Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz?

Peteklerin ısınmama sorununda, petek yapısının da rolü büyüktür. Piyasada satılan iki tür petek bulunmaktadır. Dökme petekler, günümüzde nadir de olsa kullanılmaktadır. Günümüzde yoğun olarak alüminyum bazlı petekler kullanılmaktadır. Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz? Sorununu da bu kapsamda ele almak gerekir.

Dökme türde olan petekler, ağır olmalarının yanı sıra zor kirlenirler. Ayrıca bir sefer temizlendiklerinde, uzun bir süre temizliğe ihtiyaç duymazlar. Genelde devlet dairelerinde hala bu tür petekler kullanılmaktadır.

Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz?

Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz?

Alüminyum petekler ise oldukça hafiftirler. Hafifliklerinden ve kolay montajlarından dolayı, birçok inşaat firması ve kuruluşlar, bu tür petekleri tercih ederler. Ayrıca, birçok evde de bu tür petekler vardır. Ancak bu tür petekler çok çabuk kirlenirler. Temizlikleri ise oldukça kolaydır.

İster alüminyum olsun, isterse dökme petek tüm petek temizliği aynı şekilde yapılmaktadır. Dökme peteklerde eski yöntemlere göre temizlik yapmak oldukça zordu. Çünkü bu tür petekler, yerlerinden sökülüyor ve uygun bir alanda yıkanıyordu. Bu işlem tüm petekler için tekrarlanıyordu.

Aynı işlem bir dönem alüminyum petekler için de uygulanıyordu. Biraz zahmetli de olsa dökme peteklere oranla bu tür peteklerin temizliği daha kolay oluyordu. Ancak sonradan anlaşıldı ki, alüminyum bazlı peteklerin sökülmesi ile birlikte çürüme sorunu ile karşılaşılıyordu.

Daha sonrasında bu yöntem terk edildi. Günümüzde gelişmiş cihazlarla temizleme işlemi, petek sökülmeden kolaylıkla yerine getirilebiliyor.

Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz? – Petek temizleme işlemleri

Aslında bu sorunun cevabı oldukça basittir. Eski moda temizlik yöntemleri yüzünden, temizlendiği zannedilen petekler, tam olarak temizlenmez. Zamanla peteklerin dip kısmında biriken pislik ve tortular, peteklerin soğuk kalmasına ve kombi cihazının daha fazla çalışmasına neden olur.

Pislik ve tortular alt kısımlarda biriktiklerinden, kombi cihazı yukarı kısımları ısıtmak için daha fazla enerji harcar. Bu durum yüksek yakıt faturalarının gelmesine neden olur.

Peteklerde ve tesisatlarda sirkülasyonun yeterince sağlanamamasının bir sonucu olarak, peteklerin yarıdan aşağısı ısınmaz. Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz? Sorusuna verilecek cevaplardan bir tanesi de, kombi cihazından kaynaklanan arızalardır. Nadir de olsa kombi cihazından kaynaklanan sorun, tüm tesisatı etkiler.

Tesisatlarda oluşan tıkanıklık, peteklere de yansıdığından dolayı, bu durum peteklerde soğuma olarak kendisini gösterir. Bu yüzden tesisatta bir tıkanıklık meydana geldiğinde, hem tesisatta, hem de peteklerde kapsamlı bir temizlik yapılır.

Temizlik işlemi ise hem peteklerde, hem de tesisatlarda iki şekilde yapılır. Aslında eskiden petek temizlik işlemi, peteklerin sökülmesi ve yıkanması olarak yapılıyordu. Ancak günümüzde kullanılan peteklerin yapısı alüminyum olduğundan dolayı, yerinden söküldüğü anadan itibaren, kısa bir süre peteklerde çürüme meydana geliyordu.

Şimdilerde ise bu sorun, gelişmiş cihazlar ile aşıldı. Artık petekler yerinden sökülmeden temizlik işlemi kolay bir şekilde yapılabiliyor.

Yukarıda temizlik işleminin iki şekilde yapıldığından bahsetmiştik. Her iki yöntemde de tek bir makine kullanılır. Temizlik robotu diyebileceğimiz bu cihaz, hem kimyasal, hem de basınçlı su ve hava ile temizlik işlemini yerine getirir.

Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz?

Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz?

Kimyasal ilaç kullanımı, robotun haznesine belli bir oranda su ve kimyasal karıştırılması ile uygulanır. Kombi cihazının aşağısında bulunan girişlerden ilaç, sisteme karıştırılır. Bu işlem tesisat temizliğinde geçerlidir. Petek temizliğinde ise peteklerin giriş kısımlarından ilaç peteklere verilir. Her petek için bu işlem tekrarlanır.

Kimyasalın sistemden atılması için ise durulama işlemi yapılır. Basınçlı su ile petekler ve tesisat temizlenir.

İkinci yöntem ise basınçlı su ve havanın cihazın haznesinde karıştırılmasıdır. Bu karışım tesisata ya da her bir peteğe ayrıca verilir. Aslında bu yöntem daha iyidir. Sebebi ise basınçlı su ve hava karışımının çevreyi kirletme ihtimalinin olmamasıdır.

Petekleriniz ısınmıyorsa…

Aşağıda anlatacağımız yöntemler, geçicidir. Sorununuz ile Angora Tesisat olarak ilgilenene kadar bu çözümleri uygulayabilir, bir nebze olsun, sorunu giderebilirsiniz.

  • Peteklerden yalnızca bir tanesi ısınmıyorsa, purjör anahtarı ile havasını almanız gerekir.
  • Ayrıca her peteğin havasını alarak da ısınma sorununu giderebilirsiniz. Bazı durumlarda peteklerin ısınmaması, içinde bulunan havadan kaynaklanır.
  • Peteklerde belirli bir süre pislik birikimi olmuşsa ve bu tortulaşma kıvamına gelmemişse, banyo giderinden basit temizlik işlemi yapabilirsiniz. Bu işlemi birkaç defa yapmanız gerekir.
  • Petek içerisinde bulunan hava aynı zamanda hoş olmayan seslerin de kaynağıdır. Bu durumda petek vanası biraz gevşeterek peteğin havasını alabilirsiniz.
  • Peteklerin ısınmamasının nedeni basit olabilir. Bazı durumlarda vanasının aksi yönde unutulması ya da olması, peteğin kapalı olması durumudur.
  • Kombi cihazının basıncının sürekli olarak düşmesi, tesisattaki suyun azlığına ve doğal olarak peteklerdeki suyun da azlığına neden olur. Bu yüzden petekler tam bir performans ile ısıtmazlar. Basıncın düşmesinin sebebi, tesisatta oluşan çatlak ve bunun bir sonucu olarak da tesisatın sızdırmasıdır.

Yukarıda anlattıklarımızdan yola çıkarak peteklerinizde olası sorunları bu yöntemler ile çözebilirsiniz. Ancak petek diplerinde biriken tortuların temizlenmesinde bu yöntemler bir işe yaramaz. Angora Tesisat olarak sizlere bu konuda yardımcı olabiliriz. Uzman ekibimiz ve son teknoloji cihazlarımız ile petek temizliklerinizi kısa bir sürede gerçekleştiriyoruz. umarız peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz? konulu yazımız sizler için yararlı olmuştur.

Benzer Yazılarımız

Petek Temizlik Kimyasalı Nasıl Kullanılır? Kimyasal özellikleri
Piyasada birçok türü bulunan petek temizlik kimyasalı, peteklere zarar vermeden temizlemenin en etkili yolla...
Kaçak Su Tespiti Nedir? – Kaçak tespiti nasıl yapılır?
Atık su tesisatlarında ya da temiz su tesisatlarında çeşitli nedenlerden dolayı su kaçakları olabilir. G...
Lavabo Tıkanınca Ne Yapılır- Tıkanan Gider Boruları
Sıhhi tesisat firmalarının en sık karşılaştığı yakınmalar “Sifonun çekiyorum su gitmiyor”, “La...
Su Kaçak Tespiti Ücreti
Ankara Su Kaçak Tespiti Ücreti Ankara da kurulan şirketimiz, Su Kaçak Tespiti Ücreti için en uygun fiyatla...
Tuvaletim Tıkandı Ne Yapmalıyım- Kötü Kokunun Kaynağı
Özellikle ev, iş yeri gibi alanlarda tıkanmış bir tuvalet, karşılaşılan en can sıkıcı sorunlardan bi...
Keçiören kanal açma faaliyetleri nasıldır?
Kanal açma işlemlerini iki ayrı kategoride değerlendirebiliriz. Bina içinde yapılan işlemler ve bina dı...