Jeotermal borularda kaçak bulma işlemi nasıl yapılır?

Jeotermal borular, sıcak veya soğuk sıvının taşınması esnasında ısı transferini engelleyecek özellikte imal edilmiş borulardır. Değişik malzeme katmanlarından oluştuğu için kompozit boru sınıfında yer alırlar. En içte taşıyıcı boru, üzerinde yalıtım malzemesi (poliüretan katman) ve en dışta koruyucu kılıf (polietilen katman) olmak üzere üç katmandan oluşurlar.

Jeotermal borularda, içteki taşıyıcı boru taşınan sıvının sıcaklığına göre farklı malzemelerden üretilir. 70 santigrat derece altında plastik (polipropilen random) boru, 70 ila 140 santigrat derece aralığında ise çelik boru kullanılmaktadır.

jeotermal borularda kaçak bulma

jeotermal borularda kaçak bulma

Jeotermal enerji, santrallerde elektrik üretme veya yaşam alanlarında ısıtma amacıyla kullanılmaktadır. Jeotermal enerjinin kayıp yaşanmadan uzun mesafelerce taşınması için büyük çapta izolasyonlu borular kullanılmaktadır. Ayrıca jeotermal kaynaklarda kullanılan boru hatları, sıvının toplanması, dağıtılması ve tekrar basılmasına yaramaktadır.

Jeotermal enerji sistemlerindeki boru hatları ince hesaplar yapılarak inşa edilmektedir. Aksi takdirde hesaplama yanlışları büyük arızalara ve kaçaklara neden olabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi jeotermal borularda meydana gelen genleşmedir. Boru hatlarının yapım aşamasında bu husus mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca sistemin problemsiz çalışabilmesi için boru çapı, iç sürtünme ve akışkanın hızı hesaba katılmalıdır.

Jeotermal boru hatlarında önemli olan diğer bir husus ise kaçak gözetleme sistemi kurulması ve ısı kaybı hesabının yapılmasıdır. Jeotermal enerji sistemlerinden verim almak için ısı kaybı hesabı yapılmalıdır. Kaçak gözetleme sistemi ise jeotermal enerjinin doğru bir şekilde iletilmesi, olası kaçaklar için önlem alınması, arıza onarımının doğru bir şekilde yapılması açısından öneme sahiptir.

Jeotermal Borularda Kaçak Bulma

Jeotermal enerji sistemlerinin optimum bir şekilde çalışabilmesi için diğer hususlarda olduğu gibi kayıp ve kaçak gözetleme sistemlerinin de boru hatlarının inşa aşamasında yapılması gerekmektedir. Kaçak gözetleme sistemi olmayan hatlarda başta ısı kaybı ve korozyon olmak üzere sistemin devre dışı kalmasına neden olabilecek arızalar meydana gelmektedir.

Jeotermal enerjinin iletildiği büyük çaplı hatlarda dedektör sistemi ve kaçak gözetleme sistemi olarak adlandırılan iki ayrı yöntemle kaçak bulma işlemi yapılmaktadır. Ön izolasyonlu boru kullanılan hatlarda iç boru ile dış koruyucu kılıf arasında bulunan poliüretan katmanın içerisine biri kalay kaplı olmak üzere iki adet iletken bakır tel yerleştirilmektedir. Bakır teller üzerinde yapılan ölçümler ile kaçak tespiti yapılabilmektedir.

Kaçak bulma işleminde dedektör sistemi kullanılırsa yapılan manuel ölçümlerle kaçak var veya yok şeklinde tespit edilirken kaçak gözetleme sisteminde ise kaçak yerini bulmak için kullanılan cihazlar sayesinde kaçak yaklaşık 2 metre hassasiyetle bulunabilmektedir.

Jeotermal boru hatlarında ön izolasyonlu borular kullanılsa da inşa aşamasında borular birleştirilirken kaçak gözetleme sisteminin çalışabilmesi için bakır teller de birleştirilmektedir. Öncelikle iç boru kaynak veya dikiş olarak adlandırılan şekilde birleştirilmekte, bakır teller birbirine bağlanmakta, dış koruyucu kılıf yapıldıktan sonra arada kalan bölüme ısı sızdırmazlığını sağlamak için poliüretan madde basılmaktadır. Boru hatlarının birleştirilme işlemi hassasiyetle yapılsa da zaman zaman boru birleşim yerlerinde kaçak oluşabilmektedir. Kaçak gözetleme sistemi sayesinde bakır tellerde kopma olmadığı sürece hem ana borularda hem de bağlantı noktalarında aynı anda birden fazla kaçak tespiti de yapılabilmektedir.

jeotermal borularda kaçak bulma

jeotermal borularda kaçak bulma

Jeotermal enerji sadece elektrik enerjisi üretmek veya büyük ısı transfer sistemleri haricinde ev, işyeri ve sera gibi yaşam alanlarında da kullanıldığından küçük çaplı boru hatlarıyla da taşınmaktadır. Küçük çaplı boru hatlarında ön izolasyonlu boru veya içerisinde bakır tel bulunan boru kullanılmadığı durumlarda ise kaçak gözetleme sistemi ile kaçak tespiti yapılamamaktadır.

Jeotermal enerji günlük kullanım veya ısıtma amacıyla kullanıldığında küçük boru hatlarındaki kaçaklar manuel yöntemle veya termal kamera yardımıyla tespit edilebilmektedir. Günümüzde sıklıkla kullanılan termal kamera, kaçağın yerini hassas olarak tespit etmek için kullanılan kolay ve kullanışlı bir araçtır. Normalde gözle veya diğer cihazlarla kaçak bulunamazken termal kamera sayesinde kaçak noktası doğru bir şekilde tespit edilebilmektedir.

Jeotermal borularda kaçak bulma işleminde termal kamera yöntemi genellikle küçük çaplı ve yüzeye yakın olan boru hatlarında kullanılmaktadır. Büyük çaplı hatlarda daha iyi izolasyon sağlandığından ve genellikle büyük çaplı boru hatları yeryüzünden daha derine yerleştirildiğinden termal kamera ile tespit yapılamamaktadır.

Benzer Yazılarımız

Yerden ısıtma ısıtmıyor- Yerden ısıtma sistemleri
Vücudun ısı dengesini sağlayabilmesi kan pompalanmasıyla mümkündür. Ayaklara kan gitmesi daha uzun sürd...
Su kaçağı tespit nedir? – Kaçak tespiti işlemleri
Otel ve büyük iş merkezleri gibi alanlarda su kaçağı tespit işlemleri, binalara oranla oldukça zordur. B...
Mamak Su Kaçak Tespiti
Mamak Su Kaçak Tespiti (Ankara) Ankaranın her yerinde çalışmalarımız var. Özellikle de Mamak Su Kaçak T...
Banyodaki Lağım Kokusu Nasıl Giderilir?
Banyodaki Lağım Kokusu Nasıl Giderilir? Banyodaki Lağım Kokusu Nasıl Giderilir?Ev hanımlarının banyoyu ...
Su Kaçaklarını Bulan Cihaz
Su Kaçaklarını Bulan Cihaz Faliyet alanlarımızın ana çalışma konusu su tesisat alanıdır. Ankarada Su ...
Su kaçağı tespiti – Su kaçakları neden oluşur?
Birçok kişi ev satın alırken, satın aldığı evin dış görünüşüne ve içindeki özelliklere bakar. O...