Su tesisatı kaçak bulma yöntemleri
Yeni sisteme göre içmesuyu boruları, mufllu yani birbirine geçmeli olarak üretilmektedir. Su tesisatı kaçak bulma yöntemleri bu kapsamda değerlendirilmektedir.
40 santimetreye kadar plastik içmesuyu borusu üretilmektedir. Ancak bina içlerinde ve çevresinde genelde iki parmak diye ölçü verilen ve 2 santimetre çapında olan temizsu boruları kullanılır.
Pvc boruların günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmasının nedeni, hava ve su sızdırmaması ve darbeye karşı dayanıklı olmasıdır. Darbeyi de iki şekilde ele alabiliriz. Borunun iç çeperlerinde oluşan darbe ve dış çeperinde oluşan darbe.
Borunun iç çeperinde oluşan darbelere koç darbesi adı verilir. Asıl bizi ilgilendiren konu da budur. Çünkü kalitesiz boru kullanılması ve boruların bağlantı yerlerinin düzgün bir biçimde kaynatılmaması sonucunda, kaçaklar meydana gelebilir. Koç darbesi dediğimiz olay, basınçlı suyun borunun iç çeperlerine yaptığı baskıdır. Bu durumu engellemek için borular et kalınlığı verilerek üretilir.
Ancak basınç değeri, borunun kaldırabileceğinden yüksek olursa, et kalınlığı da bir işe yaramaz ve boru patlar. İçmesuyu boruları üretilirken, basınç testide dahil olmak üzere, birçok test yapılır.
Ancak şurası bir gerçek ki, kalitesiz olarak üretilen borularda birçok kalite ile ilgili belgeyi bulamazsınız. Ne yazık ki maliyeti daha düşük tutabilmek adına bazı şeyler göz ardı edilmektedir.
Noktasal su kaçağı tespiti nasıl yapılır?
Tesisatlarda kaçakları tam olarak tespit edebilmek için bazı cihazlara ihtiyaç vardır. Gözle görülebilen belirtiler, hiçbir zaman kesinlik ifade etmez.
Noktasal su kaçağı tespiti nasıl yapılır sorusunu ayrıntılı şekilde cevaplayalım.
Bina içlerinde, akustik ses tespit cihazı ve termal kamera cihazı kullanılır. Biz yazımızın bu kısmında akustik ses tespit cihazı ile kaçak bulma işlemlerini anlatacağız. Termal kamera ile su kaçağı tespitini ise ayrı bir başlık halinde ele alacağız.
Akustik ses tespit cihazı ile kaçak tespiti yapılmadan önce, binada görevli olan ya da daire sahiplerinden ön bilgi alınır. Bu sayede yaklaşık olarak kaçağın yeri belirlenmiş olunur. Ancak bu tespit yeterli değildir. Noktasal olarak tespit yapılmalı ve yalnızca sorunun olduğu yerde tamirat işlemleri gerçekleştirilmelidir.
Ses tespit cihazı, arızanın olduğu muhtemel yerleri tarar ve yüzey altından gelen farklı sesleri ayırt eder. Daha doğrusu cihazı kullanan kişi, cihazdan gelen sesleri yorumlar ve farklı olan sesleri analiz eder.
Sızıntı ya da su kaçağının olduğu yerdeki sesler, tesisat borusunun diğer yerlerinden gelen seslerden farklıdır. Bu fark belirlendikten sonra, yüzey işaretlenir ve tamirat işlemlerine başlanır.
Su kaçak tespiti ankara
Ankara ya da Türkiye’nin diğer illerinde kaçak tespiti, aynı yöntemlerle yapılır. Artık birçok firma, gelişmiş cihazlar ile arıza tespiti işlemlerini gerçekleştiriyor. Belki kırsal kesimlerde hala eski yöntemleri kullanan vardır. Ancak büyük şehirlerde durum, anlattığımız şekildedir.
Su kaçak tespiti Ankara ilinde, Angora Tesisat olarak, elimizde bulunan gelişmiş cihazları kullanıyoruz. Tecrübeli personelimizde bu konuda bizlere yardımcı oluyor.
Tabi ki yalnızca bina içlerinde bulunan tesisatlardaki kaçak bulma işlemlerini gerçekleştirmiyoruz. Aynı zamanda bina dışında bulunan temiz su tesisatlarındaki kaçakları da tespit ediyoruz.
Mesela site tarzında olan yerleşim yerlerinde bulunan bahçe sulama sistemlerinde meydana gelen kaçakları da tespit ediyoruz. Ayrıca, yangın hidrantı hatlarında meydana gelen kaçakları da tespit ediyoruz.
Söz konusu bina etrafı olunca, birçok su kaçağından bahsetmek mümkündür.
Sıcak su tesisatı kaçak bulma
Bina içlerinde merkezi sistem ya da bireysel sistemler olarak ısıtma sistemlerinde de kaçaklar söz konusu olabilir. Temiz su tesisatları kaçaklarında akustik ses tespit cihazı kullanılır. Sıcak su tesisatlarında ise farklı olarak termal kamera adı verilen cihazlar kullanılır.
Termal kameralar hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi verelim.
Termal kamera ile su kaçak tespiti Ankara
Merkezi sistem kazanları ya da bireysel olarak kullanılan kombi cihazları çalıştığı halde ısınmada verim sağlanamıyorsa, bu durumun iki nedeni vardır. Birincisi tesisatlarda kaçak var demektir. İkincisi ise tesisatta tıkanıklık söz konusudur. Özellikle sıcak su tesisatlarında tıkanıklık daha fazla meydana gelir.
Sıcaklık farklarını noktasal olarak tespit edebilen termal kamera cihazları, kaçağın olduğu muhtemel yüzeylerde gezdirilir. Kaçak ya da sızıntının olduğu alanlar mavi ile cihazın ekranında görülür. Böylece bu alanda bir kaçak ya da sızıntı olduğu anlaşılır. Mavi alanın büyüklüğüne göre sızıntı ya da kaçak olma durumu anlaşılabilir.
Zaten tesisat firmalarında görev yapan personel, cihazı kullanma konusunda eğitim almaktadır. Bu yüzden cihazdan gelen verileri de yorumlamayı iyi bilmektedir.
Aski su kaçak tespiti
Ankara’da faaliyet gösteren ASKİ, içmesuyu ve atıksu hatlarının döşenmesi ve bu hatlarda meydana gelen arızaların giderilmesi ile ilgili konularda faaliyet gösterir.
Aski su kaçak tespiti yapmasının yanı sıra, tespit ettiği içmesuyu borularında da tamirat işlemlerini yapmaktadır.
Aski kurumunun kaçak tespitinde kullandığı cihazlar, özel tesisat firmalarının kullandığı cihazlar ile hemen hemen aynıdır. Yapılan tamirat işlemleri yalnızca farklılık gösterir.