Merkezi Sistem Kalorifer Peteği Isınmıyor – Nedenleri
Sitelerde ve iş merkezlerinde günümüzde ısıtma sistemi olarak, merkezi sistem kullanılmaktadır. Merkezi sistemin en büyük avantajlarından bir tanesi de, merkezi sisteme bağlı alanların verimli bir şekilde ısınmasıdır. Ayrıca yakıt tasarrufu da merkezi sistemde yapılabilmektedir. Merkezi sistem kalorifer peteği ısınmıyor, birçok site sakinlerinin ve iş merkezinde çalışanların, genel sorunu haline gelmiştir.
Biz bu yazımızda, merkezi kalorifer sistemden bahsedeceğiz. Merkezi sistemdeki sorunlardan bahsettikten sonra, ısınma sorununa ne gibi çözümler üretildiğini göreceğiz.
Merkezi sistem kalorifer peteği ısınmıyor – Merkezi Isıtma sitemi nasıl çalışır?
Çok katlı binalarda ve site tarzı alanlarda, merkezi ısıtma sistemi kullanılır. Ayrıca iş merkezlerinde de merkezi ısıtma sistemi yaygın olarak kullanılır. Sistem tek bir yerde toplanan yakıt tankı ve yakıt sistemine bağlıdır. Kompleks olarak bir arada bulunan merkezi sistemden, ısınması istenen tüm alanlara ısı dağıtılır.
Merkezi sistem ısıtma kaynağı, doğalgaz ya da kömür ile çalışır. Sıvı yakıtla çalışan türleri de vardır. Ancak günümüzde sıvı yakıt ve kömür nadir olarak kullanılmaktadır. Merkezi sistemden elde edilen ısı, borular yardımı ile tüm alanlara eşit bir şekilde dağıtılır. Bu sistemin verimli bir şekilde çalışabilmesi için sürekli olarak bir kişinin, bu sistem ile ilgilenmesi gerekir.
Merkezi sistemin ne gibi avantajları vardır?
Bireysel olarak daireler, kombi ya da benzeri ısıtma cihazları ile uğraşmazlar. Ayrıca bu tür cihazların yakıt harcama oranı daha fazladır. Sıcak su ve ısı dağılımı kısıtlıdır. Bunun nedeni yüksek faturalardır. Mutfak ve banyo alanlarında sıcak su kullanıldığında, suyun debisi azalır.
Kombi cihazlarında bir arıza olduğunda, tamir işlemi ile ev sahibinin uğraşması gerekir. Ancak merkezi sistemde böyle bir sorun yaşanmaz. Herhangi bir tamirat işleminde daire sahipleri, bu durumdan rahatsız olmazlar.
2007 yılında yürürlüğe giren ısı pay ölçer cihazı sayesinde, her daire tükettiği miktar kadar ödeme yapar. Böylelikle kimseye fazla ya da az fatura gelmez.
Merkezi sistemin ilk yatırım maliyeti oldukça düşüktür. Ayrıca işletme maliyeti de bireysel olarak kullanılan sistemlere göre oldukça düşüktür.
Merkezi sistemin ne gibi dezavantajları vardır?
Güney cepheler zaten kış aylarında bile, kuzey cephelere göre sıcak olduğundan, ısı pay ölçer cihazı olsa bile daha fazla ısınır. Kuzey cephe için de tam tersi bir durum yaşanır. Bu durum gereksiz sarfiyatın yaşanmasına neden olur.
Merkezi sistemde bakım, biraz daha uzun sürer ve bu süre içerisinde kazan kapalı kalır. Bu durumda daire sahipleri sistemden yararlanamazlar.
Merkezi sistemde petek temizliği yapılması
Kombi cihazına bağlı olarak bulunan peteklerin temizliği ile merkezi sisteme bağlı olarak çalışan peteklerin temizliği arasında pek bir fark yoktur. Ancak petek türüne göre yapılan temizlik işlemi kısa ya da uzun sürebilir. Mesela alüminyum malzemesinden yapılan petekler hafiftir ve çabuk kirlenirler. Ancak temizlikleri de o oranda daha kolay olur.
Dökme demirden yapılan petekleri zor kirlenirler, ancak temizlikleri uzun sürer.
Yukarıda saydıklarımızın dışında, merkezi sistemde ayrıca kazanın da bakımı ve temizliği yapılır. Merkezi sistemde öncelikle kazan temizlenir. Bunun nedeni sisteme bütün sıcak suyun, kazan tarafından sağlanmasıdır.
Kazanın dibinde biriken tortular ve yabancı cisimler, basınçlı su ile temizlenir. Kazana bağlı olan ve daireleri besleyen ana borular, tesisat kimyasalı ile temizlenir. Bazı durumlarda basınçlı su ve hava karışımı ile de temizlenmektedir.
En son olarak daire içlerinde bulunan petek temizlikleri yapılır. Petek temizliği yapılmadan önce, bütün peteklerin havası alınır. Sistemdeki ana borulardan, dairedeki borular vana yardımı ile ayrılırlar. Dolayısıyla ayrı olarak peteklerin temizlenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Petek temizliğinde kullanılan cihaz aynıdır. Cihazın haznesine kimyasal eklenebilir, ya da basınçlı su kullanılabilir.
Gerek kimyasal ile temizlikte, gerekse basınçlı hava ve su ile temizlemeden sonra, tekrar basınçlı su kullanılarak, tesisat ve petek içlerinde durulama işlemi yapılır. Böylelikle küçük kalıntılar da bu yöntemle temizlenmiş olur.
Merkezi sistem düzenli olarak temizlenmezse ne olur?
İlk yapıldığı andan itibaren, merkezi ısıtma sistemi 8 yıla kadar sorunsuz bir şekilde çalışabilmektedir. 8 yıldan sonra ise tesisatlarda ve peteklerde pislikler ve tortular görülebilir.
Merkezi kalorifer peteği ısınmıyor sorununun nedeni ise bu zaman zarfından sonra başlar. Borularda meydana gelen tıkanma sonucunda, boruların çapı daralır ve daha az sıcak su sistemde dolaşmaya başlar. Bu duruma kireçlenme de katkıda bulunur.
Sistemde daha az sıcak suyun dolaşması demek, daha az ısınma demektir. Kazan daha fazla çalıştığı halde, sistemde dolaşan su az olduğundan dolayı, daha az ısınma sağlanmış olur.
Kazana bağlı olarak çalışan pompalar daha fazla çalıştıklarından dolayı ise daha kısa sürede yıpranırlar. Bu pompaların ebatları büyüktür ve arızalanmaları ya da değiştirilmeleri gereken durumlarda, pahalıya mal olurlar.
Merkezi ısıtma sistemleri de, kombi sistemlerinde olduğu gibi iki yılda bir bakımı yapılması gereken sistemlerdir. Her bakım ya da temizlik yapıldığında ise sisteme koruyucu kimyasal verilmektedir. Petek koruyu kimyasal, iki yıl boyunca peteklerde pislik birikmesini önler.