Merkezi sistem petek ısınmıyor probleminin çözümü

Yaşam alanlarının ısıtılması amacıyla kalorifer sistemlerinde kullanılan panel radyatörler halk arasında petek olarak adlandırılmaktadır. Merkezi sistem ısıtma veya kat kaloriferi sistemlerinde sıcak suyun içerisinde dolaştığı petekler, en çok tercih edilen radyatör çeşididir. Kullanım ve bakım kolaylığı sağladığı için yaşam alanlarında sıklıkla petekler kullanılsa da zaman zaman ısıtma problemleri yaşanmaktadır.

Kat kaloriferi, kombi veya merkezi sistem ısıtmada genellikle birbirine benzer problemler yaşanmaktadır. Kullanılan sistemler farklılık gösterse de problemlerin çözümü de benzerdir. En çok şikayet edilen husus ise peteklerin yeterli ısıtmaması problemidir. Isıtma sistemlerinin yeterli ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için zamanında bakım ve temizlik yapılmalıdır. Aksi takdirde ısıtma problemlerinin yanında çeşitli arızalar da meydana gelebilmektedir.

Merkezi Sistem Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Merkezi sistem ısıtmada petek temizliği kat kaloriferi veya kombi sistemlerine göre daha kapsamlıdır. Ancak petek temizleme işlemi diğer sistemlerdekine benzer şekilde yapılmaktadır. Kat kaloriferi veya kombi kullanılan dairelerde ısıtma sistemindeki su miktarı ve basıncı daire içerisinden yapılırken merkezi sistemde binanın kalorifer dairesinden su miktarı ve basıncı ayarlanır. Bu nedenle ısıtma sistemlerinde en çok karşılaşılan hava problemi merkezi sistemde daha sık yaşanmaktadır. Petek temizliği yaparken peteklerin Su Kaçak Tespiti mutlaka yapılmalıdır.

Merkezi sistemde petek ısınmıyor veya yeterli sıcaklık sağlanamıyorsa ilk kontrol edilmesi gereken husus ısıtma sisteminde hava olup olmadığıdır. Isıtma sisteminde su ile beraber hava bulunuyorsa fazla olan hava peteklerde sıkışarak sıcak suyun girişine engel olacak dolayısıyla petek ısınmayacaktır.

merkezi sistem petek ısınmıyor

merkezi sistem petek ısınmıyor

Merkezi sistemde bulunan fazla hava dairelerdeki peteklerin veya daire girişinde bulunan boru tesisatının hava alma delikleri kullanılarak alınmaktadır. Aynı zamanda bu hava delikleri yardımıyla merkezi sistem petek temizliği de yapılmaktadır. Petek temizliği sayesinde ısıtma sisteminin ve boru tesisatlarının içerisinde biriken tortu veya çamur benzeri kalıntılar alınmaktadır.

Merkezi ısıtma sistemlerinde asit veya kimyasal maddelerle petek temizliği yapılsa da pek tavsiye edilmemektedir. Çünkü kullanılan maddeler sistem içerisindeki zayıf noktaları ve paslı bölgeleri de açacağından kısa süre sonra tesisatta kaçak yaşanmasına neden olacaktır. Merkezi sistemde suyun en sıcak olduğu saatte tortu ve kalıntıların suda çözünmesi nedeniyle hava veya temizleme deliklerinden sistemin temizlenmesi yapılabilecek en iyi temizliktir.

Peteklerin Altı Isınmıyor

Isıtma sistemlerindeki kalorifer peteği üzerinde iki adet su giriş ve çıkışı bulunmaktadır. Çoğunlukla peteklerin su girişi üstte, su çıkışı altta olsa da bazı petekler ters şekilde olabilir. Petek üzerinde bulunan üstteki su giriş ve alttaki su çıkışı çapraz veya aynı hizada olabilmektedir. Ayrıca her peteğin üst kısmında hava alma deliği bulunmaktadır.

Sistem içerisinde hava olması durumunda petek içerisinde genellikle üst tarafta sıkışan hava peteğin üst kısmında bazen de alt kısmında ısınmama problemlerine neden olmaktadır. Ancak peteklerin altı ısınmıyor ise problem petek veya vana temizliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Peteğin sadece üst kısmı ısınıyor ancak alt kısmı ısınmıyorsa öncelikle peteğin alt vanasının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Petek içerisinde sıvı transferi yapılamadığı durumlarda peteğin sadece üst kısmı ısınmakta alt kısmı ısınmamaktadır. Peteğin alt vanası açık olduğu halde aynı problem devam ediyorsa peteğin alt kısmında tortu birikmiş ve tıkanmış olabileceğinden petek ve tesisat temizliği yapılmalıdır.

Son Petekler Neden Isınmaz?

Kalorifer sistemlerinde genellikle en uzakta bulunan son petek ya hiç ısınmamakta ya da peteklerin alt kısmı ısınmamaktadır. Kalorifer sistemindeki petekler temizlendi ama yine de son petek yeterince ısınmıyorsa bunun en önemli nedeni son peteğe ulaşan sıvının basıncının ve sıcaklığının düşmesidir. Basınç kaybı, suyu basınçlandıran motorun en sondaki peteğe yetecek kadar basınç üretememesinden kaynaklanmaktadır. Son peteklerdeki basınç kaybı çoğunlukla ısıtma sistemi içerisindeki tortu ve kalıntıların son peteğin içerisinde birikmesine ve peteğin kirlenmesine neden olmaktadır.

merkezi sistem petek ısınmıyor

merkezi sistem petek ısınmıyor

Isıtma sistemi içerisinde dolaşan sıvı bütün tesisatı dolaştığı için son peteğe ulaşana kadar bir miktar sıcaklık kaybı da yaşanmaktadır. Kömürlü kalorifer peteği gibi sistemlerde son peteklerde sıcaklık kaybı daha fazla görülmektedir. Ancak bu problem petek üzerinde bulunan vanaların reglaj ayarı yapılarak giderilebilir. Reglaj ayarı sıcak suyun ilk girdiği peteğin vanalarının çok kısık, en sondaki peteğin vanalarının ise çok açık olması demektir. Bu ayar ile ısıtma sistemindeki basınç en son peteğe kadar korunacak ve son petek bile istenilen sıcaklıkta çalıştırılabilecektir.

Benzer Yazılarımız

Lavabodan köpük gelmesi neden olur?
Mutfak ve banyo alanlarında kullanılan lavabolarda tıkanıklıktan kaynaklanan bazı problemler ile karşıla...
Kameralı Su Kaçak Tespit Fiyatları
Kameralı Su Kaçak Tespit Fiyatları Tecrübe ile teknoloji birleştiğinde su kaçakları çok hızlı çözü...
Apartmanda lağım kokusu nedenleri ve çözüm yolları
Apartman çevresinde bulunan kanalizasyon borularında yapılan çalışmalar sırasında, lağım kokusu etrafa...
Su kaçağı tespiti – Kaçak tespiti hakkında bilgiler
Temiz su tesisatlarında meydana gelen birçok su kaçağı, suyun basınçlı bir şekilde dışarı çıkması...
2024 Su Kaçak Tespiti Fiyatları
2024 Su Kaçak Tespiti Fiyatları (0531 981 58 77) Ankara’da Su Kaçak Tespiti Fiyatları 2024 – Uyg...
Mamak Su Kaçak Tespiti
Mamak Su Kaçak Tespiti (Ankara) Ankaranın her yerinde çalışmalarımız var. Özellikle de Mamak Su Kaçak T...