Kombi su basıncı yükselmesi – Basınç neden yükselir?
Kombi cihazında su basıncının düşmesi, nasıl sorunlara yol açıyorsa, su basıncının da yükselmesi bazı sorunlara yol açıyor. Aslında bu sorunlar, cihazın arıza vermemesi ve verimli bir şekilde çözülmesi gereken sorunlardır diyebiliriz. Kombi su basıncı yükselmesi hakkında bu yazımızda, sizlere ayrıntılı bilgi vereceğiz. Ayrınca su basıncı neden yükselir ve neler yapmak gerekir, bunlardan bahsedeceğiz.
Diğer yazılarımızda olduğu gibi, bireysel olarak yapılacaklar hakkında bilgi vereceğiz. Özellikle birçok müşterimiz bu tür konuları açıklamamızı bizden istiyor. Bireysel olarak çözemediğiniz konularda ise bizlere her zaman ulaşabilirsiniz. Angora tesisat olarak sizlere her zaman yardım etmekten mutluluk duyarız.
Kombi su basıncı yükselmesi – Su basıncı neden yükselir?
Su basıncının yükselmesinin nedenlerinden bir tanesi, genleşme tankında meydana gelen arızadır.
Genleşme tankı, suyun ısınarak genleşmesinden kaynaklı, kombi cihazına zarar vermesini engellemek için cihazın içine yerleştirilmiştir. Kombi cihazında bulunan eşanjörden sıcak su geçmesi sonucunda, sıcak su kombi içerisinde ve tesisatta dolaşmaya başlar. Sıcak suyun genleşmesi ve basıncının dengelenmesi gerekir.
İşte bu dengelemeyi genleşme tankı sağlar. Genleşme tankında meydana gelen herhangi bir arıza durumunda gereğinden fazla su sisteme akmaya devam eder.
Kombi su basıncı yükselmesi nedenlerinden bir tanesi de, kombi cihazının altında bulunan ve sisteme şehir şebekesinden temiz su sağlayan vananın bozulmasıdır. Bu vananın bozulması sonucunda, gereğinden fazla su sisteme doğru akmaya başlar. Bunun sonucunda da, fazla olan su kombi cihazının altındaki borulardan taşmaya başlar.
Basınç düşmesinde olduğu gibi, dijital özellikte olan kombi cihazlarında basınç yükselmesinde de, cihaz arıza kodu verir. Arıza kodu vermesinin yanı sıra, fazla basınçtan dolayı, kombi cihazı çalışmayı durdurur.
Düzenli olarak bakım yaptırılmadığı zamanlarda, genleşme tankı içerisinde bulunan azot tükenir. Azot, genleşme tankının görevini yapması için gereklidir. Ortalama olarak 1 ya da 2 yıl kadar dayanabilir. Daha sonrasında ise azot miktarının yenilenmesi gerekir. Evlerinize servis çağırdığınızda, mutlaka kombi cihazına gaz basma terimini duymuşsunuzdur. İşte bu gaz azot gazıdır.
Azot gazının bitmesi ile birlikte, genleşme tankının içinde bulunan membran yırtılıp zarar görüyor. Daha sonrasında ise tankın yüzeyine yapışıyor ve aslında şamandıra görevi gören bu aparat, görevini yerine getirmemiş oluyor. Şamandıra olmadığı zaman ise su kontrolsüz bir şekilde yükseliyor ve kombi cihazının durmasına yol açıyor.
Kombi su basıncı yükselmesinde neler yapabilirsiniz?
Bireysel olarak neler yapabileceğinizi bu konu başlığı altında anlatmak istiyoruz. Zaten bireysel olarak çözemediğiniz basınç yükselmesi sorunlarında biz devreye giriyoruz.
Öncelikle kombi cihazında bulunan vanaların işler durumda olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Vanalarda herhangi bir arıza olduğunda, basınç gereğinden fazla yükselebilir. Vana başlarında ya da vana dişlilerinde sorun olabilir. Genelde vana dişlilerinde bir sorun olduğunda, servisten yardım almanız gerekebilir.
Kombi su basıncı yükselmesi durumunda, vana bağlantısını kestiğiniz halde yine de kombi cihazı arıza veriyorsa, sorunun çözümü için Angora Tesisattan yardım alabilirsiniz.
Bazı durumlarda tesisatlardan kaynaklanan sorunlarda, basınç yükselmesine neden olabilir. Bakım düzenli olarak yaptırılmadığında, kombi cihazı üzerinde bulunan göstergeler bazen yanlış bilgi verebilir. mesela dijital olarak çalışan kombi cihazlarında, elektronik akşamlarda meydana gelen arızadan kaynaklı, basınç değeri olması gereken değerden fazla görünebilir.
Bu durumda kombi servisinden yardım almanız yararlı olacaktır.
Kombi su basıncı yükselmelerinde servis neler yapar?
Sorun vanalardan kaynaklanıyorsa, kombi su basıncı yükselmesi sorunu yaşıyorsunuzdur demektir. Bu durumda servis çağırmanız gerekir. Servis vanaları komple değiştirerek sorunu çözüme kavuşturur.
Ana eşanjörden kaynaklanan arızalarda ise sıcak su tesisatından soğuk su tesisatına kaçaklar söz konusudur. Bu durum da basıncın yükselmesine neden olur. Bu durumda ana eşanjörün değişmesi gerekir.
Bazı kombi cihazı markalarında çift eşanjör mevcuttur. Çift eşanjörlü sistemlerde iç plaka eşanjörü de aynı şekilde ana eşanjörde olduğu gibi arızalanabilir ve değişmesi gerekebilir. Bu durumda da bu parçaların değişmesi gerekir. Tabi ki bu durumu anlamanın en garantili yolu, cihazın göstergesinde yer alan arıza kodlarını okumaktır.
Arıza kodlarına cihazın kitapçıklarından ulaşabilirsiniz. Kodları inceleyerek, arızayı sizin mi yoksa servisin mi gidereceğine karar verebilirsiniz.
Bazı durumlarda cihaz sahibi kişiler, sorunu kendileri çözmeye çalışır ve daha büyük sorunlara neden olabilirler. Servisin yapabileceği bir sorunu kendi başlarına çözmeye çalışarak, aslında daha masraflı sorunlara neden olurlar.
Böyle bir durumla karşılaşmamak için dikkat etmeli, sorunu çözmeden önce bilgi edinilmelidir.
Arıza kodlarını inceleyerek servis çağırıp çağırmayacağınıza karar verebilirsiniz. Servis geldiğinde ise değişmesi gereken parçaları değiştirip, sorununuzu çözecektir.
Bazı durumlarda genleşme tankı içinde bulunan membran yırtılabilir ve hava ile dolması gereken yere, sıcak su dolabilir. Basınç yükselmesinin nedenlerinden bir tanesi de budur. Bu gibi durumlarda da yine servis, membran parçasını değiştirir ve sorunu çözer.
Yukarıda anlattığımız ve kombi su basıncı yükselmesi sorunları ile karşılaşmamak için her 2 yılda bir kombi cihazınızın bakımını yaptırmanız gerekir. Düzenli olarak bakım yaptırıldığında, bu gibi sorunlar ile karşılaşma ihtimaliniz daha düşük olacaktır.