Sıhhi Tesisat Hakkında Bilgi – Sıhhi tesisat nedir?

İnsanların yaşadığı veya çalıştığı bütün yapılarda temiz suyun sağlıklı bir şekilde iletimini sağlayan, insanların meydana getirdiği atıkların sağlıklı bir şekilde sistem dışına atılmasını sağlayan yapılara sıhhi tesisat adı verilir. Sıhhi tesisat hakkında bilgi vermeden önce tanımının yapılmasını uygun gördük. Şimdi sizlere bu yazımızda ana hatları ile birlikte sıhhi tesisat elemanlarının neler olduğunu ve ne işe yaradıklarını anlatacağız.

Ayrıca sıhhi tesisat arızalarının neler olduğunu bu yazımızda ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Sıhhi tesisat hakkında bilgi

Sıhhi tesisat hakkında bilgi

Sıhhi Tesisat Hakkında Bilgi – Sıhhi Tesisat Elemanları

Sağlık ile doğrudan ilişkili olan sıhhi tesisat, yaşamımızın bir parçası haline geldi. sıhhi  tesisat hakkında bilgi verirken, sıhhi tesisat elemanlarının neler olduğunu gelin yakından inceleyelim.

Demir borular günümüzde genellikle büyük sanayi alanlarında ve şehir şebekelerinde kullanılan demir borular, bina içlerinde genel olarak kullanımı terk edilen sıhhi tesisat elemanlarındandır. Ancak birleşim elemanlarında çoğunlukla kullanılmaya devam edilmektedir. Aşağıda anlatacağımız elemanların plastik olanları da vardır. Biz burada konuyu genel hatları ile ele almak adına demir olan boruları ve birleşim elemanlarını inceleyeceğiz.

Genel olarak demir olarak üretilen dirsek parçası, yön değişimlerinde kullanılır. 90 derece ve 45 derece olmak üzere çeşitleri bulunur. Dirseklerin her iki birleşim elemanlarında dişler bulunur.

T parçası üç yollu tesisat bağlantılarında kullanılır. Adını T şeklinde olduğu için almıştır.

Nipel elemanı, aralarında çok az çap farkı olan tesisat elemanlarını birleştirmekte kullanılır. Nipel elemanlarının her iki ucunda da erkek vida dişi bulunur.

Rakor elemanı üç parçadan oluşur ve boruların eksen dönüşlerine gerek olmaksızın birleştirilmelerini sağlar.

Manşon ise temiz su tesisatların iç kısımlarında kullanılmak üzere tasarlanan tesisat elemanıdır.

Kör tapa genel olarak su depolarının ağızlarının kapatılmasında kullanılır. Bir başka kullanım alanı ise tesisatların bittiği yerlerdir.

Redüksiyon boru geçişlerinin birleştirilmesini sağlar. Büyük çapta olan borular ile küçük çapta olan boruların birleştirilmesini sağlayan ara elemandır.

Deveboynu pissu tesisatlarında kullanılır. Lavabolarda ve tuvaletlerde kullanılır. Pissu tesisat borularının yana kaydırılmasında kullanılır.

Uzatma parçaları ve rozetler, temiz su tesisatlarındaki muslukların mesafesini uzatmak için kullanılır. Genelde pirinç denilen malzemeden yapılırlar. 1-5 santimetre uzunluğunda olurlar.

Sıhhi Tesisat Arızaları Nelerdir?

Sıhhi tesisat hakkında bilgi olması açısından arızalardan bahsetmeyi de uygun gördük. Aşağıda en çok görülen sıhhi tesisat arızalarından bahsedeceğiz. Bahsedeceğimiz arızalar, pis su ve temiz su arızalarını içeriyor. İsterseniz gelin maddeler halinde muhtemel arızaları inceleyelim:

  • Conta arızaları sıklıkla görülen arızalardan bir tanesidir. Kullanım sonucunda zamanla contaların yapılarının bozulması sonucu görülür.
  • Temiz su tesisatlarında meydana gelen yuva arızaları da tıpkı conta arızalarına benzer. Muslukların belirli bir kullanım süresi vardır. Mesela bin defa çevirme sonucunda, musluk yuvalarında bulunan diÅŸler aşınır ve kullanılmaz hale gelirler. Muslukların boÅŸa dönmesinden bu durumu anlayabiliriz. Bazı durumlarda sekman adı verilen ve çevirme iÅŸlevini yerine getiren musluk baÅŸlarının kırılması da bir baÅŸka arıza türüdür.
  • Musluk yataklarında meydana gelen arızalar; yatakların boÅŸa dönmesi ya da bollaÅŸması, kırılması ya da çatlaması sonucu meydana gelirler. Tamir edilmediklerinde su kaçakları ve sızıntıları meydana gelir.
  • Temiz su ve pissu tesisatlarında meydana gelen arızalar sızıntı ya da kaçak olarak adlandırılabilir. Temiz su tesisat borularında meydana gelen kaçaklar bazı durumlarda gözle görünmeyebilirler. Aynı ÅŸekilde pissu tesisatlarında da aynı durum söz konusudur. Ancak pissu tesisatlarında meydana gelen kaçaklar, kötü koku ile anlaşılabilirler. Temiz su tesisatlarında meydana gelen kaçaklar giderilmediÄŸinde, su basmaları ve yüksek su faturası gelme durumları ile karşılaşılabilir.
  • PimaÅŸ arızaları diyebileceÄŸimiz arızalar ise genelde tıkanıklık olarak karşımıza çıkmaktadır. Tıkanıklık türü günümüzde geliÅŸmiÅŸ kameralar ve cihazlar ile yapılır. Aynı ÅŸekilde tıkanıklığın giderilmesinde de geliÅŸmiÅŸ cihazlar kullanılır. PimaÅŸ arızaları tamir edilmediÄŸinde alt katın tavanına sızarlar. Ayrıca kötü kokuya da neden olurlar.
  • Bina giriÅŸlerinde bulunan vanalarda meydana gelen arızalar ise gevÅŸeme ve contaların aşınması sonucu oluÅŸurlar. Ayrıca tıkanıklık nedeniyle de ÅŸehir ÅŸebekesinden bina içlerine su akışı imkansız hale gelebilir.
  • Atık su tesisatlarında meydana gelen tıkanmalar sonucunda; böcek ve kurt gibi canlıların tesisata sızması, kötü kokuların meydana gelmesi gibi sorunlar baÅŸ gösterebilir.

Yukarıda ayrıntıları ile anlattığımız sorunlar, genel olarak temiz su ve atık su tesisatlarında görülen sorunlardır. Bu sorunların bir tanesi oluşabileceği gibi birden fazlası da oluşabilir. Oldukça ciddi olan tesisat sorunlarının bir an önce giderilmesi ve tamir yapılması gerekir.

Sıhhi tesisat hakkında bilgi

Sıhhi tesisat hakkında bilgi

 

 

 

Benzer Yazılarımız

Gider Açma Nasıl Yapılır?
Banyo, tuvalet ve mutfak giderleri, sıklıkla tıkanan bir yapıdadır. Tıkanıklığın türüne göre, bu tÃ...
Banyo alt kata su kaçırıyor – Alt kata su akması nedenleri
Angora Tesisat olarak, banyo alt kata su kaçırıyor sorunu ile çok sık karşılaşıyoruz. Müşterilerimiz ...
Su Kaçağı Tespiti Yapan Firma
Su Kaçağı Tespiti Yapan Firmalar Ankara da Su Kaçağı Tespiti Yapan Firma bulmanız kolaydır. Ancak bulduÄ...
Peteklerin üstü ısınmıyor – Isınmama nedenleri
Peteklerin ısınması ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, yazımızı okumanızı tavsiye ediyo...
Pimaştaki yağlar nasıl temizlenir?
Öncelikle bilmeyen kullanıcılar için açıklamak gerekirse pimaş banyo, lavabo ve mutfak gibi yerlerde kull...
Keklik Pınarı Su Kaçak Tespiti
Keklik Pınarı Su Kaçak Tespiti (Angora Tesisat) Ankara’nın güzide ilçelerinden Çankaya, tarihi ve d...