Balkon giderinden su gelmesi, balkon gideri tıkanması
Balkon giderleri, tıpkı mutfak ve banyo alanlarında bulunan lavabolardaki gider sistemine sahiptirler. Standart bir balkon giderinde, spiral bir boru ve süzgeç bulunmaktadır. Spiral boru, yan taraftan pimaş boruya bağlanmaktadır. Balkon giderinden su gelmesi demek, spiral borunun ya da pimaş borunun tıkanması anlamına gelir.
Pimaş borular çatı katından başlar. Çatı bölümünde çatıyı boydan boya dolaşan dereler vardır. Bu dereler galvanizden imal edilmişlerdir. Derelere çok küçük eğimler verilir. Bu sayede çatıya düşen yağmur suları, belli bir yolu takip edebilirler. Belli mesafelerde galvaniz derelerde delikler bulunur. Bu deliklerden her birine bir pimaş boru bağlıdır.
10 cm çapında olan dereler ve uçlarına bağlı bulunan pimaş borular, bina etrafındaki zemine kadar inerler. Bazı sistemlerde ise toprak altına inerler ve burada bulunan yağmursuyu rögarlarına bağlanırlar.
Balkon alanlarında bulunan spiral borularda tıkanmalar meydana gelebilir. Tıkanma sonucunda ise boru içerisinde biriken sular geri tepebilir. Eğer boru içerisinde su yoksa tıkanık nedeniyle, balkon alanları yıkandığında, su tepmesi olayı yaşanabilir.
Bazı durumlarda ise giderlerin ucunda bulunan süzgeçlerde tıkanma olmuş olabilir. Süzgeç temizlendiğinde biriken su akıp gidecektir.
Balkon su gideri nasıl açılır
Süzgeçte ve spiral boruda meydana gelen tıkanıklıkları açmak kolaydır. Ancak pimaş boruda meydana gelen tıkanıklığı gidermek zor olabilir. Balkon su gideri nasıl açılır sorusuna pimaş boru tıkanıklığı açısından cevap vermek daha doğru olacaktır.
Pimaş borularda meydana gelen tıkanıklıkların bazı sebepleri vardır. Bunları maddeler halinde sıralayalım:
- Çatıda bulunan dereden gelen pisliklerden kaynaklı tıkanıklıklar,
- Balkon giderlerinden gelen çamur ve benzeri pisliklerden kaynaklanan tıkanıklıklar,
- Rüzgarın getirdiği bazı cisimlerin çatı alanlarında bulunan derelerden pimaş borularına ulaşması ve boruları tıkamasıdır.
Balkon giderlerinin bulunduğu kısmın büyük bir çoğunluğu beton içerisinde kalmaktadır. Bu yüzden bireysel olarak temizleme işlemi zor olabilir. Genelde pimaş borularda tıkanıklıklar nadir olarak gerçekleşir.
Balkon gideri tamiri
Giderin büyük bir bölümü beton içerisinde kaldığından, herhangi bir arıza durumunda tamir edilmesi zor olabilir. Balkon gideri tamiri yapabilmek için öncelikle, gider etrafının kırılması gerekebilir.
Kırılan gider içerisinde tıkanıklık varsa giderilir. Gider borusu zarar görmüşse değiştirilir. Daha sonra kaba sıva ile kırılan yer kapatılır. Bu işlem çok sık yapılmaz.
Balkon giderinin süzgecinin değiştirilmesi ise bir tamir işlemi olarak kabul edilebilir.
Balkon gideri nasıl kapatılır
Kış aylarında sık kullanılmayan balkon alanlarında bazı önlemlerin alınması gerekir. Tabi ki biz burada, her tarafı açık olan balkon alanlarından bahsediyoruz. Günümüzde genelde, cam balkon ya da pimapen ile balkon alanları kapatılmaktadır. Tıkanıklık yine de görülse bile, açık olan balkon alanları kadar sık olmamaktadır. Balkon gideri nasıl kapatılır sorusuna basit bir cevap verelim.
Süzgeç kapağını kaldırıp, girişi gazete kağıdı ile doldurabilirsiniz. Bu uygulanacak basit yöntemlerden bir tanesidir.
Bir diğer yöntem ise marketlerden satın alabileceğiniz ve manuel olarak kapatılabilen kapaklardır. Yani kapağı hem süzgeç, hem de kapak olarak kullanabilirsiniz. pratik olan yöntemlerden bir tanesidir.
Balkon gideri tıkanıklığının giderilmesi
Tıkanıklık giderin içinden ya da dışından olabilir. Pimaş borularda meydana gelen tıkanıklıklarda, uzman bir tesisatçı yardımı almanız gerekebilir. Pimaş borular 90 derecelik bir açı ile yerleştirildiğinden dolayı, tıkanması çok zordur. Ancak tıkandıklarında da bazı cihazların kullanılması gerekebilir.
Teras balkon giderleri
Bu tarz balkonların zemini fayans ya da mozaik adı verilen beton türü olabilir. Döşeme kalınlığı boyunca gider borusu, beton altında kalmaktadır. Buna bir de fayans ya da yüzey döşeme kalınlığı da eklenince, gider biraz derinde kalmaktadır.
Teras alanlarındaki giderlerde bir tıkanıklık meydana geldiğinde, bireysel olarak yapılacak işlemler kısıtlıdır.
Genelde bu alanlardaki tıkanıklığı gidermek için özel makineler kullanılır. Tıkanıklık açan robotlar, tıpkı lavabo ve tuvalet alanlarındaki tıkanıklığı giderdiği gibi, bu alanlardaki tıkanıklığı da kolayca giderebilirler.
Zaten teras alanlarında bulunan giderlerin yeri belli olduğu için tıkanıklığın tespit edilmesine gerek yoktur.
Tek yapılması gereken işlem, tıkanıklık gideren robot ile buraya müdahale edilmesidir. Bu işlem ise basınçlı su ve hava karışımının gidere verilmesi ile yapılır.
Bazı durumlarda tek bir işlem yeterli olurken, bazen işlemin birkaç defa tekrarlanması gerekebilir.
Bireysel olarak yapılacak olan işlemler ise lavabo tıkanıklığı giderme işlemlerinde olduğu gibidir.
Genelde bu giderlerde kimyasal kullanımı yaygındır. Ancak kimyasallar, uzun vadede pimaş borulara zarar verir. Ayrıca bu giderlerin zemine kadar gittiği düşünüldüğünde ve burada çocukların da oynadığı düşünüldüğünde, insan sağlığını tehdit eden bir yönünün olduğu düşünülebilir.
Basınçlı su ve hava karışımı ile çok kısa sürede teras balkon alanlarında bulunan giderlerdeki tıkanıklıklar kolaylıkla giderilebilir.
Böylelikle balkon giderinden su gelmesi sorunu da çözülmüş olur.