Tavandan su akması nasıl önlenir? – Su akma nedenleri
Tavandan su akması durumu, üst katta tesisat borularında meydana gelen sızıntıların bir sonucudur. Ayrıca su borularının patlaması ya da kırılması sonucunda da bu gibi durumlarla karşılaşmak olasıdır. Biz sizlere bu yazımızda, tavandan su akması nasıl önlenir? Konusunda bilgi vereceğiz. Ayrıca tavandan su akmasının nedenlerini ayrıntılı bir şekilde anlatacağız.
Tavandan su akması nasıl önlenir? – Tavandan neden su akar?
Genel olarak tesisatta meydana gelen arızalardan dolayı, alt katın tavanından su aksa da, tesisatta neden arıza meydana gelir sorununun cevaplarını bu yazımızda arayacağız. Bu soruya cevap verdiğimizde, tavandan neden su aktığı da net bir şekilde anlaşılabilecek.
Tavandan su akması nasıl önlenir? Sorusundan önce, su akmasının nedenlerini tesisat arızaları açısından açıklamak gerekiyor.
Binalarda genelde; demir, galvaniz ve plastik borular kullanılır. Ancak günümüzde galvaniz boru kullanımı hemen hemen terk edilmiş durumdadır. Demir borular ise kısmen kullanılmaktadır. Genelde yüksek dayanım gösterdiği ve basınçlara dayanabildiği için plastik borular tercih edilmektedir. Plastik borular ise hem dış ortamda, hem de bina içlerinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Demir veya galvaniz boruların birleşim yerleri keten veya conta ile sağlamlaştırılır. Tesisat ilk döşendiği zamanlarda kalitesiz malzeme kullanılması, ilerleyen zamanlarda bu bölgelerdeki contaların ya da keten malzemesinin aşınmasına ve işlevini yitirmesine neden olur. Su sızıntıları da zaten en çok bu bölgelerde görülür.
İlk yapım aşamasında birleşim yerlerinin yeterince iyi yapılmaması sonucunda da sızıntı durumları ile karşılaşılabilir.
Su kesintilerinden hemen sonra şebekeden gelen sular genelde yüksek basınçlı olur. Bu basınç boruların patlamasına ya da çatlamasına neden olabilir. Bu durumun bir sonucu olarak su sızıntıları görülebilir.
Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı üst katta meydana gelen tesisat arızaları, alt katın tavanında su sızıntısı olarak kendisini gösterir.
Tavandan su sızması durumunda ne yapmak gerekiyor?
Öncelikle üst kattaki komşunuzu uyarmalısınız. Su sızıntılarında yapılacak ilk iş vanaların kapatılmasıdır. Su sızıntısının nedeni kombi cihazlarından ya da ıslak zeminlerde bulunan tesisatlardaki arızalar olabilir.
Kombi cihazlarına bağlı olan vanaların da kapatılması gerekir. Daha sonrasında ise sorunun bir an önce çözülmesi için uzman bir tesisatçıdan yardım alınması gerekiyor.
Tesisat firmaları, sorunun kaynağını tam olarak tespit ettikten sonra, kısa bir süre içerisinde tesisatta meydana gelen arızaları giderirler.
Su akması nasıl tamir edilir?
Öncelikle tespit işleminin tam olarak ve noktasal olarak yapılması gerekir. Daha sonrasında ise iki şekilde sızıntı yapan tesisat tamir edilir.
Eğer tesisatlarda onarılmayacak durumda olan parçalar varsa, bunlar değiştirilir. Bunun için tesisat ıslak zeminlerde yer alıyorsa, tesisata denk gelen zemin sökülür. Sorun noktasal olarak tespit edilebildiği için bir ya da iki karo ya da fayans sökülmesi yeterli olacaktır.
Daha sonrasında kırık olan parça sökülüp, yerine yenisi takılır.
Eğer söz konusu sızıntı ise genelde tesisatlarda küçük çapta delinmeler ve çatlaklar vardır demektir. Bu durumda özel kimyasal maddeler kullanılır. Bu kimyasal maddeler hava ile birleşince kristalize hale gelirler ve küçük çapta olan delikleri ve çatlakları kapatırlar. Kimyasal tesisat sistemine verilmeden önce tüm vanaların kapatılması gerekir.
Kimyasallar genelde ulaşılması zor olan tesisatlarda kullanılırlar. Bir de gözle görülemeyen ve tespit edilmesi zor olan tesisat deliklerinin kapatılmasında kullanılırlar.
Kimyasal tesisat yüzeyinde katman oluşmasını sağlar ve kısa sürede bu katman katılaşır. Böylelikle tüm tesisat su sızıntısına karşı korunmuş olunur.
Sonuç Olarak…
Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı meydana gelebilecek su akıntılarının nasıl önleneceği, yazımızın ilgili kısımlarında anlatılmıştır. Tavandan su akması nasıl önlenir? Sorusuna ayrıntılı bir şekilde cevap vermeye çalıştık.
Tesisat ile ilgili diğer sorunlarınız için; www.angoratesisat.com adresini ziyaret edebilir, ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca sitemizde tesisat dünyası adına tüm bilgileri bulabilirsiniz.