Dış cephe kaçakları nasıl meydana gelir?
Binaların dış bölümünü kapsayan alanlarda meydana gelen dış cephe kaçakları, mümkün olan en kısa sürede giderilmesi gereken problemler arasında yer almaktadır.
Dış cephe üzerinde oluşacak su sızıntılarının engellenmesi, binanın kullanım ömrünün artırılması açısından son derece önemlidir. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda cephe üzerinde zamanla rutubet meydana gelmekte ve bu durum da insan sağlığı üzerinde ciddi derecede olumsuz etkilere neden olmaktadır.
Sağlık dışında bina içerisinde yer alan alanlarda bulunan dekoratif, zaruri ve diğer çok amaçlı kullanımlı pek çok eşya da yine rutubetten kaynaklı nem nedeniyle zarar görebilmektedir.
Tüm bu sonuçlar dikkate alındığında dış cephe kaçakları konusunun ne derece bir öneme sahip olduğu ve erken müdahalede bulunma gerekliliği daha net anlaşılmaktadır.
Dış cephe üzerinde oluşan kaçakların neden ve nasıl olduğuna dair birbirinden farklı, çok sayıda sebep bulunabilmektedir. Bu sebepler arasında yer alan bazı örnekler şu şekilde sıralanabilir:
– Tesisat borularında oluşan herhangi bir problem,
– Yağmurun fazla ve şiddetli yağmasından kaynaklı sorunlar,
– Kar sularının yoğun olarak dış cepheye nüfuz etmesi,
– Boruların uzun zaman önce döşenmiş olması nedeniyle yaşanan eskimeler,
– İşçilik hataları,
– Cephenin izolasyonunda oluşabilecek bir takım sorunlar gibi nedenlerden dolayı sızıntı yaşanabilmekte ve bu durum da kaçaklara kadar ilerleyebilmektedir.
Söz konusu sıkıntılardan herhangi biri gözlemlendiğinde, vakit kaybetmeden uzman bir ekip çağrılmalıdır. Gerekli incelemelerin yapılmasının ardından soruna en uygun olan teknik kullanılarak müdahale edilmelidir.
Aksi takdirde kaçak olan bölgede sızıntılar artabilir, problemin boyutu büyüyebilir ve beton yüzey üzerinde bölge bölge ıslaklıklar oluşmaya başlar.
Dış cephe türleri nelerdir ve nasıl uygulanır?
İnsanlar yaşadığı alanın her açıdan göze hitap etmesini isterler. Bu durum kendini yalnızca iç dizaynda değil, dış cephe türleri üzerinde de gösterir. Teknik anlamda pek çok özelliği bulunan dış cephe tasarımlarında mantolama, çeşitli görsel tasarımlar, taş, ahşap, tuğla döşemeleri ve süslemelerin yanı sıra her türlü etken açısından düşünülen yöntemler de kullanılmaktadır.
Yapım aşaması sırasında yapılan cephe tasarımlarının yanı sıra ilerleyen zamanlarda binada yaşayan kişilerin ortak zevk ve istekleri doğrultusunda hazırlanan seçenekler de bulunmaktadır.
Farklı dokular kullanılarak oluşturulan dış cephe türleri örneklerini siz de merak ediyor musunuz?
O halde doğru yerdesiniz!
Dış cephe türlerinden en çok tercih edilenleri sizler için derledik:
– Dış Cephe Mantolama: Bir binanın yalıtımını sağlamak amacıyla giydirilmesi işlemine mantolama adı verilmektedir. Isı yatılımı için yapılan kaplama üç farklı yöntem kullanılarak yapılmaktadır. Bu yöntemler; dış mantolama, iç mantolama ve sandviç duvar mantolaması olarak kendini göstermektedir.
Isı yatılımı yalnızca sıcaklığın korunması amacıyla değil, özellikle yaz aylarında serinlik sağlanması için de yapılmaktadır.
Mantolama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar ise malzemelerin kalitesi ve işçiliğin mümkün olan en iyi şekilde gerçekleştirilmesidir. Bu işlem tecrübesiz ve yeterli bilgiye sahip olmayan bir ekip tarafından yapıldığından dış cephe kaplama kaçakları, yalıtımın kısa sürede etkisini yitirmesi gibi istenmeyen sonuçların doğmasına neden olabilmektedir.
Dolayısıyla sözü edilen durumların oluşmaması için alanında uzman bir ekiple çalışmak ve yüksek kalitedeki malzemeleri kullanmak son derece önemli olmaktadır. Böylelikle hem ilerde meydana gelebilecek sorunların önüne geçilir hem de maddi kayıpların yaşanmasına engel olunur.
Çevreci düşüncenin de bir destekleyicisi olan mantolama işlemi sayesinde kazanç sağlanabilecek unsurlar arasında şu şekilde örnekler bulunmaktadır:
– Yakıt kullanımının azaltılması,
– Hava kirliliğine engel olunması,
– Doğal dengenin sağlanması ve korunması.
Esas olarak farklı ısı değerlerine sahip iki ayrı ortam arasında bulunan sıcaklık aktarımını engellemek üzerine bir sistemle kurulan mantolamada, ısı köprüsü durumunun oluşumunun önüne geçilir.
Bu noktada kullanılan malzemeler açısından dikkat edilmesi gereken ısı kat sayılarıdır. Isı katsayılarının yükselmesi durumunda yalıtım gerekli şekilde yapılamamaktadır. Dolayısıyla aralarında bir ters orantı kurulmaktadır. Bu malzemelerin standartları ise CENN ve ISO üzerinden değerlendirilir.
Faturalar üzerinde de son derece olumlu bir etkisi bulunan mantolama, kişisel ekonomi yanında dünya geneli enerji tasarrufu olarak da fayda sağlamaktadır.
– Alüminyum Giydirme Cephe Kaplamaları:
Bir çeşit kompozit levha uygulaması olan alüminyum giydirme cephe kaplaması, yaklaşık yarım milimetre ve dört milimetre arasında bir kalınlıkta olan iki yüzü alüminyum levha kaplı dizaynlara verilen isimdir.
Herhangi bir ölçüye ve şekle uygun olarak tasarlanabilir. Bütün bina bu şekilde kaplanabileceği gibi tek bir cephesi ya da istenilen birkaç cephesi üzerinde de uygulanabilir. Ayrıca isteğe göre farklı renk seçeneklerine ulaşmak da mümkündür.
Özellikle modern mimari tasarımlarda kendine yer bulan bu kaplama yöntemi, diğer pek çok malzemeye göre daha hafif bir yapıdadır. Bu nedenle ekstra bir cephe yükü yaratmaz. Deprem kuşağı üzerinde konumlanan Türkiye gibi ülkeler açısından cephe yükünü azaltmak, güvenlik gibi hayati durumlarda büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Bakım ve temizlik açısından da son derece kolay seçenekler sunan alüminyum giydirmede, çeşitli yüzey desenleri de mevcuttur.
– Prekast Dış Cephe Kaplama:
Dış etkenlere dayanıklılığı açısından son derece yüksek oranlarda tercih edilen prekast dış cephe kaplama, sağlam bir beton uygulaması olarak kendini göstermektedir.
Her türlü hava koşuluna karşı kendini koruyan prekast kaplama, beyaz çimento ve silis kumu karışımından oluşmaktadır.
“Glass Fiber Reinforced Concrete, GFRC” ismiyle de bilinen bu kaplama çeşidi, genel olarak tüm bina tipleri için uygun bir kullanıma sahiptir. Değişik tarzdaki binalar için çimento panelleri veya fiber beton kaplama ürünleri kullanılarak tasarımlar hazırlanmaktadır.
Sağlam yapısının yanı sıra ısı yalıtımı, su yalıtımı, ses yalıtımı ve nem izolasyonu gibi pek çok amaç için de kullanılabilmektedir.
– Taş Dış Cephe Kaplamaları:
Bulundukları binanın doğa ile uyumlu bir görüntü oluşturmasını isteyen pek çok kişinin ilk tercih ettiği kaplama çeşitlerin biri olan taş dış cephe kaplamaları, kullanılan malzeme ve modele göre farklılık göstermektedir.
İsteğe göre dış cephenin yanında iç dekorasyonda da kendine yer bulan taş görüntüsü farklı alanlarda kullanılabilmektedir.
Estetik açısından göze hitap etmeyi başaran bu seçenek, maddi açıdan yüklü miktarlara ulaşabilmektedir. Diğer kaplama çeşitleri göz önüne alındığında oldukça pahalıdır. Ancak doğal taşla tasarlanan kaplamalar, gerçek taş duvara göre nispeten daha uygun fiyatlarda uygulanabilmektedir.
– Ahşap Giydirme Cephe Kaplamaları:
Sistemsel açıdan betonarme yapıda inşa edilen bir binanın dış cephesi ahşap kullanılarak kaplanabilmektedir. Böylelikle ahşap bir ev görüntüsü verilerek zevke göre dizayn edilebilir ve daha samimi bir hava yaratılabilir. Bu durum tüm yüzeye uygulanabileceği gibi, yalnızca birkaç alan üzerinde de gerçekleştirilebilir.
Kişilerin sahip olduğu bütçe doğrultusunda doğal ahşap malzemeler ya da suni ürünler tercih edilebilir.
Ahşap giydirme cephe kaplamalarının nefes alabilmesi, kurulan hava bariyerleri sayesinde mümkün kılınır. Yapısal olarak hafiftir. Görsel açıdan hoşluk sağlamasının yanında, binanın dış etkenlerden korunmasına ve izolasyon oluşturulmasına da yardımcı olur. Isı yalıtımı, ahşap giydirme sayesinde artırılır.
– Tuğla Duvar Kaplama:
Geçmiş dönemlerden bu yana oldukça fazla tercih edilen tuğla duvar kaplama yöntemi, doğal ve yapay malzemelerle yapılabilmektedir. Genel olarak kırsal, klasik ya da rustik tarzdaki binalarda kullanılan bu kaplama çeşidi, farklı renk ve dokularda hazırlanabilmektedir.
Gerçek tuğla örmeye göre oldukça uygun fiyatlarda sunulan tuğla duvar kaplama, ekonomik bir çözüm sunmaktadır.
Dış cephe kaplama sorunları nelerdir?
Dış cephe kaplama sorunları, bina içerisinde bulunan ya da yaşayan insanlar açısında oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Bunun en temel nedeni ise dış bölümde görülen problemlerin, zaman içerisinde iç alanları da etkilemesidir.
Doğru yapılmayan bir kaplama iç kısımlar içerisinde yer alan bölmelerin su almasından rutubetlenmesine, kişilerin sağlık problemleri yaşamasından eşyaların zarar görmesine kadar pek çok istenmeyen duruma neden olabilmektedir. Dolayısıyla beraberinde maddi ve manevi sorunları getirebilmektedir.
Bu tarzdaki sıkıntılara maruz kalmamak için kaplama ilk yapım aşamasındayken doğru yapılmalıdır. Zamanın düzgün yapılmayan kaplamalar için ise ilerleyen süreçlerde müdahale kaçınılmaz olmaktadır.
Dış cephe kaplama kabarmaları nasıl engellenebilir?
Dış cephe kaplama kabarmaları konusunda dikkat edilmesi gereken bir takım unsurlar bulunmaktadır. Kabarmaların engellenmesi için kaplamanın doğru ve düzgün bir şekilde yapılması son derece önemlidir.
Bu noktada iyi bir kaplama için yapılması gereken işlemlerden birkaçı şöyledir:
– Bulunulan atmosferin kimyasal sonuçlarına dayanıklı olmalıdır,
– Güneş ışınlarından kaynaklanan zararlı etkilere karşı bozulmaya uğramamalıdır,
– Sıcaklık farkı görülen durumlarda genleşme ve daralma gibi durumlardan kaynaklanan zararlara karşı önlemler alınmalıdır,
– Yağmur ya da herhangi bir nedenle maruz kalınan sulardan dolayı bozulmamalı ve sıvının içeriye girişi engellenmelidir,
– Hava sirkülasyonu sağlanmalıdır,
– Rüzgar nedeniyle karşı kaşıya kalınan baskıya karşı direnç göstermeli ve iç kısma geçişini engellemelidir,
– Kaplama yapılan binanın özelliklerine uygun ve göze hitap eden bir yapıda hazırlanmalıdır,
– Tamiri mümkün olan en kolay şekilde yapılabilmelidir.