Robotla Su Kaçağı Bulma Yöntemleri – Robotla su kaçağı
İşyerlerinde, sanayi yerlerinde ve binalarda bulunan dairelerde meydana gelen tesisat kaçakları büyük bir sorundur. Borularda meydana gelen aşınmanın dışında, dış etkenlerden kaynaklanan zarar görmelerde, tesisat borularında sıklıkla karşılaşılan sorunlardandır. Ayrıca tesisat ustalarının montaj sırasında yaptıkları hatalardan da tesisat kaçakları meydana gelebilmektedir. Robotla su kaçağı bulma yöntemlerinden bahsetmeden önce, kaçak nedenlerini ayrıntılı bir şekilde incelememiz faydalı olacaktır.
Robotla su kaçağı bulma – tesisat kaçaklarının nedenleri
Tesisatlarda kalitesiz malzeme kullanılması, zamanla tesisat borularının aşınmasına ve zarar görmesine neden olur. Zamanla aşınan su boruları kaçak yapacak ve bulunduğu yerer zarar verecektir. Tesisatın zarar görmesinde su basıncının rolü büyüktür.
Genel olarak sonradan yapılan tadilat ya da onarım aşamalarında da borular zarar görebilir. Ancak bu durum ilk anda fark edilmez. Bu durumun nedeni, tesisat ustalarının gerekli kontrolleri yapmamasından kaynaklanır. Zarar gören tesisat kullanılmaya devam ettiğinde, su basıncından dolayı kaçak olayı meydana gelmektedir.
Çoğu zaman fayans altında olan tesisatlardaki kaçakları tespit etmek zordur. Duvarlarda olan ise zamanla ya da arıza meydana geldiği anda, duvarlardaki ıslaklıklardan anlaşılır.
Fayans altında meydana gelen arızalar, yüksek gelen su faturaları ya da suyun basıncında düşme gibi olaylarda kendisini ortaya çıkarır.
Robotla Su Kaçağı Tespit İşlemi Nasıl Yapılır?
Robot tabiri hem tesisat firmaları arasında, hem de halk arasında yaygın olarak kullanılır. Aslında robottan kasıt, su kaçağı tespiti yapabilen cihazlardır. Bu cihazlar yakın bir zamanda tesisat sektörüne girmiştir.
Önceki zamanlarda kaçak tespiti, tesisat ustalarının deneyimleri ile yapılabiliyordu. Birçok yerin kırılıp dökülmesinin yanı sıra, tespit yaptıran kişiye hem zaman, hem de para olarak yüksek maliyetlere neden oluyordu.
Robotla su kaçağı bulma cihazlarından en çok ve en yaygın olarak kullanılanı, akustik ses tespit cihazıdır. Bu cihaz duvar altından, tavandan ya da tabandan geçen su tesisatlarındaki sesleri ya da titreşimleri algılayabilir. Özel sensörleri bulunan bu cihazda ayrıca, güçlü bir kulaklık bulunur. Cihazın kulaklığı, dış ortamdaki sesleri yalıtır ve iç ortamdaki seslerin duyulabilmesini sağlar.
Temiz su tesisatlarında kullanılan bir diğer tespit cihazı, termal kameradır. Bu cihaz, ısı değişimlerini anında algılayabilir. Isı değişimlerinden, tesisatlarda meydana gelen kaçakları ya da arızaları anında tespit edebilirsiniz. Cihaz, kızılötesi ışınların kullanılması prensibine dayanır. Günümüzde yaygın olarak; tesisat sektöründe, askeri alanda ve bilim alanında kullanılır.
Sürekli olarak kullanılmasa da nemölçer adlı cihaz da su kaçağı tespitinde kullanılan bir başka cihazdır. Robotla su kaçağı bulma işlemlerinde, akustik ses tespit cihazı ile birlikte kullanılır. Genel olarak yardımcı bir cihazdır ve teyit amaçlı kullanılır.
Tüm bu cihazlar aynı zamanda teyit amaçlı da kullanılır. Tesisat tamiri gerçekleştirildikten sonra kontrol amacıyla, bu cihazların birisi ya da hepsi birden teyit amacıyla kullanılabilir.
Görüldüğü üzere günümüzde artık kırmadan ve dökmeden su kaçağı tespit işlemi, gelişmiş cihazlarla ve hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
Cihazların kullanılmasından daha önemli olan konu, cihazı kullanan tesisat ustasının deneyimidir. Cihazlar her ne kadar kullanması kolay ve hızlı sonuç verse de, ustanın deneyimi burada devreye girer. Mesela akustik ses tespit cihazı ile yapılan işlemlerde, seslerin ayırt edilebilmesi belli bir tecrübeyi gerektirir. Ayrıca cihazlardaki görüntülerin yorumlanması da tecrübe işidir diyebiliriz.
Bazı durumlarda ilk defa karşılaşılan farklı durumlar ortaya çıkabilir. Önceki bilgilerin burada devreye girmesi ile birlikte, sorunun kaynağı hızlı bir şekilde bulunur ve zarar vermeden müdahale yapılabilir.