Su Gideri Tıkanması- Gider Tıkanıklığı Sorunu
Can sıkıntısına, strese sebep olan su tesisatı ve gider tesisatı sorunlarını yaşamayan çok az kişi vardır. Özellikle evlerde yaşanabilecek en kötü durumlardan biri su gideri tıkanması sorunudur.
Tıkanmaların en çok yaşandığı kısımlardan biri mutfak lavabosudur. Çoğu kişi yağlı ve taneli yemek yenilmiş tabakları yıkarken atıkların suyla birlikte gidebileceğini düşünür. Ancak yemek artıklarının zamanla birikmesi kireçlenmeye, yağların gider borularına yapışmasına neden olur. Kireçlenmenin sonucunda ise boru çapı daralır ve lavabo tıkandı su gitmiyor sorunu ortaya çıkar.
Banyo ve tuvalet giderlerinin tıkanma sebebi genellikle tıraş olduktan sonra gidere giden kıllar ve saç telleridir. Ayrıca tuvalet giderinin çöp kovası gibi düşünülerek düş macunu tüpünden çocuk bezine kadar suda erimesi mümkün olmayan yabancı maddelerin atılması tuvalet tıkanıklığı meydana getirir. Tuvalet tıkanıklıklarında sifonun tekrar tekrar çekilmesi su taşmalarına neden olur.
Tıkanmalar, yapı inşaat halindeyken boru içinde inşaat kalıntılarının kalması nedeniyle de olabilmektedir. Ayrıca tesisat yapıldığı sırada pimaş borularından suyun akışını sağlamak için boruya verilen meyillin yeterli eğime sahip olmalıdır. Aksi halde su gideri tıkanması sorunu ortaya çıkar ve tıkanıklık açma işlemi gerekli olur.
Su Gideri Tıkanması- Tıkanan Su Borusu Nasıl Açılır
Özellikle ev hanımlarının korkulu rüyası olan su gideri tıkanması sorununun önüne geçilmesi için tesisat döşenirken dikkatli olunmalı ve kullanımda özenli olunmalıdır. Tıkanıklık suyun yavaş gitmesi şeklinde işaret verir. Bu durum oluştuğunda erken müdahale sayesinde pis su taşması olmaz.
Lavabonun içine büyük parçaların kaçmaması için fazladan süzgeç kullanmak, bulaşık yıkarken tazyikli su kullanmak, 15 günde bir yağ çözücü ve sıcak su ile temizlik yapmak alınabilecek önlemlerdir.
Yeterli önlem alınmadıysa veya önlem alındığı halde tesisat sorunlarının yol açtığı bir tıkanma söz konusuysa tıkanan su borusu nasıl açılır sorusuna cevap olarak pek çok yöntem akla gelir. Bu yöntemlerin ilki kimyasal lavabo açıcı ürünlerdir. Gider açma için kullanılan diğer ürünler pompa, metal elbise askısı, susta, su hortumu, sirke ve karbonat karışımı olabilmektedir.
Gideri açmak için kullanılan yöntemler basit tıkanıklıklarda örneğin gidere yakın yabancı cismin neden olduğu tıkanmalarda geçici çözüm sunabilir. Ancak tıkanıklığın ciddi boyutlarda olması durumunda bu yöntemler etkisiz kalır.
Pratik Lavabo Açma Yöntemleri Dezavantajları
Tıkanan eski bir lavaboysa pompa kullanımında çok sert olunursa lavabo yerinden düşebilir. Ayrıca pompa ile belirli bir aşamaya ulaşan boru içerisindeki tıkanma içinden çıkılmaz bir duruma gelir. Metal elbise askısı, tel gibi ürünler lavabo taşının çizilmesine neden olur.
Sıvı ve katı halde bulunan kimyasal çözücüler, yağ ve yemek artıklarından dolayı oluşan tıkanmalarda etkili olabilir. Fakat kimyasalların aşırı solunması, ciltle teması ciddi sorunlara yol açar. Kimyasal kullanılacağı zaman alan mutlaka havalandırılmalı, gözlük, eldiven ve maske kullanılmalıdır. Kimyasallar çocukların ulaşamayacağı alanlarda bulunmalıdır. Kimyasalın yutulması mide ile ilgili önemli soruna yol açar.
Tıkanmış giderin altından sifonu duvara bağlantı noktasından sökerek su hortumu ile suyun basıncından yararlanılarak tıkanıklık açılabilir.
Kimyasal açıcı yerine karbonat ve sirkeden yararlanılabilir. Deliğin üstüne 1 veya 2 su bardağı karbonat ile 1 litre sirke boşaltıldığında iki element tepkimeye girer. Bu sayede tıkanıklık yemek artığından kaynaklı ise gider açılabilir. Ancak bu yöntem de kalıcı çözüm sağlayamadığı gibi asitli kimyasallardan çok farkı yoktur.
Pratik lavabo açma yöntemleri dezavantajları olduğundan doğrusu teknik bilgiye ve yeterli donanıma sahip bir tesisat firmasından yardım almaktır.
Robotla Lavabo Açma
Gelişen teknoloji tesisat sektöründe de yenilik sağladı. Bu yenilik robotla lavabo açma yöntemidir. Türkiye pazarında yaygın biçimde kullanılmaya başlanan teknoloji yansıması araçlar boru içinde tıkanmaya yol açan atık maddeleri parçalayıp, kanal borusuna gönderir. Pimaş aç makineleri kullanımı sırasında zemin zarar görmez, etraf kirlenmez.
Noktasal Tespit
Tıkalı pimaşın tamirinin yapılabilmesi için tıkalı olan bölge ve tıkanıklık sebebi bilinmelidir. Bunun için akustik dinleme cihazları ve termal kameralar kullanılır. Kameralı görüntüleme sistemi sayesinde kırma işlemine gerek kalmadan noktasal tespit yapılır. Kamera yoluyla, atık su giderlerinin içerisindeki problemi görülür. Alınan görüntüler kullanıcı talebi varsa paylaşılabilir.
Kanal Açma Makinesi
Kanal Açma makinesi (robot makine) her duruma uygun aparatlar sayesinde yağları veya katı atıkları parçalayarak kanalizasyon borusuna gönderir. Ardından tekrar görüntüleme sistemi kullanılarak robotla gider açma işleminin sorunsuz gerçekleştiğine emin olunur. Borunun yapısı plastik de olsa pik boru (dökme demirden) da olsa pimaş açma makineleriyle su gideri tıkanması sorunu çözülür.
Makinaların fayda sağlaması için elbette kullanan kişinin bilgili ve deneyimli olması gereklidir. Angora Tesisat olarak tıkanıklıkların yerini kırıp dökmeden tespit ederek etrafı kirletmeden kesin çözüm sunuyoruz. Tıkanıklık sorunuz varsa ve yaşam alanınızın şantiye alanına dönmesinden korkuyorsanız bizimle ve son teknoloji cihazlarımız ile tanışın. Daha fazla bilgi almak için /iletisim/ adresinden bize ulaşabilirsiniz.