Mutfak lavabosu tıkandı – Mutfak lavabosu neden tıkanır?
Sürekli olarak kullanılan alanlardan bir tanesi olan mutfak alanlarında, en çok kullanılan yer lavabodur. Çok sık olarak kullanıldığı için de kısa bir süre sonra lavaboda tıkanmalar meydana gelebilir. Mutfak lavabosu tıkandı sorununu bu yazıda ele almaya çalışacağız. Lavabo tıkanma nedenlerine ise kısaca değineceğiz.
Yemek artıkları bulunan tabakların temizlenmeden ya da sıyrılmadan, lavaboda yıkanması tıkanıklığın başlıca nedenidir. Sık olarak mutfak lavabolarının tıkanmaması için tabakların üzerinde bulunan yemek artıklarının çöpe sıyrıldıktan sonra lavaboda durulanması doğru bir hareket olacaktır.
Donmuş yağlar ve atık yağlar, lavabonun kısa sürede tıkanmasına neden olur. Tava, tencere ve tabaklarda bulunan donmuş yağların, sıcak su ile çözünmesi ve ardından bunların çöpe sıyrılmasından sonra lavaboda yıkanması gerekir. Ayrıca atık yağlar uygun bir kaba alınarak çöpe bırakılmalıdır. Eğer az bir miktar olsa da lavabonun içine yağ dökülmüşse, hemen ardından kaynar su dökülmeli ve donmuş yağların gider içerisinde çözünmesi sağlanmalıdır.
Mutfak lavabosu tıkandı – Mutfak lavabosu tıkandı ne yapmalıyım?
Bu yazımızda en çok kullanılan yöntemlerden bahsedeceğiz. Böylelikle, mutfak lavabosu tıkandı ne yapmalıyım sorunuzu da cevaplamış olacağız.
Pompa ile mutfak lavabosu tıkanıklığı giderme
Orta ölçekte bir pompa ile yüzeyde bulunan tıkanıklıkları giderebilirsiniz. Genelde bu bahsettiğimiz yöntem, tıkanıklığın pimaşa kadar ulaşmadığı durumlarda işe yarayacaktır. Mutfak lavabosu ile pimaş arasında bulunan hortumda tıkanıklık gidermek kolaydır. Ancak pimaşın derinliklerinde bulunan tıkanıklıkları gidermek için farklı yöntemlerin uygulanması gerekir.
Pompa ile açma işlemine başlamadan önce, lavabonun yüzeyini temizlemeniz gerekir. Ayrıca taşma deliğini de bir bezle tıkamanız yararlı olacaktır. Daha sonrasında, pompayı süzgeci ve etrafındaki alanı kaplayacak şekilde yüzeye sert bir şekilde bastırın. Daha sonra pompayı sert bir şekilde çekin. Bu işlemi 5-10 defa tekrarlayın. Genelde yukarıda da bahsettiğimiz gibi yüzeyde bulunan artıklar bu yöntemle giderilebilir.
Sirke ve karbonat ile tıkanıklık giderme
Sirke ve karbonat birleştiğinde, güçlü bir çözücü haline gelir. Süzgeci kaplayacak şekilde bir bardak karbonat lavaboya dökülür. Karbonatın üzerine ise yine bir bardak ölçeğinde üzüm ya da elma sirkesi dökülür. Karbona ve sirke bir araya geldiğinde, asidik reaksiyon başlatır. Köpürmeye başlar ve süzgeçten içeriye doğru akmaya başlar.
Bir süre bekledikten sonra bir miktar kaynar suyu süzgecin içine doğru boşaltın. Kaynar su ile birlikte karışımın tıkanıklığı açması için bir süre bekleyin. Daha sonra ise pompa ile tıkanıklığın iyice açılması için süzgece basınç uygulayın.
Spiral tel ya da elbise askısı ile tıkanıklık giderme işlemi
Sert cisimlerin süzgecin biraz altında tıkanıklığa neden olması durumunda, elbise askısı ya da spiral tel yöntemini kullanabilirsiniz. Bu işlem için süzgeci çıkartmanız gerekir. Süzgecin bulunduğu bölgedeki tıkanıklığı giderebilmek için teli derinlere doğru sürün. Eğer elbise askısı kullanıyorsanız, askının ucu ile tıkanıklığa neden olan cisimleri çekip çıkartmayı deneyin.
Lavabo açıcı ile tıkanıklığın giderilmesi
Kimyasal bir ürün olan lavabo açıcı, piyasada en çok bilinen adı ile porçöz gibi kimyasallardır. Bu kimyasalların çok sık olarak kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. İçeriğinden dolayı her ne kadar bazı tıkanıklıkların giderilmesinde yararlı olsalar da, uzun vadede tesisat borularına zarar verirler ve boruların kısa sürede aşınmasına neden olurlar.
Kimyasalların kullanılması yerine yukarıda bahsettiğimiz organik olan ürünlerin kullanılması daha yararlı olacaktır. Zaten bu yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda, tıkanıklıkların giderilmesi için daha profesyonel yöntemlere ihtiyaç olacaktır.
Bu durumda uzman bir tesisatçı çağırmanız gerekecektir. Tesisatçıların ellerinde bulunan makineler, tıkanıklığa neden olan en sert cisimlerin bile kolayca çözülmesini ve sistemden atılmasını sağlar.
Tıkanıklık gideren robot
Basınçlı su ve hava karışımı kullanarak, lavabo tıkanıklığı kısa sürede giderilebilir. Aynı yöntemi, bulaşık makinesi giderlerinde de kullanmak mümkündür. Basınçlı su ve havanın kullanılması, tesisata zarar vermeyeceği gibi sorunun kısa sürede ve kalıcı olarak da çözümlenmesini sağlayacaktır.
Tıkanıklık gidermek için kullanılan makinenin gövdesi aynı zamanda su almasını sağlayan bir depodur. Basınçlı su ve hava bu depoda üretilir. Aynı zamanda bu hazneye kimyasal da eklenebilir. Tesisat firmalarının kullandıkları yöntemlere özel olarak üretilen kimyasallar su ile karıştırılır ve sisteme basınçlı olarak verilir.
Kısa sürede tesisattaki tıkanıklıkları kimyasal yardımı ile gidermek mümkündür. Ancak bu yöntem artık birçok firma tarafından kullanılmıyor. Nedeni ise uzun vadede tesisata zarar vermesidir.
Basınçlı su ve hava karıştırılması suretiyle lavabodaki tıkanıklıklar kalıcı bir şekilde giderilebilir. Makinenin gövdesinde basınçlı su ve hava karıştırılarak lavabo giderine aktarılır. Lavabonun yüzeyinde böylelikle tıkanıklığa neden olan katman ya da cisim kalmaz. Parçalanarak, şehir şebeke sistemine akarlar.
Mutfak lavabosu tıkandı sorununa kalıcı bir çözüm sağlayan bu işlemin ardından, durulama işlemi yapılır. Durulama işlemi de basınçlı su ile yapılır. Bu işlemin yapılmasındaki amaç, sistemde hiçbir kalıntı olmamasını sağlamaktır.
Her ne kadar günümüzde saydığımız yöntemler ile lavabo tıkanıklığı giderilse de, tıkanıklığa neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması ile tesisat boruları zarar görmeden uzun yıllar kullanılabilir.
Unutmayınız ki, mutfak lavabosu tıkandığında birçok iş yarım kalır.