Fayanslarda Su Sızıntısı-  Binalarda Su Yalıtımı

Fayanslarda su sızıntısı olması sık karşılaşılan ve can sıkıcı olan bir durumdur. Halıların sızıntı su nedeniyle ıslanması, alt komşunun tavan akıyor şikâyetiyle kapınızı çalması da sıkıntıyı ikiye katlar. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşıldığında uzman bir ekibin yardımı gereklidir.

Fayanslarda Su Sızıntısı

Fayanslarda Su Sızıntısı

Fayanslarda su sızıntısı,  suyun en çok kullanıldığı alanlar bulunan mekânlarda olur. Banyolar, tuvaletler, mutfaklar, balkonlar ve havuzlar konum itibarıyla şüphesiz suyun en çok kullanıldığı yerlerdir. Fayanslar sağlam olsa da  temizlik amacı veya başka bir amaçla çok fazla suya maruz kaldıklarında sızıntı olması kaçınılmazdır. Su sızıntısı vinil döşeme veya küvet yanında gevşek fayanslar, duvar boyasında pullanma belirtileri, duşa yakın ahşaplarda kireçsi görünüm, tavan veya kirişlerin üzerinde su lekeleri ve su kabarcıkları, duş ya da küvet yakınındaki duvar veya yerde kalıp noktalar, nemlenmiş duvarlar ve zeminde bulunan sudan dolayı mobilyaların çürümesi ile kendini gösterir.

Fayans aralarından yüzeye ulaşan su birikintileri,  halıların ıslanmasına ve seramiklerin üzerinde ıslaklığa neden olur. Bu da tehlikeli durumlara yol açabilir. Fayanslardan su sızmasının nedenleri fayansların arasındaki derzlerin yetersiz olması ve tesisat borusunda meydana gelen patlamadır.

Binalarda Su yalıtımı

Su yalıtımı binaların uzun ömürlü olması için önemlidir. Su yalıtımının yapılmasının amacı yapıların temelindeki taşıyıcı elemanların sudan korunmasını sağlamaktır. Çünkü zeminde biriken sular binanın temelindeki ve temele bağlı taşıyıcı elemanlar için hayati tehlike arz eder.

Zeminde biriken suların beton yapısını koruyan inşaat demirine zarar vermesiyle beton ağırlığı kaldıramaz ve korozyon (demirin paslanması) meydana gelir. Betonu tutan demir zarar gördüğünde temeldeki elemanlar gücünü kaybeder.

Su yalıtımı yapılmadan önce betonarme yüzeyi temizlenmeli, pürüzsüz bir hale getirilmelidir. Su yalıtımı için bitümlü (kömür veya siyah kömür içeren) malzemelerin kullanılması durumunda taban üzerine astar yapılarak bitümlü malzeme ile betonarme yüzeyin birleşmesi sağlanmalıdır. Islak zeminlerde yalıtım sifon ya da gider içine doğru uzatılmalıdır. Tüm su bu noktadan geçeceği için bu alandaki yalıtımın sağlam ve güvenilir olduğuna emin olunmalıdır. Korozyonu ve dolayısıyla bina su tesisatı problemlerini önlemenin tek yolu doğru su yalıtım uygulamaları yapmaktır. Su yalıtımı  enerji tasarrufu olarak fayda sağlamasa da yapının daha güçlü kalmasını sağlayacaktır.

Fayanslarda Su Sızıntısı Tespiti

Derz dolguları yetersiz olduğu zaman fayansların arasından su sızabilir. Nalburlardan satın alabileceğiniz derz dolgusu ile derzlerin aralarını  kendiniz kapatmayı deneyebilirsiniz. Ancak fayansların, seramiklerin, kalebodurların altındaki kaçakları kırmadan bulabilmek için tesisat hasar tespiti cihazları kullanan uzman ekipten destek almalısınız. Üstelik derz harcını hazırlarken kimyasal ile su dengesini tutturamadığınızda derz çökme yapar veya çatlar.

Temiz su tesisatında yapılan sızıntı tespit çalışmasında akustik dinleme cihazı kullanılır. Teknolojinin gelişmesi su tesisatı problemlerinin çözümünü kolaylaştırmıştır. Son teknoloji cihazlar ile fayans, parke, kalebodur, seramik altındaki kaçaklar, küçük su sızıntıları kolayca tespit edilebilir. İlkel yöntemler ile kırıp dökerek tespit yapılmaya çalışıldığında seramik modelleri, renkleri, desenleri hasar görebilir ve aynı seramikler bulunamayabilir. Akustik dinleme cihazı küçük ses sapmalarına karşı hassas olduğundan cihazın ustalıkla kullanılması gereklidir.

Pis su tesisatında oluşan kaçaklar fayans üzerinde ıslaklıklara neden olur. Bu durumun altında yatan neden termal kameralı cihazlarla belirlenir. Atık su tesisatına gönderilen yüksek çözünürlüğe sahip kameralar, adeta nokta atışı yaparak tesisattaki her türlü problemin görülmesini sağlar.

Tesisatta döşenen borular kalitesiz ise, tesisat işçi hataları ile yapılmışsa, kullanılan malzemeler dayanıklılığını yitirmişse, atık su borusunda çatlama, kırılma ve delinme problemleri varsa, temiz su borusu yüksek basınçtan dolayı patlamışsa, atık su borusundaki contalar erimişse fayanslar su sızdırır. Fayanslarda meydana gelen su sızıntıları küçük olduğunda dolgu işleminin ardından sorunun bir daha meydana gelme ihtimali düşüktür.

Su kaçağı oluşması durumunda ilk yapılması gereken  kombi altındaki sağdan ikinci vananın kapatılmasıdır. Bu sayede vana sıcak su girişini keserek su kaçağı sorununun ilerlemesine engel olur.

Fayanslarda Su Sızıntısı

Fayanslarda Su Sızıntısı

Fayansların aralarındaki kirlenmeleri temizlemek için kullanılan çamaşır suyu ya da por-çöz gibi tehlikeli kimyasal maddeler derz dolgusunu çürüterek suyun fayans altına sızmasına sebep olabilir. Bu nedenle fayansları, zararı olmayan doğal karışım ile temizleyebilirsiniz. 7 su bardağı suya yarım su bardağı karbonat, bir fincan limon suyu ve yarım fincan beyaz sirkeyi karıştırarak kullanılmayan bir diş fırçası yardımıyla derz temizliğinde kullanabilirsiniz.

Fayanslarda su sızıntısı alt komşunun tavanından su sızmasına neden olabilir. Bu durumda yine basınç kontrolü yapılır. Basınç düşmesi su kaçağı olduğunun göstergesi olarak görülür ve su kaçağı uzun vadede binanın betonlarına ciddi zararlar verebilir.

Son teknoloji cihazlar ile tıkanıklıklar bulunduktan sonra kanal temizliği yapmak gereklidir. Fayanslarda su sızıntısı sorunun hasarsız çözülmesi için uzman kişilerin müdahalesi gereklidir. Evinizi inşaat alanına çevirmeden teknolojiden ve tecrübeden yararlanmak ve tüm su tesisatı sorunlarınıza çözüm bulmak için tıklayın /iletisim/ bizimle iletişime geçin.

 

Benzer Yazılarımız

PimaÅŸ Açma hizmetleri – PimaÅŸ açma nasıl yapılır?
Mutfak, banyo ve tuvalet alanlarında yer alan pimaş borular, pissuların kanalizasyon sistemine aktarılması ...
Acil Su Tesisatçısı
Acil Su Tesisatçısı Ankara Ankara da yaşayanlar hizmet alımında oldukça titiz davranırlar. Su ile ilgili...
Su Kaçağı Tespiti Ve Tamiri
Su Kaçağı Tespiti Ve Tamiri Su Kaçağı Tespiti Ve Tamiri iÅŸlerini kim yapar? Bu sorunun cevabını bilen Ã...
Ankara Logar Tıkanıklığı Açma işlemleri
Kanalizasyon sistemlerinde meydana gelen tıkanma, büyük bir sorundur. Kötü koku ve pisliği beraberinde get...
Gider Borusu Tıkandı, Eyvah Gider Borusu Tıkandı!
Başta evlerimizde olmak üzere tüm yaşam alanlarında karşılaşılan tesisat sorunlarının başında gider...
Ankara Pis Su Kaçak Tespiti
Ankara Pis Su Kaçak Tespiti (0531 981 58 77) Pis su kaçakları, evlerde ve iş yerlerinde sıklıkla karşıla...