Su Sızıntısı Tespit Nedir? – Sızıntı tespitleri
Hepimizin başına mutlaka gelmiştir. Mutfak, banyo ya da tuvalet alanlarında su sızıntısı meydana geldiğinde, telaşa kapılmışızdır. En zor olanı da bu sızıntıların neden kaynaklandığının tespit edilmesinin zor bir durum olduğudur. Su sızıntısı tespit eskiden ilkel yöntemler ile yapılırdı.
Hem tespiti yapan tesisatçı açısından, hem de tespiti yaptıran müşteri açısından birçok sorunu da beraberinde getiriyordu. Tespit yapabilmek için birçok yerin kırılması gerekiyordu. Sızıntı tespiti yapmak için kırılan fayansların yenisini temin edebilmek ise neredeyse imkansızdı. Bu yüzden kırım işlemi bir kere yapıldı mı, alandaki tüm fayansların yeniden değişmesi gerekiyordu.
Tamirat bittikten sonraki yapılacak temizleme işlemi ise oldukça zordu.
Görüldüğü üzere, eski usullerle yapılan su sızıntısı tespit işlemi, birçok sorunu da beraberinde getiriyordu.
Günümüzde Yapılan Su Sızıntısı Tespit İşlemleri
Islak zeminlere sahip olan alanlarda sızıntı tespit işlemi, tamirat işleminden daha önemlidir. Su sızıntısı tespit işlemi günümüzde gelişmiş cihazlarla yapılabiliyor. Biz bu cihazların özelliklerinden kısaca bahsedeceğiz. Burada amaç, tamir yaptıracak olan kişilerin bir fikir sahibi olması ve aynı durumla karşılaştıklarında, nasıl bir yol izlemeleri gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalarıdır.
Akustik Dinleme Cihazları ile Yapılan Sızıntı Tespitleri
Çatlak, delinmiş ya da patlamış su borularının tespitinde oldukça işe yarayan bir cihazdır. Daha çok temiz su tesisatlarında meydana gelen su sızıntılarında kullanılır. Su sızıntısı tespit işlemlerinde bazı durumlarda cihazın daha iyi çalışabilmesi için basınçlı su verilmesi gerekebilir.
Cihaz dış sesleri filtreler ve yalnızca tesisattan gelen sese yoğunlaşmasını sağlar. Bu yüzden gelişmiş kulaklıkları ile birlikte kullanılır. Yarım metre derinliğe kadar olan seslerin yerini tam olarak tespit edebilir. Bu durum 6 ya da 10 bar basınçlar için geçerlidir. Basınç yükseldikçe, sesleri tespit derinliği de artar.
Akustik ses dinleme cihazlarında bulunan sensorlar, dış ortamdaki sesleri izole ederler. Aslında tam olarak izole etmezler, yalnızca minimum seviyeye gelecek kadar kısarlar. Her türlü yüzeyde kullanılabilirler. Beton, fayans, alçıpan ve diğer yüzeylerin arkasında bulunan tesisatlarda rahatlıkla kullanılabilirler.
Sızıntı tespitinin en zor yanlarından bir tanesi de köşe kısımlarda bulunan tesisatlarda meydana gelen kaçakların tespitidir. Akustik kaçak tespit cihazları, bu sorunun da üstesinden kolaylıkla gelir.
El Tipi Görüntüleme Cihazları ile Su Sızıntısı Tespiti
Bu tip cihazlar, sanayi de ve endüstride sıklıkla kullanılırlar. Ancak ticari kullanıma ve bireysel kullanıma geçmeleri kısa sürede olmuştur. El tipi görüntüleme cihazlarında temel prensip, sonda ucudur. Sondanın ucunda bulunan kamera, çok küçük çapta bulunan alanlara girebilir ve buradaki olan şeyleri görüntüleyebilir.
Su sızıntısı tespit işleminde bu cihazın kullanılması da aynıdır. Atık su ya da temiz su tesisatlarına gönderilen kamera, sızıntı tespitini kolaylıkla yerine getirebilir.
Yeni geliştirilen modellerde, eş zamanlı görüntü paylaşımı da yapılabilir. Bunun anlamı, internet bulunan her ortamda, cihazın görüntülerinin merkeze ya da istenen yere gönderilebilmesidir. Bu teknolojinin avantajı, tesisat firmaları açısından zaman kaybının önlenmesidir. Mesela iki ayrı ekibiniz var ve siz görüntüleme için ayrı, tamir için ayrı bir ekip bulunduruyorsunuz. Görüntüleme ekibi eş zamanlı olarak size veri gönderiyor ve siz tamir ekibinin programını ayarlayabiliyorsunuz. Böylelikle görüntüleme ekibinin peşinden, tamir ekibini nerelere göndermeniz gerektiğini kolaylıkla belirleyebiliyorsunuz.
235 mb hafızası ile daha çok görüntüyü, cihazın belleğinde saklayabiliyorsunuz. Ayrıca 4 GB harici SD kartı ile hafıza kapasitesini artırabiliyorsunuz. Uzun süren görüntüleme işleri için tasarlanan 2,7 V Li-lon pil ile işiniz uzun sürse bile sorun olmuyor.
Büyük bir ekrana sahip olan bu cihaz ile en küçük çatlak ya da sızıntıya neden olan sorunları tespit edebilirsiniz.
Termal Kamera ile Su Sızıntısı Tespiti
Termal kamera çalışma prensibi, el kameralarından farklıdır. El kameralarında bulunan sondalar, termal kameralarda bulunmaz. Bu kameralar, kızılötesi ışınları ile çalışırlar. Yani bazı nesnelerin içinden geçen ve bazılarının içinden geçmeyen lazer ışınları kullanarak, görüntüleme sağlarlar. Isı değişimleri ise nesnelerin farklarını, cihaz sayesinde ayırt etmenizi sağlarlar.
Canlı ya da cansız nesnelerdeki ısı farklarını cihaz, gönderdiği kızılötesi ışınlar sayesinde tespit edebilir. Tesisatlarda bulunan çatlakları da bu şekilde tespit eder.
Sağlıklı bir şekilde çalışan tesisatlarda görüntü tamamen dışarıdan göründüğü gibidir. Ancak herhangi bir sızıntı ya da çatlak söz konusu olduğunda, sıcak su tesisatlarında kırmızı dairesel bir renk ile bu sorun görüntülenebilir. Soğuk su tesisatlarında ise sorun mavi renkte ve dairesel olarak görünür.
Termal kamera ile su sızıntısı tespit, birçok avantajı da beraberinde getirmiştir. Herhangi bir kırıp dökme işlemi gerektirmeden, arızayı tespit edebilir diğer işlemleri de hızlı bir şekilde yerine getirebilirsiniz.