Gider Açma Nasıl Yapılır?

Banyo, tuvalet ve mutfak giderleri, sıklıkla tıkanan bir yapıdadır. Tıkanıklığın türüne göre, bu tür giderlerdeki tıkanıklığı gidermek mümkündür. Gider açma yüzeysel olan tıkanıklıklarda bireysel olarak yapılabilir.

gider açma

gider açma

Ancak daha derinde ve nerede olduğu bireysel olarak tespit edilemeyen tıkanıklıkların giderilmesinde, profesyonel bir yardım almak yerinde olacaktır.

Bireysel Olarak Gider Açma

Başlıktan da anlaşılacağı gibi bazı yöntemler kullanılarak, gider açma işlemi bireysel olarak yapılabilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki, burada bahsedeceğimiz yöntemlerin dışında, başka yöntemler denemek, gider borularında zarara neden olabilir.

Askı teli kullanarak gider açma:

En çok kullanılan bu yöntem, yüzeysel tıkanıklıklarda işe yarayabilir. Askı telinin kanca olan kısmı borunun içine gelecek şekilde, tıkanıklığa neden olan cisim çıkarılır. En çok da klozet ve Alaturka tipi tuvalet giderlerinde işe yarar. Buralardaki borular, deveboynu olarak tabir edilen bir yapıdadır. Düz olmadıklarından dolayı, düz bir yapıdaki tel çok kısa mesafelere kadar uzanacak ve tıkanıklığı giderecek yapıda olmayacaktır.

Kostik kullanarak gider açma:

Kostik etkili ve son derece tehlikeli bir kimyasaldır. Bu kimyasalı kullanmadan önce bazı hususları açıklamamızda yarar vardır. Solunum yollarına ve deriye zararlı bir kimyasaldır ve kullanmadan önce maske ve eldiven gibi araçlar ile kendinizi korumanızda yarar vardır.

Yarım kilo kadar kostik maddesini tıkanıklığın olduğu borunun girişine dökün. Yaklaşık olarak 15 dakika kadar bekleyin ve daha sonrasında bu kimyasalın üzerine yaklaşık olarak 2 litre kadar kaynar su dökün. Bir saat kadar kimyasalın etki etmesini bekleyin. Daha sonrasında tıkanıklığın giderilip, giderilmediğini kontrol edin. Eğer giderilmemişse, bu işlemi birkaç defa tekrarlamak zorunda kalabilirsiniz.

Solunması ve deriye temas etmesi halinde derhal doktora başvurmalısınız. Bu yöntemi aslında pek tavsiye etmiyoruz. Nedeni ise gider borularına uzun vadede zarar vermesi ve insan sağlığı açısından da tehlike arz etmesidir.

Tuz, Limon, Sirke ve Karbonat ile gider açma:

Aslında başlıkta saydığımız bu maddeleri tek başına ya da ikişer gruplar halinde de kullanabilirsiniz. Ancak hepsi bir arada kullanıldığı takdirde, etkisi daha fazla olacaktır. Tüm bu malzemelerin yüksek oranda asidik yapıya sahip olması, tıkanıklığa neden olan bazı cisimlerin de parçalanmasında etkilidir.

Tıkanıklığa neden olan daha sert cisimleri tabi ki bu karışımla gidermeniz imkansızdır. Bu tarz cisimlerin giderilmesinde daha farklı yöntemler ve cihazların kullanılması gerekir.

Saç kılı ve balgam gibi tıkanıklığa neden olan cisimlerin giderilmesinde etkilidir diyebiliriz.

Öncelikle bir litrelik bir kaba bu malzemeleri atıyoruz ve elde ettiğimiz bu karışımı, tıkanıklığın olduğu gider borusuna aktarıyoruz. Birkaç dakika bekledikten sonra, 1 litre kadar kaynar suyu, aynı gidere boşaltıyoruz. Eğer tıkanıklık giderilmemişse, bu işlemi birkaç defa daha tekrar etmemiz gerekebilir.

Pompa kullanarak gider açma:

Özellikle mutfak alanlarında bulunan gider borularındaki tıkanıklıkları açmak için kullanılan bu yöntem, yüzeysel tıkanıklıklarda etkilidir. Yüzeyde bulunan ve tıkanmaya neden olan cisimleri pompa kendisine çeker ve yüzeye çıkmasını sağlar.

Yumuşak bir yapıya sahip olan cisimlerin giderilmesinde etkilidir. Lavabo yüzeyine çıkan pislikleri daha sonra bir eldiven yardımı ile toplayıp, çöpe koyabilirsiniz.

Profesyonel Gider Açma Yöntemleri

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemler, bireysel olarak uygulanabilir. Ancak öyle cisimler vardır ki, bu tarz cisimlerin neden olduğu tıkanıklıkları açmak için daha farklı yöntemler ve cihazların kullanılması gerekir.

Genelde zamanla biriken ve katı hale gelen sert cisimler, inşaat atıklarının neden olduğu tıkanıkları açmak için aşağıda bahsedeceğimiz yöntemlerin uygulanması gerekir. Profesyonel gider açma yöntemlerini ancak, alanında uzman ve deneyim sahibi tesisat firmaları uygulayabilir.

Bu tarz firmaların ellerinde bulunan gelişmiş cihazlar, hem tıkanıklığa neden olan cisimlerin tespitinde, hem de tıkanıklığın giderilmesinde kullanılır.

El tipi kamera cihazı, gider borularında meydana gelen tıkanıklığın türünü ve yerini tespitinde etkilidir. Bir sonda boru ucunda bulunan kamera ve bu kameranın etrafında bulunan LED aydınlatma ile tıkanıklığa neden olan cisim, noktasal olarak tespit edilebilir.

gider açma

gider açma

Gider açma işlemlerinde tespit yapıldıktan sonra, kırmadan ve dökmeden tıkanıklık giderme işlemi yapılabilir. Tıkanıklığa neden olan cisimlerin giderilmesi için iki yöntem kullanılır.

Basınçlı su ve hava karışımı ile gider açma

Bu işlemlerden bir tanesi, tıkanıklık açmak için kullanılan cihazın gövdesinde oluşturulan, basınçlı su ve hava karışımının kullanılmasıdır. Bu yöntemin birçok avantajı bulunur. En büyük avantajından bir tanesi, çevreye ve boruya zarar vermeden, boru içerisindeki tıkanıklığa neden olan en sert cisimleri bile parçalayıp giderebilmesidir.

Tıkanıklık açan makinenin gövdesinde üretilen basınçlı su ve hava karışımı, yüksek basınçlarda tıkanıklığın olduğu gider borusuna verilir. Tıkanıklığa neden olan cisimler parçalanıp giderildikten sonra, basınçlı su ile durulama işlemi yapılır.

Basınçlı su ise yaklaşık olarak 9 bar basınçla sisteme verilir. Basınçlı su sayesinde, gider borusu yüzeyinde var olan katı maddeler parçalanmış olur. Bu sayede, sistemde tıkanıklığa neden olabilecek hiçbir unsur kalmamış olur.

Tıkalı boru açma kimyasalı kullanışlı mıdır?

Bir diğer yöntem ise kimyasal ile gider açma yöntemidir. Ancak bu yöntem, her ne kadar etkili bir yöntem olsa da, çevreye olan zararlarından dolayı birçok tesisat firması tarafından terk edilmiştir.

Tıkalı boru açma kimyasalı, özel olarak üretilen ve çok güçlü özellikleri olan bir kimyasaldır. Asit oranı yüksek olduğu için en sert cisimleri bile parçalayacak özelliktedir. Bir anlamda PH değeri yüksektir. Tıpkı bulaşık deterjanlarında olduğu gibi.

Kimyasal, yukarıda bahsettiğimiz tıkanıklık gideren cihazın gövdesinde su ile karıştırılır. Bunun nedeni, kimyasalın gider borusuna zarar vermemesidir. Yani bir anlamda etkisini boruya zarar vermeyecek kadar azaltma işlemidir.

Ancak yine de gider borularındaki sert cisimleri parçalayacak güçtedir. Tıkanıklık giderme işlemi de yukarıda bahsettiğimiz gibi yapılmaktadır.

Benzer Yazılarımız

Koku tespiti Ankara ilinde ve profesyonel bir anlayış
İnşaat tamamlandıktan sonra, tesisat muayenesi yapılır. Muayene ise sisteme basınçlı su verilerek yapıl...
Su Kaçağı Tespiti Ve Tamiri
Su Kaçağı Tespiti Ve Tamiri Su Kaçağı Tespiti Ve Tamiri iÅŸlerini kim yapar? Bu sorunun cevabını bilen Ã...
Tıkanıklık Açma Nasıl Yapılır? – Görüntülü tıkanıklık açma
Bina içlerinde yer alan borulardaki tıkanıklıklar, büyük sorunlara neden olmaktadır. Eski usullerle yapı...
Merkezi sistem kalorifer peteği ısınmıyor
Merkezi sistem ısıtma, farklı bölmelerin ısıtılmasına olanak sağlayan ancak enerjinin bir merkezden gel...
Yangın hidrantı kaçağı bodrum, Hidrant kaçakları
Hidrant suyu, kaynağını şehir şebekesinden alır. Ancak şehir şebekesinden gelen suyun basıncı, hidrant...
Tesisat Kaçak Tespiti Ankara
Tesisat Kaçak Tespiti Ankara Tesisat Kaçak Tespiti Ankara da bu hizmetleri hangi Su Kaçağı Firmaları verir...