Kalorifer Petek Temizliği Neden Yapılmalıdır?

Evlerin ve işyerlerinin ısınmasında günümüzde büyük katkıları olan petekler, düzenli olarak temizlenmelidir. Yılda en az iki defa bakımı ve temizliği yapılan peteklerde tıkanmaya bağlı ısı kayıpları yaşanmaz. Kalorifer petek temizliği kimyasallar ya da basınçlı su ile yapılabilir.

Düzenli olarak temizliği ve bakımı yapılmayan tesisatlarda ve peteklerde tıkanıklıklar meydana gelir ve bu durum da ısı kaybına neden olur. Birçok kişinin yanlış bildiği üzere, petek çürümez ya da delinmez. Ancak peteğe bağlı bulunan tesisatlarda bu durum oluşabilir.

Kalorifer petek temizliği

Kalorifer petek temizliği

Genelde peteklerin dip kısımlarında tortu oluşur ve bu da ısı dağılımını etkiler. Burada asıl önemli nokta tesisatlardır. Kir ve pas durumu en çok tesisatlarda oluşur.

Bakır borularda hiç kir ve pas oluşmaz. Ancak pahalı olduklarından dolayı, kalorifer tesisatı olarak tercih edilmezler.

Çamur ya da kireç gibi oluşumlar demir ya da plastik borularda meydana gelir. Günümüzde kalorifer tesisatlarında genellikle plastik boruların kullanımı tercih edilir. Bunun nedeni paslanmamasıdır.

Yağlı petek kavramı, peteklerin içinde bulunan yağı ifade eder. Bu yağ tabakası peteklerin korunması içindir ve sistemden asla çıkmaz.

Eskiden birçok tesisatçı petekleri yerlerinden söker ve temizlerlerdi. Aslında bu son derece yanlış bir uygulamadır. Yerinden oynatılan petekler çürümeye başlar. Günümüzde yanlış olan bu uygulama tamamen terk edilmiştir.

Kalorifer Petek Temizliği Nasıl Gerçekleştirilir?

Petek temizliği kombi cihazı ile birlikte yapılmalıdır. Zaten günümüzde yapılan uygulamaların tamamı bu şekildedir. Birbirlerine bağlı olarak çalışan iki unsurun bakımının ve temizliğinin ayrı yapılması, maliyet açısından da külfetlidir. Kalorifer petek temizliği işlemine öncelikle kontrol yapılarak başlanır.

Tesisat ustaları tarafından gerekli kontroller, en ince ayrıntısına kadar yapılır. Yapılan kontrolleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kombi elektronik aksamlarının kontrol edilmesi,
  • Basınç göstergesinin kontrol edilmesi,
  • Kombi gazının tam olup olmadığının kontrol edilmesi,
  • Isı dağıtımını sağlayan ve genellikle kireçlenme sorunu görülen eşanjörlerin kontrol edilmesi,
  • Tesisatların kontrol edilmesi,
  • Kalorifer peteklerinin vanaları ile birlikte kontrol edilmesi

Genellikle kalorifer vanalarında aşınma sorunu gözlemlenir ve değiştirilmeleri gerekebilir.

Petek temizleme makine yardımı ile yapılır. Bu iş için özel olarak üretilen petek temizleme makinesi, sisteme temizleme kimyasalı vermek için kullanılır. Ayrıca basınçlı su ile temizleme işlemi de bu makine ile yapılır.

Kalorifer petek temizliği

Kalorifer petek temizliği

Makine tesisat sistemine genellikle banyo alanlarında bulunan çıkış borusundan bağlanır. Petek temizliklerinde ise her peteğin vana girişlerine bağlanır. Makineye bağlı olan ve uzunluğu yaklaşık olarak 15 metre civarında olan hortumlar kullanılır.

İlk olarak tesisatların üst boruları temizlenir. İkinci aşamada ise tesisatların alt boruları temizlenir. Daha sonrasında sisteme kimyasal verilir. Kimyasalın etkisini gösterebilmesi için tüm vanalar kapatılır ve makine geçici olarak devre dışı bırakılır. Daha sonra kombi cihazı 60 derecede çalıştırılır. 1 saat sürmesi gereken bu işlemden sonra, sistemdeki sıcak su makine yardımı ile tahliye edilir.

Daha sonrasında makine yardımı ile sisteme basınçlı su verilir. Burada amaç hem ilacın giderilmesi, hem de kalan tortuların tamamen temizlenmesidir. Çift yıkama yöntemi adı verilen bu yöntemi, profesyonel olarak çalışan tüm tesisat firmaları kullanır.

Piyasada bulunan ve basınç değeri 2 bar değerini aşmayan cihazlar tercih edilir. Genellikle piyasada tesisat firmaları tarafından en çok tercih edilen marka Alman markasıdır. Aynı şekilde yine Alman markası olan temizleme kimyasalı tercih edilir.

Basınç değeri 2 barı geçen makinelerin kullanılması halinde, tesisatın zarar görme ihtimali vardır. Piyasada satılan ve ucuz olan kimyasalların asidik değeri yüksek olduğundan, aynı şekilde tesisata zarar verme olasılığı vardır.

Tüm sistemin bakımı temizleme de dahil olmak üzere, 2 saat sürmelidir. Daha önce yapılan temizleme işlemi, randımanlı olmayabilir.

Kalorifer Petek Temizliği Yapılma Zamanı

Aslında bu zamanı tespit etmek oldukça kolaydır. Genellikle:

  • Tesisat drenaj borusundan koyu ve siyah su geliyorsa, temizlik zamanı gelmiştir. Bazı durumlarda tesisatlardan koyu kahverengi su gelebilir.
  • Peteklerin alt ve üst bölgelerinde ısınma sorunu olabilir. Eğer kombi cihazı yüksek ısılarda yanıyorsa ve peteklerde soğuma olayı gözleniyorsa, temizlik yapılması gerekir.
  • Aynı durum yerden ısıtma sistemine sahip olan yerlerde de geçerlidir.

Görüldüğü üzere kalorifer petek temizliği zamanı, yukarıda saydığımız maddelerin oluşmasından sonra hemen yaptırılmalıdır.

Zamanında yaptırılmayan petek ve kombi temizliği, daha fazla yakıt harcamanıza neden olacaktır. Ayrıca tesisatta ve kombi cihazında oluşan pislikler, zamanla tıkanmaya ve sistemin zarar görmesine neden olur.

Bu durum oluştuğundan ise bakıma harcayacağınız masraftan, daha fazla harcayacağınız kesindir. Düzenli olarak temizlik ve bakım yapıldığında, tesisatlarınızın ve kombi cihazının ömrü uzayacaktır.

Kir ve tortu tabakasından arındırılan petekler daha çabuk ısınır. Ayrıca bakımı yapılan kombi cihazları daha az yakıt harcayarak daha fazla ısıyı sisteme bırakırlar. Kombi cihazları genellikle ateşleme sırasında en çok yakıtı harcarlar. Bu durumun nedeni tesisatlardaki tıkanıklık ve cihaz üzerinde bulunan ısı ölçerin, ortamdaki ısıyı sabit tutma çabasıdır.

Tesisatlarda tıkanıklık olduğunda oda sıcaklığı sürekli olarak düşük görüneceğinden, cihaz odayı normal ısı değerine ulaştırmak için sürekli olarak ateşleme yapacaktır. Bu durum da ateşleme sisteminin kısa süre içerisinde bozulmasına yol açar.

Benzer Yazılarımız

Merkezi Sistem Kalorifer Peteği Isınmıyor – Nedenleri
Sitelerde ve iş merkezlerinde günümüzde ısıtma sistemi olarak, merkezi sistem kullanılmaktadır. Merkezi ...
 Tuvaletten gelen lağım kokusu nasıl giderilir
Tuvaletten evimize yayılan pis koku; yaşamaktan zevk aldığımız, huzur bulduğumuz, günün yorgunluğunu a...
Kırmadan Su Tesisatı Tamiri Nasıl Yapılır?
Temiz su tesisatı, evlerin en önemli unsurlarından bir tanesidir. Suyun hayatımızdaki önemi, su ile nerede...
Robotla lavabo açma fiyatları ne kadardır?
Lavabo tıkanıklığı ile karşılaştığımızda bundan pek hoşlanmasak ta diğer giderlere göre daha sık...
Banyodaki Lağım Kokusu Nasıl Giderilir?
Banyodaki Lağım Kokusu Nasıl Giderilir? Banyodaki Lağım Kokusu Nasıl Giderilir?Ev hanımlarının banyoyu ...
Ankara Pimaş Açma
Ankara Pimaş Açma Firmaları Evinizde ya da iş yerinizde canınızı sıkan bazı durumlar olur. Bunlar patla...