Kanalizasyon Borusu Açma Nasıl Yapılır? Yapılan işlemler

Kanalizasyon borularını iki türde ele almak gerekir. İç tesisatta bulunan borular ve dış tesisatta bulunan kanalizasyon borularının çapları da farklıdır. Kanalizasyon borusu açma işlemine bu açıdan bakıldığında, birinci ve ikinci tür kanalizasyon borularını açmak için aslında aynı yöntemler kullanılır. Ancak cihaz seçimi farklı olabilir.

Kanalizasyon borusu açma

Kanalizasyon borusu açma

İç tesisat ve dış tesisatta bir tıkanıklık meydana geldiğinde kokusundan anlayabilirsiniz. Dış tesisatta meydana gelen tıkanıklıktan kaynaklı koku biraz daha farklı olabilir. İç tesisatta meydana gelen tıkanıklık, yemek artıklarından ve yağ atıklarından meydana gelir. Mutfaktaki işlemlerden kaynaklanan tıkanıklıkların yanı sıra, tuvalete atılan ve erimeyen katı cisimlerin oluşturduğu tıkanıklık da kötü bir kokuya neden olur.

Öncelikle tıkalı olan boru tespit edilir. Aslında en önemli ve ilk yapılacak iş budur. Tıkalı boruların tespitinde gelişmiş cihazlar kullanılır. Termal kamera, akustik ses dinleme cihazı, robot gibi cihazlar borunun neresinde tıkanıklık var çabuk bir şekilde tespit edebilir. Farklı yöntemlerle çalışan ancak aynı sonuçların elde edildiği bu cihazların kullanılması, aynı zamanda kırılma ve dökülmenin de önüne geçmek için yararlıdır.

Kanalizasyon Borusu Açma İşlemi Yapan Firmalar

Bina dışlarında bulunan kanalizasyon boruları, iç tesisata ait kanalizasyon boruları, bulaşık ve çamaşır makineleri giderlerinin açılması gibi işlemleri tesisat firmaları yerine getirir. Bu firmaların kullandıkları cihazların gelişmiş olması ve deneyimli personellere sahip olmaları gibi özelliklerden dolayı, tıkanıklıklar kısa sürede ve en az zararla gerçekleşir. Kanalizasyon borusu açma işlemine öncelikle tıkalı olan yerin tespiti ile başlanır.

İç ve dış tesisatta genel olarak robot kullanılır. Son yıllarda oldukça yaygın olan robot kullanma işlemi, tıkalı olan yerin en az zararla bulunmasında da etkilidir. Robot üzerinde bulunan kamera yardımı ile arıza kısa sürede tespit edilir.

Kanalizasyon borusunu tıkayan nesnenin türüne göre farklı yöntemler kullanılır. Sert bir cisim söz konusu ise soruna uygun ekipmanlar ve aparatları kullanılır.

Kağıt ya da tekstil ürünü bir cisim tıkanıklığa neden olduysa, kanal açma spirali denilen bir cihazla tıkanıklık giderilir. Daha sert cisimler için ise metal ve sert bir başlık kullanılır.

Kanalizasyon borusu açma

Kanalizasyon borusu açma

Diğer yumuşak ve tıkanıklığa neden olan cisimler için bazı kimyasal maddeler kullanılır. Bu kimyasal maddeler tıkanıklığa neden olan maddelerin kısa sürede çözünmesini sağlar. Bazı durumlarda ise basınçlı su kullanılır. Ancak basınçlı su iç tesisatlarda nadir olarak kullanılır. Boruya zarar verme durumlarından dolayı, daha uygun çözümler ile tıkanıklık giderilmeye çalışılır.

Kanalizasyon Borusu Açma Neden Yapılır?

Tıkanıklığa neden olan nesne kısa bir sürede giderilmez ise; iç tesisatta diğer dairelerin de borularının tıkanmasına neden olur. Tıkanıklıktan kaynaklanan su sızmaları, tavana ve tabana zarar verirler. Tıkanıklığın boyutları temel seviyesine zarar verecek boyutlara varabilir. Kanalizasyon borusu açma işlemleri yapılmadığı zamanlarda birçok kişiyi etkileyecek sonuçlarla karşılaşmak olasıdır.

İç ve dış tesisat kanalizasyon borularında hava payı denilen bir olgu söz konusudur. Boru çapının yarısı kadar bir hava payının olması gerekir. Bunun nedeni, borular içinde atıklardan dolayı biriken gazların basınç yaparak patlamasını önlemektir. Boru çapından daha büyük bir nesnenin boruyu tıkaması, aynı zamanda bu gazlarında sıkışması gibi tehlikeli bir durumu meydana getirir.

Nesneden kaynaklanan tıkanıklıktan dolayı biriken su, boru çeperlerine basınç yapar. Bu basınç sonucunda ise borularda çatlaklar ve kırıklar meydana gelebilir. Kanalizasyon borusu açma işlemi yapılmadığında açığa çıkan bu sular, tavan ve duvar gibi yapı elemanlarına zarar verir.

Benzer Yazılarımız

Koku tespiti Ankara, Koku tespiti nasıl yapılır?
Kötü koku; ev, ofis, kurum ve kuruluşlarda en büyük sorunlardan bir tanesidir. Koku tespiti Ankara ilinde d...
Kırmadan Dökmeden Su Kaçağı Tespiti Nasıl Yapılır?
Tesisatlarda meydana gelen kaçakların bulunması, önceki zamanlarda çok zor bir işti. Kırmadan dökmeden s...
Gider kokusu çözüm yolları bireysel  
Gider kokusundan kurtulmanızın iki yolu var. Kokunun kaynağını kesmek, ya da oluşan kokuyu yok etmek. Gide...
Evde Tuvalet kokusu neden oluÅŸur?
Evsel ve endüstriyel atıkların neden olduğu tuvalet kokusunun birçok nedeni vardır. Nedenleri ikiye ayıra...
Keçiören Petek temizleme – Petek temizleme nasıl yapılır?
Verimli bir ısı elde etmek için kombi cihazlarının bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Yalnı...
Tuvalet temizliÄŸi – Dikkat edilmesi gerekenler
Tuvaletler evimizdeki en aktif olarak kullandığımız yerlerden biridir. Bu yüzden tuvalet temizliÄŸi, olmasÄ...