Tavandan su damlaması nedenleri – Neden su damlar?
Tavan alanlarından su gelmesi durumu, sizin ve komşunuzun huzurunu kaçıracak niteliktedir. Tavandan su damlaması durumu aynı zamanda birçok unsura da zarar verir. Genelde beton ve tavan alanlarında bu olumsuz durumu görmek mümkündür.
Beton yapısal özelliğinden dolayı uzun yıllar dayanabilecek niteliktedir. Ancak çok fazla nem ve su oranı betona zarar verir ve ömrünü kısaltır. Suya doyan beton zamanla çözülmeye başlar ve bu durumda yapılar için oldukça riskli bir durumdur. Tüm bunların nedeni tesisatlarda meydana gelen arızalar ve akabinde su damlamalarının oluşmasıdır.
Su damlamaları birçok durumda ya geç fark edilir, ya da önemsenmez. Ancak bu çok önemli bir durumdur. Acil olarak müdahale edilmediği takdirde, tavan sıvalarına da zarar verir. Ayrıca küf oluşumu ve bu küfün uzun bir süre tavanda kalması, insan sağlığını da tehdit eder niteliktedir.
Su damlaması genelde yanlış yapılan tesisatların bir sonucudur. Yanlış döşenen tesisatlar ve tesisat malzemelerinin kalitesiz kullanılması, zamanla tesisatlarda kaçağa neden olur.
Genelde su sızıntıları boruların ek yerlerinde meydana gelir. Demir ve galvaniz borularda kullanılan conta ve keten gibi malzemeler zamanla aşınır ve yıpranırlar. Fonksiyonunu yerine getiremeyen contaların ya da ketenlerin arasından su sızmaya başlar.
Bu yüzden günümüzde genelde plastik boru kullanımı tercih edilmiştir. Plastik boruların ek yerlerinin ise yeterince kaynatılmaması, su damlaması gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Bazı durumlarda aşırı basınçlı su gelmesi, plastik boruların özellikle ek yerlerinden su kaçırmasına neden olur.
Tavandan su damlaması durumunda ne yapılmalıdır?
Su damlamasının olduğu yere göre önlem alınması gerekir. Sorun ısıtma tesisatında ise genelde parke alanlarında kabarma şeklinde kendisini gösterir. Daha fazla parkenin zarar görmemesi için kombi su bağlantısının kesilmesi gerekir. Ayrıca ana vananın da kapatılması gerekir.
Aynı şekilde sorun tavan alanında da meydana gelir. Bu durumda üst kat komşunuz sorunu fark etmediyse, onu uyarmanız gerekir.
Tavandan su damlaması durumu, ıslak zeminlerin yer aldığı alanlarda oluşuyorsa, aynı şekilde suyun bağlantısının öncelikle kesilmesi gerekir. Bu alanlardaki suyun tahliye edilmesi de önemlidir. Fayans derz dolgu aralarından su sızması böylelikle engellenmiş olunur.
Salon ya da oda gibi alanların tavanında meydana gelen su damlama durumlarında ise buradaki eşyalar kaldırılmalıdır. Eğer halı ya da kilim gibi eşyalara bir miktar su ulaşmışsa, bu eşyalar kurutulmalı ve yıkama firmasına gönderilmelidir.
Su damlaması eşyalara ve mahallere zarar vermişse o zaman sigorta şirketiniz ile iletişime geçmeniz gerekir. Aynı durum üst kat komşunuz için de geçerlidir. Çünkü üst komşunuzda sorun meydana geldiği için sizin de zararınızı karşılaması gerekir.
Tüm vanalar kapandıktan sonra sızıntı devam ediyorsa, özellikle ıslak zemin alanlarındaki derz dolgularının yenilenmesi sorunu giderebilir.
Tavandan su damlaması sorunu nasıl çözülür?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikle tüm vanaların kapatılması gerekir. Daha sonra uzman bir tesisat firmasından yardım almanız gerekir. Tesisat firmaları öncelikle sorunun kaynağını tespit ederler. Daha sonrasında ise nasıl bir çözüm gerektiğine karar verirler.
Su damlaması sorunu temiz su ya da pissu tesisatından kaynaklanabilir. Özellikle pissu tesisatından kaynaklı bir damlama söz konusu ise tavanda oluşan sarı su izinden bu durum anlaşılabilir. Ayrıca pis bir koku da bu ortama hakimdir. Önlem alınmadığında sağlığa zararlı bir niteliktedir.
Temiz su tesisatında ya da pissu tesisatında oluşan sorun büyükse, yani tesisatta onarılmayacak düzeyde bir kırık varsa, öncelikle bu borunun değişmesi gerekir. Çok küçük bir alan sökülerek, boru değiştirilir ve gerekli kontroller yapılır. Kontrollerin yapılması, su sızıntısının tekrar edip etmediğinin görülmesi içindir.
Eğer temiz su tesisatlarında küçük çatlaklar ya da delikler varsa, özel kimyasallar yardımı ile bu sorun giderilir. Öncelikle tüm vanalar kapatılır. Daha sonrasında kimyasal sisteme verilir. Bu kimyasalın özelliği, çok küçük mikro çatlakların ve deliklerin kapatılmasını sağlamasıdır.
Vanaların kapatılmasının nedeni, kimyasalın içerisinde bulunan mikro maddelerin hava ile temas ederek, kristalleşmesi ve sertleşmesidir. Tesisat yüzeyinde sert bir tabaka oluşturan bu kimyasal sayesinde, uzun ömürlü bir çözüm elde edilmiş olunur.
Tavandan su damlaması sorunları
Yazımızın bu kısmında, kişiler açısından tavandan su damlaması durumunun ne gibi olumsuzlukları beraberinde getirdiğinden bahsedeceğiz.
Eskiden tesisat tamiri ve işlemleri kırıp ve dökme işlemlerinin ardından çözülebildiği için bu durum, hem üst kattaki kişi, hem de alt kattaki kişi açısından büyük bir sorundu. Genelde üst kattaki kişi ki herkesi kastetmiyoruz, tesisatını yaptırmak istemiyordu. Özellikle sızıntı şeklinde olan tesisat kaçaklarında bu durum sıklıkla yaşanıyordu.
Tavanında su akan kişi ise çözüm olarak ya zabıtaya haber veriyor, ya da mahkeme yoluyla zararını karşılamaya çalışıyordu. Bu durum komşular arasında kötü durumların yaşanmasına neden oluyordu.
Ancak günümüzde evlerin su baskınlarına karşı sigortalanması ile bu durum büyük ölçüde sorun olmadan çözülebilmiştir.
Ayrıca tesisat kaçaklarında kırmadan ve dökmeden gelişmiş cihazlar ile noktasal tespit yapılması ve tamir işlemlerinin aynı gün içerisinde gerçekleştirilebilmesi de büyük bir sorunun ortadan kalkmasını sağlamıştır.
Artık tavandan su damlaması sorunu, ne üst kattaki kişi, ne de alt kattaki kişi için bir sorun teşkil etmemektedir.