Pimaş Tıkanıklığı Açma Nedir? – Pimaş tıkanıklıkları
Pimaş borular, 50 milimetre ile 150 milimetre arasında değişen çaplara sahip, plastik borulardır. Atık su hatlarında kullanılır. Bu bahsettiğimiz çaptaki plastik borular, iç tesisatta yani ev ya da işyerlerinin içerisindeki tesisatlarda kullanılırlar. Pimaş tıkanıklığı açma dediğimiz zaman, bu tesisatları kastediyoruz. Bu boruların özelliği yüksek dayanıma sahip olmaları ve çeşitli testlerden geçtikten sonra kullanıma hazır hale gelmeleridir.
Ayrıca tıkanıklık, su basması olarak bilenen ve birçok kişi için istenmeyen bir durumun da meydana gelmesine neden olur.
Tıkanıklık türlerinin bilinmesi, tesisatçılar ve müşteriler açısından gereklidir. Özellikle tıkanıklığın tespitinde, tıkanıklığa neden olan cisimlere göre işlem yapılır.
Günümüze gelişmiş ses dinleme ve görüntüleme cihazlarının kullanılması ile birlikte, adeta nokta atışı ile tıkanıklığa neden olan cisimler tespit edilebilmektedir. Ancak bu cihazlar kullanılmadan da tam olarak olmasa bile, yaklaşık olarak tıkanıklığa neden olan cismin türü ve nerede olduğu tahmin edilebilir. Bu işlem özellikle müşteriler açısından faydalıdır.
Pimaş Tıkanıklığı Açma İşleminde Kullanılan Cihazlar
Tıkanıklık açma ve tıkanıklığa neden olan cisimlerin tespitinde kullanılan cihazlara, tesisatçılar ve halk arasında robot denir. Pimaş tıkanıklığı açma işleminde kullanılan görüntüleme ve ses cihazları, tıkanıklığın tam olarak tespitinde, tesisatçılara büyük kolaylıklar sağlar.
El tipi görüntüleme cihazı, pimaş tıkanıklığı tespitinde kullanılan cihazlardan bir tanesidir. Cihazın çalışma prensibi, cihazın ucunda bulunan sonda ve bu sondanın ucunda yer alan kameraya dayanır. Kameranın etrafında ise LED aydınlatma elemanları bulunur. Bu sayede, daha net bir görüntü elde edebilmek mümkündür. 5 metre derinliğe kadar etkili olan kamera ile tıkanıklığa neden olan her türlü cismi görüntülemek mümkündür.
Pimaş Tıkanıklığı Açma İşlemi
Bütün bu bilgilere kısaca değindikten sonra, pimaş tıkanıklığı açma işleminin nasıl yapıldığına geçebiliriz. Atık su tesisatlarında çeşitli nedenlerden dolayı tıkanıklık meydana gelebilir. Genel olarak tıkanıklığın nedeni, kullanıcı hatasıdır.
Tuvalet yapabilme yaşına gelen çocuklar özellikle, tuvalet içerisine atılmaması gereken cisimleri atabilirler. Ya da yanlışlık sonucu, tuvalet içerisine yumuşak ya da sert cisimler düşebilir. Suda erimeyen tuvalet kağıtlarının zamanla birikmesinden dolayı da tıkanma meydana gelebilir. Tüm bu cisimler ile atıklar birleşince, tesisat borularında tıkanma meydana getirirler.
Bazı durumlarda ise inşaat atıklarının tuvalet içerisine kaçmasından dolayı da tıkanıklık meydana gelebilir. Mutfak alanlarında ise yağ ve yemek artıklarının gider içerisine atılmasından dolayı, tıkanıklık meydana gelir. Aslında atık yağların, bir kapta biriktirilerek ayrı bir şekilde dış ortama bırakılması gerekir.
Banyo alanlarında ise saç ve benzeri cisimlerin giderlerde birikmesi ile tıkanıklık meydana gelir. Bazı durumlarda sabun ya da benzeri cisimlerin gidere kaçırılması ile birlikte, tıkanıklık olayı oluşur.
Tıkanıklığın nedeni tespit edildikten sonra, bu iş için özel olarak tasarımlanan robotlar yardımı ile tıkanıklık giderilir.
Bu iş için piyasada satılan ve sonda prensibi ile çalışan robotlar mevcuttur. Bu robotlarda bulunan sondaların ucunda, tıkanıklığın türüne göre çeşitli aparatlar bulunur. Bu aparatlar sert cisimleri parçalar ve kendisine doğru çeker. Birçok durumda tıkanıklığın tam olarak giderilmesi işlemi, tesisata basınçlı su verilerek tamamlanır. Basınçlı su verme işlemi de yine bu robotlar yardımı ile yapılır.
Son kontroller yapıldıktan sonra, pimaş tıkanıklığı açma işlemi tamamlanmış olunur.