Peteklerin üstü ısınmıyor – Isınmama nedenleri
Peteklerin ısınması ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Yazımızda, peteklerin ısınma sorunları ile ilgili birçok konudan ayrıntısı ile bahsedeceğiz. Özellikle peteklerin üstü ısınmıyor sorununu da ayrıntılı bir şekilde açıklayacağız.
Peteklerin üstü ısınmıyor, peteklerin altı ısınmıyor
Elinizle kontrol ettiğinizde peteklerin altı ya da üstü ısınmıyorsa, hatta hem altı hem de üstü ısınmıyorsa, ya petek borularının döşenme işlemi yanlış yapılmıştır, ya da petek temizlikleri yeterince iyi yapılmamıştır.
Tesisatlarda çap hesabı yapılmadan boru seçimi sonucunda, peteklerin altı ısınmaz. Aslında bu büyük bir sorundur. Nedeni ise tesisat borularının çaplarının yeniden hesaplanarak, yenilenmesidir. Bu durum, ev sahibi için de ilave masraf demektir.
İyi yapılmayan petek temizliği sonucunda, peteklerin üstü ısınmaz. Bunun nedeni pisliklerin alt kısımda birikmesi ve sıcaklığın üst kısma ulaşmasını engellemeleridir. Dip tarafa çöken pislikler aynı zamanda zamanla tüm tesisatı da tıkayabilirler.
Peteklerdeki tıkanıklıkların tespit edilmesi
İleri seviye görüntüleme cihazları kullanılmadan önce, birçok kişi ki buna tesisat firmaları da dahil, petek üstü ya da altı soğukluklarında arızanın kombiden kaynaklandığını zannediyorlardır.
Ancak arızaların tespiti için görüntüleme cihazlarının kullanılması ile birlikte, aslında peteklerin içinde bulunan pisliklerin, peteklerin dip kısımlarında biriktiği anlaşıldı.
Termal kameralar, peteklerdeki ısınma problemlerinin kaynağını tespit etmede kullanılan bir numaraları cihazlardır. Isı değişimlerini algılayan ve bunu ekranda gösteren bu cihazlar sayesinde, peteklerin neden ısınmadığı ve arızanın nerede olduğu kolaylıkla bulunabilir.
Kombi cihazından kaynaklanan sorunlarda ise peteklerin tamamı ısınmaz. Yani hem altı ısınmaz, hem de üst kısmı ısınmaz. Kombideki vanalardan kaynaklanan sorunlarda da aynı durum söz konusudur.
Eğer petek vanaları ters tarafa çevrilmişse, peteklerde sorun olduğu zannedilebilir. Peteklerin üstü ısınmıyor sorununu değerlendirmeden önce, vanaların doğru konumda olduğundan emin olmalısınız.
Peteklerdeki ısınma sorunu nasıl gideriliyor?
Angora tesisat olarak, piyasada bulunan tesisat firmalarından farklı bir yol izliyoruz. Öncelikle piyasada faaliyet gösteren tesisat firmalarının nasıl bir yol izlediğinden bahsedelim. Ayrıca bu yöntemin avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedelim.
Piyasada faaliyet gösteren birçok tesisat firması, aynı cihazı kullanır. Biz de Angora tesisat olarak birçok firmanın kullandığı cihazı kullanıyoruz. Rothernberg marka bu cihaz depo ve hortum aparatlarından oluşuyor. Depo içerisine hem su hem de kimyasal alabiliyor.
Cihazda bulunan hortumlar, genelde kombi cihazının altında bulunan girişlere bağlanıyor. Böylelikle sisteme buradan giriş yapılabiliyor. Aslında petekler için durum biraz farklıdır. Peteklerin vana girişlerinden, her petek için ayrı giriş yapılıyor. Her petek için temizleme işlemi tekrar ediliyor.
Şimdi gelelim nasıl temizlik yapıldığına; temizlik için az önce de belirttiğimiz gibi hortumun bir ucu sisteme bağlanıyor. Diğer hortum ise drenaj için kullanılıyor ve drene edilecek uygun bir yere yerleştiriliyor. Birçok firma cihazın deposuna, özel temizleyici kimyasalı su ile karıştırarak koyuyor.
Kimyasallar, peteklerde bulunan ve tortu haline gelmiş olan pislikleri parçalayıp, sistemden atıyor. Genelde drenaj alanı olarak banyoda bulunan klozetler tercih ediliyor. Dolayısıyla kimyasal madde ve bütün pislikler, sistemden şehir şebekesine atılıyor.
Ancak peteklerin üstü ısınmıyor sorunun bu şekilde çözülmesinin bazı zararları var. En büyük zararı, çevre kirliliğine yol açmasıdır. Doğada çözünemeyen bu kimyasal, şehir şebekesinin en son durağında, belki de açıkta tehlike saçmaya devam ediyor.
Kimyasal bir özelliği de koruyucu olmasıdır. Sistem temizlendikten sonra verilen kimyasal, petekleri uzun bir süre koruyor.
Ancak bizim uyguladığımız yöntem tamamen temiz ve çevreye de zarar vermiyor. Biz petek temizliğinde basınçlı su ve hava kullanıyoruz. Basınçlı su hava ile birleşince, peteklerin içerisinde ne kadar pislik varsa dışarı atıyor. Üstelik bu yaptığımız işlemin ne peteklere, ne de çevreye herhangi bir zararı yoktur.
Bu yöntemden şu ana kadar hizmet verdiğimiz müşterilerimiz de memnun ve memnuniyetlerini her fırsatta dile getiriyorlar.
İkinci aşama olarak ise durulama işlemini gerçekleştiriyoruz. Bunu yapmamızdaki amaç, petek içerisinde herhangi bir kalıntı bırakmamaktır. Son olarak ise peteklere ilaç veriyoruz. Bu kimyasal, petekleri uzun bir süre koruyor ve tortu birikimini geciktiriyor.
Petek ısınmalarında dikkat etmeniz gerekenler
Yukarıda anlattıklarımızdan yola çıkarak, yalnızca peteklerin üstü ısınmıyor sorununda değil, diğer tüm sorunlarınızın nedenlerini umarız, sizlere anlatmışızdır. Kombi arızalanmaları hariç olmak üzere, petek ve tesisatlarda meydana gelen sorunlarınızda her zaman yanınızdayız.
Petek ve tesisatlarınızın temiz kalabilmesi için yapmanız gereken bazı şeylerden bahsedeceğiz. Öncelikle kombi cihazlarınızı belli bir ısı ayarında sabit tutmalısınız. Ayrıca banyoda bulunan tesisat giderinden düzenli olarak pissuyu dışarı atmalısınız.
İnternet üzerinde bazı yanlış bilgiler sonucunda tesisat içerisine zararlı kimyasal veren kişiler bulunuyor. Bu zararlı kimyasallar, peteklerin daha çabuk kirlenmesine neden olabiliyor. Normalde kireçli olduğu için şehir şebekesinden gelen su, yalnızca peteklerin değil, diğer tesisatların da tıkanmasına neden olabiliyor. Tabi ki bu durumda bireysel olarak yapılacak bir şey yoktur.
Bu durumda yapılacak tek şey, uzman tesisat firmasından yardım almak olacaktır.