Su tesisatı kaçak kimyasalı nasıl kullanılır?
Tesisat kaçak kimyasalları genel olarak aynı özellikleri sergilerler. Uygulandıkları yüzeylerde hızla katılaşarak, kristalize bir tabaka oluştururlar. Su tesisatı kaçak kimyasalı olarak biz bu yazımızda, Flex Dub markasını anlatacağız. Nedeni ise birçok tesisatçının bu markayı kullanması ve bu markanın gerçekten de kaliteli özellikler sergilemesidir.
Ürünün en güzel tarafı, boruda herhangi bir yere müdahale etmeye gerek kalmadan, kimyasalın uygulanabilmesidir. Ancak yalnızca kılcal çatlaklarda ve sızıntıya neden olan küçük deliklerde işe yarar.
Sıcaklık ve basınç durumlarında bile kimyasal etkisini gösterebilir. Plastik ya da metal fark etmeksizin, her türlü içme suyu tesisat borularında kullanılabilir.
Kalorifer sistemlerinde 50 litreye kadar olan kaçakları önleyebilir. Dış ortamda yer alan ve daha büyük hacimdeki suları taşıyan hatlarda, 1000 litreye kadar kaçakları önleyebilir.
Kimyasalın bünyesinde 300 mikron çapında partiküller bulunur. Tıkanıklık giderme robotlarının depoları yardımı ile tesisat sistemlerine aktarılır.
Kimyasalı uygulamadan önce sistemde bulunan diğer etmenler temizlenmelidir. Bunun için ise sisteme önceden basınçlı su verilmeli ve boru yüzeylerinin tamamen temizlendiğinden emin olunmalıdır.
1 litre kimyasal karşılık olarak 3 litre su ile karıştırılarak kimyasal kullanılır.
Sıhhi tesisat kaçak kimyasalları
Piyasada tesisat kaçaklarını önleyen birçok kimyasal olduğunu belirtelim. Birçoğunun kullanım alanı farklıdır. Farklıdır derken, havuz kaçakları için kullanılan kimyasal özellik olarak farklı, hidrant hatlarında kullanılan kimyasal farklıdır.
Gerçi hidrant hatlarında kullanılan kimyasal, aynı zamanda iç mekanlardaki tesisatlarda da kullanılır.
Sıhhi tesisat kaçak kimyasalları özellik olarak, boru yüzeyine yapışan ve anında katılaşan partiküllerden oluşur.
Partiküllerin tam anlamı ile işe yarayabilmesi için tesisat sisteminin önceden temizlenmesi gerekir. Mesela kalorifer tesisatlarında, boru döküntüleri ve pas gibi pislikler bulunur. Bu pisliklerin doldur boşalt yöntemi ile temizlenmesi gerekir. Doldur boşalt işleminin de birkaç defa tekrarlanması gerekir.
Aslında en güzeli sistemin temizlendiğinden emin olunmasıdır. Bu işlemi de sistemi temizledikten sonra, sonda tipi kamera ile kontrolünün yapılmasıdır.
Kaçak kimyasalı, temizlik işleminden sonra sisteme verilir. Yukarıda verdiğimiz oranları, orantılı bir şekilde çoğaltabilirsiniz. Tabi ki daha büyük sistemler için bu bilgiyi veriyoruz.
Kimyasalın içinde bulunan maddeler, hava ile reaksiyona girdiklerinde hızlı bir şekilde donarlar ve katılaşırlar. Adeta boru yüzeyinde ince bir katman oluştururlar. Böylece boruda bulunan ve kaçağa neden olan kılcal çatlaklar ve delikler kapanmış olur.
Kaçakların giderildiğini tesisatçılar teyit ettikten sonra işlem tamamlanmış olur. Ancak bazı tesisatçıların bu işlemi tam olarak yerine getirmediğini varsayın ve sizde gerekli olan kontrolleri yapın.
Sizin yapabileceğiniz kontrollerin başında ise suyu vanadan kesip, sayacı gözlemlemek gelsin. Eğer sayaç hala dönüyorsa, kaçak giderilmemiş demektir. Kalorifer kazanı ya da kombi gibi cihazlara bağlı bulunan hatlardaki kontrolü ise yine bu cihazların basınç göstergelerinden yapabilirsiniz.
Tesisat kaçak giderici
Daha öncede belirttiğimiz gibi piyasada tesisat kaçağını önleyen birçok ürün var. Ancak bu kadar çok ürün arasından en kaliteli olanı seçmek gerekiyor. Tabi ki bu görev, biz tesisatçılara düşüyor.
Angora Tesisat olarak daha önce birçok tesisat kaçak giderici kullanmıştık. Ancak birçoğunun işe yaramadığını gördük. Daha doğrusu müşterilerimizin tesisatlarında kullanmadan önce bu ürünleri test ettik.
Sonunda en doğru ürünü bulabildik. Tabi ki bu konuda birçok araştırma da yaptık. Bize sorun yaşatmayacak ve müşterilerimize en iyi hizmeti vermemizi sağlayacak ürünü bulmamız gerekiyordu. Uzun araştırmalar ve denemeler sonunda da doğru ürünü bulduk.
Biliyorsunuz, her ürün en iyisi olduğunu iddia ederek, reklamını yapar. Ancak gerçekler farklıdır. Bazı ürünler belli şartlar altında işe yararken, profesyonel tesisatçılar için bu durum geçerli değildir.
Profesyonel olarak hizmet veren tesisatçılar için her koşulda ve ortamda işe yarayan ürün gereklidir. Bu durum yalnızca, tesisat kaçak kimyasallarında değil, tesisatçıların kullandığı diğer ürünler için de geçerlidir.
Mesela koruyucu kimyasal ya da temizleyici kimyasal olarak, kalorifer tesisatlarında kullanılan kaliteli bir ürün keşfetmiştik. Ürün oldukça iyiydi ve iyi sonuçlar almıştık. Ancak bir sorun vardı. O da ürünün çevreye zararlı olması.
Yani bir ürün kullanırken, her yönden düşünmek gerekiyor. Her yönden düşünebilmek için ise tecrübe gerekiyor ve sürekli olarak bilgi edinmek gerekiyor.
Tesisatçıların da ürün kullanımında dikkat etmesi gerekiyor. Mesela tesisat kaçak kimyasalında yukarıda kullanılması gereken oranı vermiştik. Bu orana dikkat edilmediği zaman ya da tesisat içi gerektiği gibi temizlenmeden kimyasalı kullanmak, işlemin işe yaramamasına neden oluyor.
Aynı durum tıkanıklık gidermek için kullanılan cihazlar için de geçerlidir. Bu tür cihazların kullanımı için ise personele eğitim vermek gerekiyor.
Kaçak kimyasalı kullanmanın pratik olan taraflarından bir tanesi de, sistemde tespit işlemi yapmaya gerek kalmamasıdır. Yalnızca tesisat borularının içlerinin tamamen temiz olduğundan emin olunması yeterlidir. Bunun için de susta ucunda bulunan kamera cihazı kullanılır. Bu kamera ile bir kere kontrol yapılması yeterli olacaktır. Daha sonra kimyasal rahatlıkla kullanılabilir.