Kombi basıncı düşmesi – Kombi basıncı neden düşer?

 

Kombi cihazları artık evlerde ve işyerlerinde sıklıkla kullanılıyor. Mekanik olanlardan, dijital olanlara kadar her model kullanılıyor. Ayrıca merkezi sistemi destekleyen modellerde kombi cihazını vazgeçilmez yapıyor. Ancak bu cihazın da bazı sorunlar çıkarttığı oluyor. Biz burada bu sorunlardan bahsedeceğiz ve çözüm yollarını anlatacağız. Bu sorunlardan bir tanesi olan Kombi basıncı düşmesi sorunu hakkında da detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

Kombi basıncının düşmesinin de bazı türleri vardır. Öncelikle bu türlerden bahsetmek daha iyi olacaktır.

Kombi basıncı düşmesi

Kombi basıncı düşmesi

Kombi basıncı düşmesi – Kombi basıncı hangi nedenlerle düşer?

Kombi cihazında su basıncının düşmesini, cihazın altında ve vanaların olduğu yerde bulunan basınç göstergesinden görebilirsiniz.

Basınç genel olarak:

  • Tesisatta bir kaçak olduÄŸunda,
  • Su dolum vanasında bir sorun olduÄŸunda,
  • Basınç deÄŸerinden az tesisata su verildiÄŸinde ve
  • Peteklerde herhangi bir sızıntı olduÄŸunda

Düşer. İsterseniz gelin bu maddeleri ayrıntılı bir şekilde anlatalım.

Tesisatta Kaçak Olduğunda…

Kombi cihazına bağlı bulunan tesisatlarda, çeşitli nedenlerden kaynaklı sorunlar meydana gelebilir. Suyun aşındırıcı gücü, ısı ile birleşince, zamanla tesisatlarda çatlaklara ve delinmelere neden olabilirler. Genelde kaçaklar, tesisat borularının ek yerlerinde meydana gelir. İlk döşenme sırasında işçiliğin kötü olması sonucunda, ek yerleri zamanla aşınabilir. Demir ve galvaniz esaslı borularda bu durum, contanın ya da keten malzemesinin iyi yapılmamasından kaynaklanır. Bazı durumlarda kalitesiz malzeme kullanılması bu durumun nedenidir. Plastik borularda ise ek yerlerin yeterince iyi yapıştırılmaması sonucunda, sızıntı meydana gelebilir.

Yukarıda saydığımız nedenler, kombi basıncı düşmesi nedenidir de ayrıca.

Su dolum vanasında bir sorun olduğunda…

Kombi cihazının hemen altında bulunan su dolum vanasında bir sorun meydana geldiğinde, kombi basıncı düşer. Genelde bu durum kombi cihazının bakımı sırasında meydana gelmiş olabilir. Bazı durumlarda ise vana başlığı aşınır ve vananın işlevini yitirmesine neden olur.

Basınç değerinden az tesisata su verildiğinde…

Genelde bu durum kullanıcı hatası olarak karşımıza çıkar. Normalde tüm kombilerde basınç değeri 1,5 bar seviyesinde olmalıdır. Bu seviyenin altına düşen basınç durumlarında, tesisatta yeterince su yok demektir. Dijital kombilerde bu durumun bir sonucu olarak hata mesajı alırsınız.

Peteklerde herhangi bir sızıntı olduğunda…

Nadir olsa da görülen bu durumun nedeni, bakım sırasında yapılan hatalı işlemlerdir. Bazı durumlarda ise kullanıcı bu duruma neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı zarar gören peteklerde meydana gelen sızıntılar sonucunda, kombi basıncı sürekli olarak ve kısa zaman aralığında düşer. Siz tekrar basınç değerini normal haline getirseniz bile durum değişmiyorsa, uzman bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir.

Su basıncı düşmesi sorununun çözümü

Eğer kombi cihazında basınç değeri 2 ya da 3 ayda bir azalıyorsa ve bu değer 0,5 bar düzeylerindeyse, bu normal bir durumdur. Kombi cihazının altında bulunan vana ile basınç düşmesini giderebilirsiniz.

Kombi cihazında bulunan eşanjör, suyun ısınmasını sağlar. Su bu cihazdan geçerek sisteme sıcak olarak verilir. Basınç düşük olduğunda pompa daha fazla çalışır ve sirkülasyonu sağlamaya çalışır. Bu durum doğalgaz sarfiyatını artırmasının yanı sıra, parçaların daha çabuk yıpranmasını sağlar.

Su basıncının vanadan kaynaklanması durumunda çözüm basittir. İsterseniz bu vana başlığını kendiniz de alıp takabilirsiniz. Ancak vananın dişlilerinde bir sorun varsa, o zaman uzman bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir.

Eğer sorun su basıncının düşmesinden kaynaklanıyorsa, sisteme basıncı dengeleyecek kadar su basmanız durumunda sorun düzelecektir.

Sorun tesisattan kaynaklanıyorsa, uzman bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir. Tesisattan kaynaklanan kaçak ya da sızdırma durumlarının ve nedenlerinin tam olarak tespit edilmesi gerekir. Uzman tesisatçıların elinde sorunu çözmeye yönelik cihazlar bulunur. Öncelikle sorunu tespit ederler.

Bu cihazlardan bir tanesi termal kameradır. Genelde ısıtma sistemleri tesisatlarında termal kamera cihazı ile sorunun kaynağı ve nedeni tam olarak tespit edilir.

Kombi basıncı düşmesi sorunu peteklerden kaynaklanıyorsa, uzman bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir. Peteklerde delinme ya da kaçak durumu varsa, tesisatçıların elinde bulunan gelişmiş cihazlar ile bu durum tespit edilebilir.

Kombi cihazındaki eşanjörde bir sorun varsa, bu sorunu tespit etmek biraz zor olabilir. Eşanjör ısıtma görevini gördüğü için su bu cihazdan geçtiği zaman anında buharlaşır. Ancak basınç günlük olarak düşer. Bu durumu en iyi uzman tesisatçı anlayabilir.

Kimyasal ile kombi basıncı düşmesinin tamiratı

Tesisatlardan kaynaklanan kaçak ya da sızıntı, tesisatın bir yerinde delinme ya da çatlak olduğu anlamına gelir. Bu durumda uzman tesisatçılar, kimyasal kullanırlar. Kullanılan kimyasal belli oranda su ile karıştırılır ve sisteme verilir. Sistemde bir süre dolaşması sağlanır. Bu kimyasal boru yüzeylerinde bir tabaka oluşturur ve çatlakların ya da delik olan yerlerin kapanmasını sağlar.

Görüldüğü üzere delinme ya da çatlak durumunda tamirat işlemi kolay ve hızı olarak gerçekleşmektedir.

Kombi basıncı düşmesi

Kombi basıncı düşmesi

Ancak borunun ek yerlerinde bir kaçak söz konusu ise çözüm biraz daha farklıdır. Tespit cihazları ile tespit edilen yerdeki zemin sökülür. Ek yerleri değiştirildikten sonra sorun çözülmüş olur. Genelde günümüzde, plastik borular kullanılmaktadır. Plastik boruların ek yerleri ısıtma suretiyle yenilenir. Ancak yeni ek parçalar kullanılır. Çünkü eskileri artık fonksiyonlarını yitirmişlerdir.

Ancak bazı eski binalarda tesisat malzemesi genelde galvaniz ya da demir olmaktadır. Bu gibi durumlarda ise ek yerlerindeki conta ya da keten malzemesi değiştirilir. Çünkü zamanla bu gibi malzemeler suyun da etkisi ile aşınırlar ve değiştirilmeleri gerekir.

Bahsettiğimiz bu konulara ilave olarak, kalitesiz malzeme kullanılması soncunda da borularda sızıntı meydana gelir. Bu durumda tesisatın birçok yerinin değişmesi gerekebilir.

Benzer Yazılarımız

Mutfak gider kokuları nasıl önlenir? – Kötü koku problemi
Sağlıklı yaşam için gıdaların güvenli, hijyenik ortamda hazırlanması gereklidir. Bunun için ilk yapı...
Su Kaçağı Tespiti Ve Tamiri
Su Kaçağı Tespiti Ve Tamiri Su Kaçağı Tespiti Ve Tamiri iÅŸlerini kim yapar? Bu sorunun cevabını bilen Ã...
2023 Su Kaçak Tespit Ücretleri
2023 Su Kaçak Tespit Ücretleri (Güncel) Ankara Kaçak Su Bulma Firmaları istemeye istemeye de olsa mecburi o...
Ankara tıkanıklık açma yöntemleri
Tıkanıklıkları, dış ortamda oluşan ve iç ortamda oluşan diye ikiye ayırmak mümkündür. Ankara tıkan...
Ankara Termal Kamera Su Kaçak Tespiti
Ankara Termal Kamera Su Kaçak Tespiti (Kırmadan) Birçok firma farklı yöntemler ile su sızıntılarını bu...
Tuvalet gideri – Kullanılan kimyasallar
Tuvalet gideri pis su atıklarının geçtiği boru hattıdır. Tuvalet gideri denildiğinde aklımıza tıkanı...