Su kaçağı tespiti – Kaçak tespiti hakkında bilgiler
Temiz su tesisatlarında meydana gelen birçok su kaçağı, suyun basınçlı bir şekilde dışarı çıkması ile kendisini gösterir. Bu şekilde su sızıntısından da ayrılmış olur. Su kaçağı tespiti, gelişmiş cihazlar ile tespit edilmesi oldukça kolay olan durumlardır.
Su saatinin olduğu yerlerde olabildiği gibi, duvar içinden geçen tesisatlarda da meydana gelebilir. Banyo ve tuvalet gibi alanlarda da kendisini gösterebilir. Duvar altındaki tesisatlarda meydana gelen kaçakları gözlemlemek oldukça kolaydır. Genel olarak kendisini, duvarın nemlenmesi ve küflenmesi şeklinde gösterir.
Küflenme olayı biraz daha aradan zaman geçtikten sonra gözlemlenen bir olaydır.
Su kaçağı tespiti durumunda ilk olarak yapmanız gerekenler
Tesisatlarda meydana gelen kaçak durumlarında ilk olarak yapmanızı gerekenleri bilirseniz, kaçaktan kaynaklanan zararları da engellemiş olursunuz. Su kaçağı tespiti her ne kadar gelişmiş cihazlar yardımı ile yapılıyorsa da, bazı izleri takip ederek, en azından ilk olarak yapılması gerekenleri hemen uygulamaya başlayabilirsiniz.
Duvar yüzeylerinde aşırı terleme olayı gözlemliyorsanız, ilk yapmanız gereken şey tesisat firmasını aramak olmalıdır. Ancak duvar yüzeylerinde oluşan terleme durumu yalıtım eksikliğinden de kaynaklanabilir. Daha sonrasında ana vanadan su akışını kesmeniz gerekir. Bu durumdan tamamen emin olmanın tek yolu, vanayı kapattıktan sonra su saatini kontrol etmek olacaktır.
Eğer su saati vananın kapanmasına rağmen dönmeye devam ediyorsa, tesisatta kaçak var demektir. Bu durum sıcak su tesisatında ve soğuk su tesisatında olabilir. Böyle bir durumu anlamak için ise ana vanadaki suyu kesmeden önce kalorifer tesisat vanasını kapatmak olacaktır. Sıcak ve soğuk tesisatı genelde yan yana gidecek şekilde döşenir. İyice emin olmanın yolu tesisat firmasından yardım almak olacaktır.
Duvarlarda meydana gelen nemi kuru bir bezle gidermeniz önerilmez. Çünkü tesisatçı çağırdığınız zaman daha kısa bir sürede arızanın yerini bulmuş olacaktır.
Su kaçağı tespiti cihazları
Tesisat firmaları arasında ve halk arasında bu tür cihazlar robot olarak adlandırılır. Su kaçağı tespiti cihazları, günümüzde tesisat firmaları tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Bu cihazlar sayesinde artık eskiden olduğu gibi kırma ya da dökme işlemine gerek kalmıyor.
En yaygın olarak kullanılan cihaz, akustik arıza tespit cihazıdır. Bu cihaz hem sıcak su tesisatlarında, hem de soğuk su tesisatlarında güvenle kullanılabiliyor. Noktasal olarak arızanın yerini bildirebiliyor. Ayrıca bu cihazın yanında nemölçer adında bir cihaz da yardımcı olarak kullanılıyor.
Cihazda bulunan ses algılama sistemi sayesinde, duvar ya da diğer malzemelerden yapılan yüzeylerin altındaki sesler net bir şekilde algılanabiliyor. Cihazın kulaklığı dış ortamdaki sesleri yalıtır. Bu sayede yüzeylerin altındaki tesisatlardan gelen sesler net bir şekilde duyulur.
Ancak bu seslerin yorumlanması, tesisat ustasının tecrübesine bağlıdır. Çünkü yüzey altından başka sesler de gelebilir ve bu sesler su sesi ile karıştırılabilir.
Su kaçağı tespiti işleminde kullanılan bir başka cihaz ise termal kameradır. Burada amaç bariz olarak belli olsa da tesisatlardaki kaçakların yerini tam olarak tespit etmektir. Çünkü borunun neresinde sorun var tam olarak tespit edebilmek için bu cihazlara ihtiyaç vardır. Aksi halde birçok yerin kırılıp dökülmesi gerekir.
Termal kameralar ise duvar ya da diğer yüzeylerin altında bulunan tesisatlardaki görüntüleri ısısal olarak verir. Genelde sıcak su tesisatlarında verimli olarak kullanılabilirler. Sağlıklı bir sıcak su tesisatı, cihazın ekranında kırmızı olarak görünür. Eğer tesisatta bir sorun varsa kırmızı renginden farklı bir renk tonu ile bu durumu gözlemlemek mümkündür.
Bu cihazın faydalarından bir tanesi de herhangi bir yüzeye temas ettirmeksizin, cihazın ekranında sorunlu olan yerin görünebilmesidir.
Bir diğer cihaz da nemölçer cihazıdır. Bu cihaz yaygın olarak kullanılmaz. Ancak yardımcı olarak bazı tesisat firmaları tarafından kullanılır. Genelde akustik arıza tespit cihazları ile birlikte kullanılır.
Su kaçağı tespiti işleminden sonra neler yapılır?
Arızalı olan yer tespit edildikten sonra, arıza giderilir. Aslında işin büyük kısmı, arızanın yerinin tespit edilmesidir. Tamirat işlemi ise iki şekilde yapılır. Eğer tesisat borusu kullanılmayacak durumda ise yenisi ile değiştirilir. Tesisat borusunun arızalı olduğu yerdeki yüzey sökülerek, arıza giderilir ve yüzey tekrar yerine takılır.
Duvar alanlarında böyle bir durum söz konusu ise ufak çapta bir alan kırılır ve tamir işlemi tamamlandıktan sonra, duvar yüzeyi sıva ile tamir edilir. Daha sonra boyası yapılarak işlem tamamlanmış olur. Sıva ve boya işlemini tesisat firmasının kendisi yapabildiği gibi, müşteri kendisi de yaptırabilir.
İkinci tamir yöntemi ise yapıştırıcı ilaçlardır. Piyasada özel olarak satılan bu ilaçlar, küçük çapta çatlaklar ve kırıklar için kullanılır. Tesisata su verildikten sonra belirli bir miktar ilaç suya katılır. Bu ilaç bir süre sonra katılaşır ve borunun yüzeylerini kaplar. Yaklaşık olarak 50 litre suya 1 litre olacak şekilde hazırlanır.
Böylelikle tesisat borusunu değiştirmeye gerek kalmadan, tamir işlemi tamamlanmış olur.
Görüldüğü üzere, elde bulunan cihazlar ve malzemeler ile su kaçağı tamir ve tespit işlemi oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir.