Lavabodan köpük gelmesi neden olur?

Mutfak ve banyo alanlarında kullanılan lavabolarda tıkanıklıktan kaynaklanan bazı problemler ile karşılaşılabilir. Suyun geri tepmesi, kötü koku ve lavabodan köpük gelmesi gibi sorunlar, bunlardan bazılarıdır. Sorun giderilmediğinde ise tıkanıklığın olduğu alanın ve hatta alt katın sular içinde kalması kaçınılmazdır.

lavabodan köpük gelmesi

lavabodan köpük gelmesi

Lavabodan köpük gelmesinin en belirgin nedeni, giderde tıkanıklığa neden olan cisimlerin, deterjan ve benzeri bazı pislikler ile karışmış olması ve kullanıma devam edildiğinde, lavabo süzgecinden dışarı taşmasıdır.

Bu taşma köpük gelmesi şeklinde olabileceği gibi, suyun pis bir şekilde çıkması şeklinde de olabilir. Genelde su tepmesi sonucunda köpük gelmesi durumu ile karşılaşılabilir.

Aynı durum küvette bulunan süzgeçte ve banyoda bulunan lavaboda da görülebilir. Bu alanlarda deterjan ve sabun gibi kimyasalların kullanılması, lavabo ya da süzgeçlerde meydana gelen tıkanıklıklarda, köpük görülmesine neden olabilir.

Lavabo suyu geri tepiyor, nedeni nedir?

Süzgeçlerden köpüklü su gelmesinin nedeni, lavabonun tıkanmasıdır. Lavabo suyu geri tepiyor gibi bir sorunla karşılaşırsanız, giderde bir tıkanıklık var demektir. Giderde biriken pislikler, kimyasallar ile birleşerek köpük oluşumuna neden olur.

Geri tepme durumunda suyun köpüklü gelmesinin nedeni de budur.

Mutfak alanlarında bulunan lavaboların tıkanma nedeni, kullanıcı hatasıdır. Yemek artıklarının temizlenmeden gidere atılması ve özellikle donmuş yağların gidere bırakılması sonucunda, tıkanıklık meydana gelir.

Donmuş yağ etrafında biriken yemek artıkları, zamanla katı bir katman haline gelir ve giderin tıkanmasına neden olur.

Bu durumu önlemenin en iyi yollarından bir tanesi, tabakları ya da yemek tavalarını yıkamadan önce, içinde bulunan yemek artıklarını çöpe sıyırmaktır. Donmuş yağları ise bir kapta toplayarak çöpe atmak da, tıkanmanın önüne geçmenin en iyi yollarından bir tanesidir.

Eğer bu tür önlemleri almamışsanız ve lavabonuz tıkanmışsa yapabileceğiniz iki tür işlem bulunmaktadır.

Mutfak gideri nasıl açılır, gider açma yöntemleri

Bu yöntemlerden bir tanesi, bireysel olarak tıkanıklık giderme işlemleridir. Ancak bu yöntemim işe yarayabilmesi için tıkanıklığın yüzeyde olması ve tıkanıklığın yeni olması gerekir. Zamanla katılaşan cisimlerin giderden atılması ve parçalanması zordur ve bu işlemin yapılabilmesi için özel cihazlar gereklidir.

Derinlerde oluşan tıkanıklıkların giderilmesi için de özel olarak üretilen cihazların devreye girmesi gerekir. Bu işlemi bireysel olarak yapmanız mümkün değildir.

Mutfak gideri nasıl açılır sorusuna cevap olarak, bireysel yöntemlerin denenmesi cevabı verilebilir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi tıkanıklık derinlerde değilse, bazı yöntemleri deneyerek tıkanıklığı giderebilirsiniz.

Lavabodan köpük gelmesi durumu ile karşılaşmışsanız, büyük ihtimalle gider tıkanmıştır ve tıkanıklık yüzeyde bir yerlerde olabilir.

Bu durumda askı teli kullanarak, giderdeki tıkanıklığı gidermeyi deneyebilirsiniz. Askı telini açarak ve kanca kısmını, gider borusuna takarak, tıkanmaya neden olan cismi almayı deneyebilirsiniz.

Pompa kullanarak da yüzeyde meydana gelen tıkanıklığı giderebilirsiniz. Birkaç defa pompayı, süzgeci de kapsayacak şekilde bastırıp çekmelisiniz. Ardından musluğu açarak su gitmesini sağlamalısınız. Tüm bu işlemlerden sonra tıkanıklık giderilmemişse, sorun derinlerde bir yerde olabilir.

lavabodan köpük gelmesi

mutfak gideri nasıl açılır

Tıkanıklığın seviyesini, musluktan lavaboya su akıtarak tespit edebilirsiniz. Musluğu açtığınızda su orta hızda akıyorsa, tıkanıklık yüzeyde bir yerlerdedir ve henüz katılaşmamıştır.

Eğer su yavaş akıyorsa, giderin bir kısmını sert ve katılaşmış bir cismin kapladığından söz edilebilir.

Su hiç akmıyorsa ve süzgeç etrafında birikmişse sorun daha büyük demektir. Bu durumda uzman bir tesisat firmasından yardım almanız gerekebilir.

Kimyasallar ile lavabo tıkanıklığı giderilmesi

Birçok kişi kimyasalların tıkanıklık gidermede nasıl kullanıldığını bilir. Biz yine de burada açıklayıcı bilgi olması açısından, kimyasal türlerini ve nasıl kullanıldıklarını anlatacağız.

Deneyimlerimize göre kimyasallar rastgele ve bilinçsizce kullanılıyor ve bu durumun üzücü sonuçları olabiliyor.

Öncelikle bu kimyasalları çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlerde saklamanız gerekiyor. Banyo haricinde bu tür kimyasalları, evinizin uygun bir yerinde saklayabilirsiniz. Ancak birçok kişinin yaptığı gibi mutfak lavabosu altında asla saklamayın.

Karpit, belki de tıkanıklık gidermede kullanılan en etkili kimyasallardan bir tanesidir. Ancak kullanımı son derece tehlikelidir. Genellikle büyük miktarlardaki tıkanıklıklarda ya da sanayi bölgelerinde kullanılır. Bu kimyasalı kullanmadan önce eldiven ve maske kullanılması gerekir.

Kaya tuzu parçaları şeklinde bulunan bu kimyasaldan bir miktar, tıkanıklığın olduğu gidere dökeriz. Yaklaşık olarak 15 dakika kadar kimyasalın gider borusuna gitmesi beklenir. Daha sonra 2 litre kadar kaynar suyu, kimyasalın ardından gidere dökeriz. Bu sırada kaynar su ile kimyasal tepkimeye girer. Bu işlemi yapar yapmaz, ortamı terk etmemiz gerekir.

Tabi ki karpiti kullanmadan önce ortamın havalandırılması gerekir. Kullandıktan sonra da kapı kapatılmalı ve içeriye 2 saat boyunca girilmemelidir. Bu kimyasalı mutfak lavabosunda kullanmayın. Banyo ya da tuvalet alanında bulunan lavabolarda kullanabilirsiniz.

Eğer bu yöntem çok tehlikeli diyorsanız, daha az etkiye sahip olan sıvı ya da katı halde bulunan kimyasalları deneyebilirsiniz. Porçöz ve Mr. Muscle gibi markaları deneyebilirsiniz. Bu markalar, hem katı halde bulunan, hem de sıvı halde bulunan lavabo açıcı kimyasalları üretirler. Birçok markette bu kimyasalları bulabilirsiniz. Ancak yine de bu kimyasalları kullanırken de, eldiven ve maske kullanmanız faydalı olacaktır.

Kimyasallara rağmen tıkanıklık giderilmemişse, uzman bir tesisat firmasından yardım almanız gerekebilir. Tıkanıklığın boyutu büyüktür ve daha farklı yöntemlerin ve cihazların kullanılması gerekebilir.

Benzer Yazılarımız

Tuvaletim Tıkandı Ne Yapmalıyım- Kötü Kokunun Kaynağı
Özellikle ev, iş yeri gibi alanlarda tıkanmış bir tuvalet, karşılaşılan en can sıkıcı sorunlardan bi...
Aletle kaçak tespiti nasıl yapılır? Hangi aletler kullanılır?
Tesisat firmalarının birçoğu artık günümüzde, gelişmiş cihazlar kullanıyor. Gelişmiş cihazlar sayes...
Pimaştaki yağlar nasıl temizlenir?
Öncelikle bilmeyen kullanıcılar için açıklamak gerekirse pimaş banyo, lavabo ve mutfak gibi yerlerde kull...
Su kaçak tespiti Ankara – Nasıl tespit edilir?
Su kaçakları daha çok eski yapılarda ortaya çıkmaktadır. Ancak tesisat döşemesinde yapılan hatalardan ...
Tıkanıklık Açma Nasıl Yapılır? – Görüntülü tıkanıklık açma
Bina içlerinde yer alan borulardaki tıkanıklıklar, büyük sorunlara neden olmaktadır. Eski usullerle yapı...
Çayyolu Su Tesisatçısı
Çayyolu Su Tesisatçısı (Kaçak Tspiti) Size günün sorusu soralım mı? Ankara’da tecrübeli ve uygun...