaki komşuda meydana gelen sorundan dolayı da kötü koku durumu meydana gelebilir. Eğer böyle bir durum varsa, sorunun kaynağı olan komşuyu, bu konuda uyarmak gerekir.
Koku tutucu klapeli yer süzgeci
Klape dediğimiz aparat, yarım daire şeklinde plastik bir malzemedir. Aslında bir tür menteşeli kapaktır. Süzgeçlerin altından başlayan boruların içerisine takılır. Daha doğrusu üretim aşamasında montajlanır.
Büyük boy klapeler, şehir şebekesi kanalizasyon sistemlerinde de sıklıkla kullanılır. Geri tepmeyi engellemek için kullanılırlar. Bina girişlerinde kanalizasyon borularının hepsinde klape bulunur. Bir diğer adı da geri tepme ventilidir.
Koku tutucu klapeli yer süzgeci ürünü de, dairelerde kullanılan modellerden bir tanesidir. En büyük özelliği kötü kokuların iç alanlara ulaşmasını engellemek olsa da, boru içlerinden gelebilecek olan haşerelere karşı da oldukça etkilidir.
Gider koku önleyici
Koku önleyici kavramı genel bir kavramdır. Yer süzgeçlerinden, koku önleyici ürünlere kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Ev içerisinde oluşan kokuları önlemenin birçok yolu olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak gider borularının derinlerinde meydana gelen tıkanıklıklarda durum biraz farklıdır. Yani koku önleyici adına bireysel olarak kullanılabilecek yöntemler, bu tür tıkanıklıklarda işe yaramaz.