Tuvaletten gelen lağım kokusu nasıl giderilir?
Evlerde en sık yaşanılan sorunlardan birisi de banyo veya tuvaletten gelen lağım kokusu gibi yaşam alanını kalitesiz hale getiren kötü kokulardır. Kötü kokunun nedeni binanın eski veya yeni olmasına bağlı değildir. Bazen mutfaktan gelen yemek artıklarının kokusu bazen de tuvalet veya banyodan gelen lağım kokusu evde yaşanılmayacak bir ortam oluşturmaktadır.
Genellikle kötü kokular tesisat içerisinde oluşan pis havanın açık havaya atılamamasından kaynaklanır. Bunun nedeni de tesisatın yanlış yapısı veya yıpranması olabilir. Tesisat üzerinde yapılabilecek basit bir incelemeyle kötü kokunun kaynağı bulunduğu takdirde çözümü de kolay olacaktır.
Tuvalet ve lavabolarda en sık yaşanılan sorun kötü kokunun içeriye gelmesini engelleyecek önlemlerin alınmamış olmasıdır. Örneğin lavabo altlarında bulunan spiral lavabo sifonlarına S şeklinin verilmesi gerekir. Lavabo sifonunun içerisinde kalan bir miktar su içeriye kötü koku gelmesini engelleyecektir.
Tesisatın yanlış yapısı da kötü kokulara neden olabilir. Lavabo sifonlarında olduğu gibi alaturka veya alafranga fark etmeksizin tuvalet tesisatına da S şekli verilmesi gerekir. Alafranga tuvaletlerde klozetin yapısı S şeklinde olduğundan kötü koku sorunuyla daha az karşılaşılır. Ancak alaturka tuvalet tesisatına yapım aşamasında S şekli verilmediyse ne kadar önlem alınsa da kötü koku içeriye gelmeye devam eder. Böyle bir durumda tesisatın uygun şekilde yenilenmesi gerekir.
Mutfakta ise atık su giderlerinden kötü kokular geliyor olabilir. Kötü kokunun içeriye yayılmasını engellemek için mutfak lavabo sifonlarının da S şeklinde olması gerekir. Özellikle spiral lavabo sifonlarının yanında çift U şeklinde satılan parçalar spiral lavabo sifonlarına S şekli vermek için kullanılmaktadır. Ayrıca kötü koku oluşumunu önlemek için mutfakta bulunan bulaşık veya çamaşır makinesi için ayrı bir gider kullanmak yerine mutfak lavabo sifonlarına bağlantı yapılabilir. Bunun için mutfak lavabo sifonlarının bir veya iki makine bağlamaya uygun olan modeli kullanılmalıdır.
Kötü koku oluşumu tesisatın bağlantı yerlerinden veya lavabo altlarında bulunan duvar giderlerinden de kaynaklanıyor olabilir. Tesisat bağlantı yerleri iyi birleştirilmiş, hava ve su sızdırmazlığı silikon benzeri malzemelerle iyi sağlanmış olmalıdır. Tesisatta bulunan en ufak kaçak veya hava sızıntısı bile kötü kokunun içeriye gelmesi için yeterlidir.
Duvarda bulunan pimaş borularından geriye su veya hava gelmesini önlemek için 45 derecelik pimaş borusu ve adaptör conta kullanılmalıdır. Ayrıca daha fazla önlem almak için muffmatik veya muff sifon olarak adlandırılan çek valf de kullanılabilir. Muff sifon pis su giderlerinde kullanılan tek yönlü bir aparattır. Su giderken kapak açılmakta ancak suyun geri gelmesi durumunda kapak kapalı tutularak içeriye pissu ve kötü koku gelmesine engel olunmaktadır.
Banyodan Gelen Lağım Kokusu Nasıl Giderilir?
Banyoda yerde bulunan pissu gideri ile tuvalet giderinin aynı tesisata bağlanması ve yeterli önlemin alınmaması durumunda kötü koku banyonun içine yayılabilir. Banyoda oluşan lağım kokusu kesin olarak nasıl giderilir sorusunun cevabı basit kontrol ve önlemlerle sağlanabilir.
En sık yaşanan sorunlardan birisi yer gideri veya yer süzgeçlerinin içerisinde yeterli su bulunmamasıdır. Lavabo sifonlarında olduğu gibi kötü kokunun ortama yayılmasını önlemek için yer süzgeçlerinin içerisinde de bir miktar su bulunmalıdır. Bazı banyolarda ise yer süzgeçlerinin içerisinde su birikecek kısımlar bulunmadığından bu yer süzgeçleri yenisiyle değiştirilmeli veya kullanılmadığı durumlarda kapatılmalıdır. Kapatmak için uygun tıpa veya kapak bulunmadığı durumlarda küçük bir poşetin içerisine bir miktar su koyup ağzı bağlanarak yapılan geçici tıkaç da yer süzgeçlerini kapatmak için kullanılabilir.
Birçok banyoda bulunan alafranga tuvaletin yani klozetin bağlantı yerlerinden de kötü kokular gelebilir. Klozet içinde ve arkasında bulunan görülmeyen bağlantılar iyi yapılmalı ve sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Klozeti yere sabitleyen vidalar tam olarak sıkılmalıdır. Klozetin yer ve duvar arasında bulunan boşlukları hava kaçağı olmayacak şekilde silikonla kapatılmalıdır.
Hayatı Olumsuz Etkileyen Lağım Kokusu Zararları
Ferah ve temiz bir ortamda yaşamak ruhsal ve bedensel sağlık için çok önemlidir. Sağlık için sadece yaşanılan ortamın temiz olması değil havanın da temiz olması gerekir. Evde bulunan odalar ne kadar temiz hava ile havalandırılıyor olsa da tuvaletten lağım kokusu gelmesi tüm evi dolayısıyla hayatı olumsuz etkilemektedir.
Kötü kokuya neden olan bakteriler ve partiküller nem ile birlikte solunan havaya karışmaktadır. Evin içerisinde bulunan temiz hava da kirlenmekte ayrıca kötü koku ve havanın taşıdığı hastalıklar insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturmaktadır.
Apartmanda Lağım Kokusu Çevre Sağlığını Tehdit Ediyor
Kötü koku sadece tuvalet veya banyolar haricinde apartman içerisinde de görülebilmektedir. Böyle bir durumda ise tüm apartman sakinleri özellikle zemin katta oturanlar ciddi şekilde etkilenmektedir. Apartmanların inşası esnasında pissu ve lağım tesisatları dikkatli bir şekilde yapılmalı ve sızdırmazlığı test edilmelidir. Su ve hava basıncı ile duman testi gibi gerekli testlerin yapılması durumunda kaçaklar tespit edilerek önlem alınabilir. Aksi halde pissu sistemindeki kaçak çevre sağlığını ve apartman sakinlerinin huzurunu kaçıracaktır.
Tuvaletin Güzel Kokması İçin Tavsiye Edilen Doğal Yöntemler
Tuvalet ve banyolardaki lağım kokusunu önlemek için en çok tercih edilen yöntem pek çok markette satılan yapay kokuları kullanmaktır. Ancak bunun yanında doğal yöntemler daha sağlıklı ve kalıcı olmaktadır. Öncelikle tuvalet ve banyolar genellikle küçük pencere ya da havalandırma deliğine sahip olduğundan sık sık temiz hava ile havalandırılmalıdır. Temizlik için çeşitli kimyasallar yerine doğal sirke, limon ve karbonat kullanmak kokuya karşı daha etkili bir yöntem olacaktır. Ayrıca tuvalet ve banyonun uygun bir köşesinde doğal kokulu yağlar bulundurmak ferah kokulu bir ortam oluşturacaktır.