Yangın hidrantı kaçağı bodrum, Hidrant kaçakları
Hidrant suyu, kaynağını şehir şebekesinden alır. Ancak şehir şebekesinden gelen suyun basıncı, hidrant hattı için yeterli değildir. Bu yüzden hidrant hatlarına bağlı olarak çalışan vana odaları vardır. Yangın hidrantı kaçağı Bodrum ya da diğer illerde vana odası yerleşimi hep aynıdır.
Şehir şebekesinden gelen suyun basıncını yükseltmek mümkün değildir. Bu yüzden birçok binanın bodrum katında belirli bir hacimde su deposu ve hidrofor bulunmaktadır. Depoda biriken su, dairelere hidrofor yardımı ile basınçla verilir.
Aynı prensip, hidrant vana odaları için de geçerlidir. Vana odalarında da iki adet pompa bulunur. Ana pompa ve joker pompa adı verilen pompalar, her zaman çalışmaz. Yalnızca yangına müdahale anında, hidrant kullanıldığı zaman çalışmaya başlarlar.
Pompalar aynı zamanda suyun basıncını yükseltirler. Böylelikle itfaiyeci hortumu bağlandığı zaman, yeterli basınçta su temin edilmiş olunur.
Eğer pompalar sürekli olarak çalışıyorsa, hidrant hattında bir sorun var demektir. Ara vermeden, çalışmasının nedeni, hidrant hattındaki borularda kırılma ya da patlama olmasıdır.
Belirli aralıklarla pompalar çalışıyorsa, mesela beş dakika aralıklarla o zaman hidrant hatlarında sızıntı şeklinde kaçak var demektir. Kılcal çatlaklar bu duruma neden olur.
Yangın hidrantı kaçağı sızıntısı nasıl anlaşılır
Sızıntıyı hızlı bir şekilde tespit edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, vana odasında bulunan pompaların basınç göstergelerini kontrol etmektir.
Yangın hidrantı kaçağı sızıntısı nasıl anlaşılır sorusunun cevaplarından bir tanesi de, yüksek gelen su faturasıdır. Hidrant hatlarında kullanılan suyun faturası, bina sakinleri tarafından ödenir. Su faturası, normalden daha fazla geliyorsa, hidrant hatlarında kaçak olması da ihtimal dahilindedir.
Şimdi şöyle bir soru sorabilirsiniz. Ya sızıntı ya da kaçak binanın içinde meydana geliyorsa?
Eğer binanın içinde bir kaçak ya da sızıntı varsa, bina ortak kullanımı olan hattın sayacını kontrol edersiniz. Sayaç normal bir hızda çalışıyorsa, sorun burada değildir.
Gerek hidrant hatlarında, gerekse bina içlerinde bulunan hatlarda kaçak ya da sızıntı söz konusu ise basınç göstergeleri ya da su saatlerine bakılarak bu durum anlaşılabilir. Daha doğrusu yöntemlerden bir tanesi budur.
Hidrant hatlarında bazı belirtiler yanıltıcı olabilir. Tesisatçıların kullandığı akustik ses tespit cihazı ile yapılan çalışmalarda, sızıntı ile ilgili sesin geldiği yerin tam tersi bölgede kaçak belirtileri gözlenir. Tabi ki bahsettiğimiz bu durum tecrübenin bir sonucudur.
Bazı durumlarda ise arızayı tespit etmek oldukça kolaydır. Aslında hattın bulunduğu yere göre değişir desek daha doğru olur. Hidrant hatlarında basınç yüksek olduğu için borunun patlaması ya da kırılması durumunda, borunun bulunduğu bölgede, su birikintisi oluşur. Su birikintisi ise çoğalmaya devam eder.
Ancak bazı hatlar derindedir ve böyle bir durumun ortaya çıkması zaman alabilir.
Hidrant tesisatı aşınma durumları
Hatların hatalı bir şekilde döşenmesi, ek yerlerinin sağlam bir şekilde tesis edilmemesi durumlarında da zamanla aşınmalar meydana gelebilir. Aşınma durumu yavaş bir süreçtir ve aşınma sonucunda aniden sızıntılar ya da kaçaklar meydana gelebilir.
Aşınmalar genelde, tesisat borularının ek yerlerinde meydana gelir. Ek yerlerinde yönetmeliğe göre bazı sızdırmazlık elemanları kullanılır. Yani normal bir içmesuyu hattı gibi, hidrant hatlarını düşünmemek gerekiyor.
Hidrant hatlarında sızdırmazlık contaları bulunur. Bu contaların kalitesiz malzemeden üretilmesi, zamanla contaların aşınmasına ve conta bulunan yerlerde su sızıntısı meydana gelmesine neden olur.
Hidrant ve hatlarında yapılan imalat hataları
Hidrant hatlarında bulunan boruların, yüksek basınçlara maruz kalması da, kaçaklara ya da sızıntılara neden olur. Hatların döşendiği yerin de büyük önemi vardır. Hat döşenmeden önce kazı çalışmaları yapılır ve kazı yapılan yere doğrudan hatlar döşenmez.
Boruların zarar görmemesi için yataklama adı verilen bir işlem yapılır. İnce kumlardan boru tabanına ve üstlerine yeterli miktarda dökülür. Yataklamanın nedeni borunun zarar görmemesi ve soğuklardan etkilenmemesidir. Eğer bu işlem yapılmadan boru döşenmiş ise, toprağın içinde bulunan taşlar, toprak basıncının da etkisiyle borulara zarar verir.
Zarar verme işlemi çok yavaş bir şekilde gerçekleşir. Sonunda ise boruda delinme ve yarılma gibi zararlı etkiler görülür.
Bir diğer imalat hatası da pompa bağlantılarının gerektiği gibi yapılmamasıdır. Eğer pompalar borulara fazla basınçlı su verirse, borular bu basınca dayanamaz ve hattın muhtelif yerlerinde patlamalar meydana gelir.
Basınçtan en çok zarar gören yerler ise borunun ek yerleridir.
Hidrant hatlarında arıza tespiti kamera ile yapılabilir mi?
Bu soruya evet cevabını verebiliriz. Daha önceki yazılarımızda, bina içlerinde temiz su tesisatlarındaki arızaları bulmak için kamera cihazlarının kullanıldığından bahsetmiştik.
Hidrant hatlarında da aynı durum söz konusudur.
Susta ucunda bulunan mini bir kamera, kameranın etrafında ise görüntüyü net bir şekilde alabilmek için yerleştirilen LED aydınlatma elemanları. Sistem basit bir şekilde böyle işlemektedir.
Kameranın bağlı olduğu ekrandan ise boru içerisi gözlemlenir. Genelde küçük bir araç içerisine böyle bir sistem yerleştirilir. Kaçak bulunduğunda ise gidilen mesafe ölçülür ve gerekli olan müdahale yapılır.