Kırmadan Su Tesisatı Tamiri Nasıl Yapılır?
Temiz su tesisatı, evlerin en önemli unsurlarından bir tanesidir. Suyun hayatımızdaki önemi, su ile neredeyse her işimizi yapmamızdan bellidir. Temiz su tesisatlarında bir sorun meydana geldiğinde, birçok işimizin yarım kalmasından da suyun önemini anlayabiliriz. Biz burada eskiden sorun olan ancak, teknoloji ürünü cihazların kullanılması ile birlikte artık sorun olmaktan çıkan, temiz su tesisatlarının tamirinden bahsedeceğiz. Tabi ki kırmadan su tesisatı tamiri nasıl yapılır öncelikle bu konudan bahsedeceğiz.
Günümüzde yapılan tesisat tamirlerinden önce, arızanın tespiti büyük önem kazanıyor. Zaten işin püf noktası arızanın yerini tam olarak tespit edebilmektedir. Temiz su tesisatlarında tespit işlemi için gelişmiş görüntüleme cihazları kullanılıyor.
Genelde temiz su tesisatlarındaki arızaların tespiti için akustik ses tespit cihazları kullanılıyor. Kırmadan su tesisatı tamiri işlemlerinde akustik tespit cihazı, sorunu adeta nokta atışı kıvamında bulabiliyor.
Dış ortamdaki sesleri yüksek oranda izole edebilen bu cihaz, iç seslere yoğunlaşmasını sağlıyor. Böylelikle tesisat içerisinde normalin dışında olan sesleri tespit edebiliyorsunuz. Cihaza bağlı olarak bulunan vantuz şeklinde aparat, tesisatın olduğu muhtemel yere doğru yapıştırılıyor. Bazı durumlarda seslerin daha iyi algılanabilmesi için tesisata basınçlı su verilmesi gerekebiliyor.
Arıza tespitinde kullanılan bir başka cihaz ise termal kameradır. Bu cihazda ısı farklılıklarını ekranında gösteriyor ve arızanın yerini bu sayede tespit edebiliyorsunuz.
Görüldüğü üzere bu iki yöntem ile arızanın yerini tespit etmek oldukça kolaydır. Arızanın yerini tespit etmek için kırma ya da dökme, bu yöntemler sayesinde yapılmıyor.
Kırmadan Su Tesisatı Tamiri İşleminde Neler Yapılıyor?
Arıza tespit işlemine göre tamirat işlemi belirleniyor diyebiliriz. En sık karşılaşılan arıza türü ise tesisatlarda meydana gelen çatlaklardır. Kırmadan su tesisatı tamiri işleminde karşılaşılan tesisat çatlaklarına kimyasal madde ile müdahale ediliyor.
Ancak öncelikle kimyasal müdahale ile sorunun çözülüp çözülmeyeceği belirleniyor. Yaklaşık olarak 50 litrelik suyun içine doğru oranda kimyasal madde karıştırılması gerekiyor. Tabi ki bu işlemi en doğru şekilde tecrübeli tesisatçılar yapabiliyor. Yaklaşık olarak bu hacimdeki suyun içine 1 litre kadar ilaç katılması yeterli olabiliyor. Ancak arızanın durumuna göre bu miktar değişiklik gösterebiliyor.
Ayrıca tesisat içerisinde dolaşan suyun basınç değerinin de doğru bir şekilde tespit edilebilmesi gerekiyor. Yaklaşık olarak 6 bar basınca sahip su kütlesi tesisat içerisine gönderiliyor. Tüm tesisatçıların kullandığı yöntem ise su test pompası kullanmaktır. Bu cihaz, tesisat içerisinde bulunan ve daha önceden tespit edilen basınç değerini kontrol etmeye yarıyor.
Cihazdaki manometre göstergesinde basınç değeri sabitlenene kadar, tesisata ilaç göndermeye devam ediliyor.
Tüm bu işlemler tamamlandıktan ve tesisat tamir edildikten sonra, ilacın yaklaşık olarak bir gün boyunca tesisat içerisinde kalması gerekiyor.
Bir gün sonrasında ise ilacı tamamen tahliye edebilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, tesisatta hiçbir şekilde ilaç kalıntısının kalmamasıdır. Bu yüzden tesisatın iyice temizlendiğinden emin olmalısınız.
Eğer tesisatta kırık bir yer varsa, tespit edildikten sonra yalnızca bu yerdeki fayans sökülür ve tesisat değiştirilir. İşlem tamamlandıktan sonra fayans tekrar olduğu yere yapıştırılır.
Görüldüğü üzere bu yöntemler kullanılarak tesisat tamiri oldukça kolay ve zahmetsizdir. Eski yöntemlere oranla, arızanın yerini bulmak adına birçok yeri kırıp dökmeden tesisat tamiri günümüzde artık kolay bir işlem halini almıştır.
Ancak teknolojinin bütün olanaklarına karşın, bu işlemi yapacak olan tesisat firmalarının da işinde uzman olması ve belirli bir deneyim düzeyinde olmaları gerekir.