Tesisat Su Kaçağı Tespiti Nasıl Yapılır? Kaçak tespiti
Tesisatlarda meydana gelen su kaçakları, günümüzde teknolojik cihazlar kullanılarak tespit ediliyor ve daha sonra giderilebiliyor. Tesisat su kaçağı tespiti nasıl yapılır yazımızda öncelikle bundan bahsedeceğiz. Daha sonra su kaçağı tespitinde hangi cihazlar kullanılıyor ve bu cihazların özellikleri nelerdir? Bunları açıklayacağız.
Tesisat Su Kaçağı Tespiti ve Belirtileri
Su kaçağı tespitinin yapılmasını anlatmadan önce, tesisatınızda meydana gelen kaçakları bazı izleri takip ederek nasıl bulabileceğinizden bahsedeceğiz. Tabi ki bizim burada anlatacağımız konu, ev sahiplerini ilgilendiriyor. Yoksa son teknoloji cihazlar ile zaten adeta nokta atışı yapılarak kaçak tespiti yapılabiliyor.
Bu konuya değinmemizin nedeni ise, birçok kişinin tesisatlarında meydana gelen kaçak türlerini bilmemeleri ve ne yapacakları hakkında bir fikir sahibi olmamalarıdır.
Tesisat kaçaklarında gözle görülen ve görülmeyen bazı işaretler vardır. Bunlardan bir tanesi de alt komşunun tavanının ıslak olmasıdır. Zaten bu ıslaklık oluştuğu anda, alt komşunuz sizi uyaracaktır. Bu durumda yapılacak en doğru davranış, suyun akışının kesilmesidir. Hem alt komşunuz, hem de siz vanaları kapatmalı ve daha sonrasında tesisat firmasından yardım almalısınız.
Banyo, mutfak ya da tuvalet alanlarının duvarlarında ıslaklık varsa, burada bulunan tesisatlarda bir kaçak durumu söz konusudur.
Bazı yapılarda tesisatlar tabandan geçer. Tabandan geçen tesisatlar ise kalorifer tesisatı ve temiz su tesisatı olabilir. Eğer tesisatın geçtiği yerde parke gibi taban kaplama elemanı varsa, parkelerin kabarmasından bu durumu anlayabilirsiniz. Eğer fayans ya da başka bir yapı elemanı varsa, bu durumun anlaşılması neredeyse imkansızdır.
Yukarıda bahsettiğimiz ve dışarıdan görülmesi imkansız olan tesisat kaçaklarını ancak su faturası geldikten sonra anlayabilirsiniz. Eğer su faturanız olağandan fazla geliyorsa, su saatini kontrol etmelisiniz. Ancak bunu yapmadan önce ana vanadan su akışını kesmeniz gerekiyor. Eğer evdeki musluklar kapalıyken bile su saati dönmeye devam ediyorsa, o zaman tesisatlarınızda kaçak var demektir.
Tesisat Kaçaklarında Kullanılan Cihazlar
Tesisat kaçaklarının bulunmasında kullanılan son sistem cihazlar, günümüzde yaygın bir şekilde tesisat firmaları tarafından kullanılmaktadır. Bu cihazların en güzel tarafı, herhangi bir yeri kırmadan ya da dökmeden tespit işlemlerini yapmaya imkan vermesidir.
Akustik ses tespit cihazı, yaygın olarak temiz su tesisatlarında meydana gelen kaçakları tespit etmek için kullanılır. Bu cihaz noktasal olarak kaçakların ya da sızıntıların tespitini yapabilir. Cihazda bulunan kulaklık, dış ortamdaki sesleri izole eder ve tesisattan gelen seslere odaklanılmasını sağlar. Temiz su tesisatında eğer herhangi bir çatlak varsa, farklı bir ses çıkaracaktır.
Tabi ki bu seslerin ayırt edilebilmesi için tecrübeye ihtiyaç vardır. Tecrübe sahibi bir tesisatçı, hem cihazı nasıl kullanacağını bilir, hem de cihazdan elde ettiği sesleri ayırt edebilir. Bazı durumlarda tesisattan herhangi bir ses gelmeyebilir. Tesisatta kaçak ya da sızıntı olsa bile ses gelmemesi, zor bir durumdur. Bu durumun giderilebilmesi için ise tesisata basınçlı su verilir ve net bir ses elde edilmesi sağlanır.
Termal kameralarda, tesisatlardaki kaçakları bulmak için kullanılan bir başka cihazlardır. Sıcak su ve soğuk su tesisatlarında kullanılırlar. Bu cihazların en büyük kolaylığı, yalnızca tesisatın bulunduğu yerdeki duvar ya da fayans gibi yapılara tutulmasının yeterli olmasıdır. Hassas bir yapıya sahip olan cihaz, sıcak ve soğuk alanları büyük bir hassasiyetle gösterebilir. Bu cihaz ile birlikte, akustik ses tespit cihazı da kullanılır. Burada amaç, yanılgıya sebep vermeyecek şekilde arızanın tespit edilmesidir.
Yaygın olarak kullanılmasa da nem ölçer cihazı da, tesisat kaçaklarının tespitinde kullanılır. Aslında bir tür yardımcı cihazdır. Nemliliğin fazla olduğu yerleri teyit edebilen bu cihaz, akustik ses tespit cihazı ve termal kamera ile birlikte kullanılır.
Tesisat su kaçağı tespiti işlemleri aslında usta olan ellerde son derece kolay ve zahmetsizdir. Günümüzde artık tespit için kullanılan teknolojik cihazlar sayesinde, herhangi bir kırma ya da dökme olmadan, tüm işlemler hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir.