Evde Tuvalet kokusu neden oluşur?
Evsel ve endüstriyel atıkların neden olduğu tuvalet kokusunun birçok nedeni vardır. Nedenleri ikiye ayırabiliriz. Yüzeysel kokuları ki bu kokular günlük kullanımdan kaynaklanır. Derinden gelen kokular ki bu kokular uzunca bir süre hiç gitmez. Tuvaleti temizlediğiniz halde birkaç saat sonra yine aynı kokuyu hissedersiniz. Evde tuvalet kokusu ve nedenlerini bu yazımızda ayrıntılı bir şekilde açıklayacağız. Böylece, bu konuda ne yapmanız gerektiğine daha sağlıklı karar verebileceksiniz.
Öncelikle yüzeysel kokuların nedenlerinden bahsedelim. Günlük kullanımdan dolayı, tuvalet ve banyo alanlarında kötü kokular oluşur. Tuvaletlerde kapan adı verilen ve tuvalet deliğine yerleştirilen kapaklar olmadığından, açıktan kötü koku gelir.
Banyo alanlarında ise düzenli olarak temizlik yapılmadığından dolayı bu durum ile karşılaşabilirsiniz. Eğer banyo alanlarında, klozet varsa ve klozetin kapağını her kullanımdan sonra kapatmıyorsanız, kötü koku alana yayılabilir. Bir de banyo yaptıktan hemen sonra, banyo alanlarının temizlenmesi gerekir. Temizliğin sonraki bir zamana ertelenmesi sonucunda da kötü koku durumu meydana gelir.
Mutfak alanlarında da aynı durum söz konusudur. Bulaşıkların makineye koyulmayıp da lavaboda bekletilmesi ya da lavabo giderlerine yeterli miktarda su dökülmemesi, kötü kokuya neden olur.
Tuvalet alanlarını temizlediğiniz halde koku geliyorsa, bu durumun muhtemel iki nedeni vardır. Ya tuvalet gideriniz tıkanmıştır ve tıkanıklık derindedir, ya da havalandırma şaftından koku geliyordur ve bu durumun sizinle bir ilgisi yoktur.
Ancak her iki durumda da sorunun acil bir şekilde çözümlenmesi gerekir.
Tuvalet kokusunu gidermenin yolları
Yüzeysel olarak meydana gelen tuvalet kokusundan kurtulabilmeniz için tuvalet deliğine kapan yerleştirmeniz gerekir. Ayrıca, marketlerde satılan kimyasal ürünlerden satın alabilirsiniz.
Genelde tablet şeklinde satılan kokuları, kapan üstüne yerleştirirseniz, kötü koku sorunundan kurtulabilirsiniz.
Tuvalet kokusunu gidermenin yolları olarak bir başka tavsiye de, derinden gelen kokular ile ilgili olacaktır. Derinden gelen kokulara karşı sizin yapabileceğiniz bir şey yoktur. Profesyonel olarak tıkanıklık açan tesisat firmalarından yardım almalısınız. Tesisat firmaları kokunun kaynağını noktasal olarak tespit eder ve tıkanıklığı basınçlı su ile ya da özel cihazlarda bulunan fırçalar yardımı ile giderirler.
Eğer sorun havalandırma şaftında ise muhtemelen bu kısımda yer alan gider borularının kontrol edilmesi gerekir. Bu konuda da profesyonel yardım almalısınız.
Bazen sorun, havalandırma şaftlarından geçen ve çatı üstünde son bulan pimaş borulardan kaynaklanabiliyor. Normalde pimaş borularının çatı çıkışlarından en az 15 santimetre yukarıda olması gerekiyor. Ancak bazı binalarda bu kurala uyulmuyor ve çatı çıkışı hizasında boru sonlandırılıyor. Bu durumda havalandırma boşluğundan, her daireyi rahatsız edecek şekilde kötü koku yayılıyor.
Banyodan gelen lağım kokusu nasıl giderilir
Tuvaletlerde ve banyoda bulunan klozetlerde, S adı verilen bir boru bulunur. Bu borunun amacı, kötü kokunun yayılmasını engellemektir. S şeklinde olduğu için içinde her zaman bir miktar su bulunur. Eğer S borusu yoksa ve onun yerine düze bir boru montajı yapılmışsa, boru içinde su bulunmayacağından, kötü koku tüm banyoya yayılır.
Bir diğer neden ise süzgeçlerdir. Normalde süzgeçlerin girişinde küçük bir hazne bulunur. Bu haznenin içinde de daima bir miktar su bulunur. Su kötü kokunun yayılmasını engeller. Eğer pimaş boruların içinde su kalmamışsa, borulardan gelen sıcak hava, süzgecin içindeki suyun da buharlaşmasına neden olur. Bu durum da kötü kokuya neden olur.
Banyodan gelen lağım kokusu nasıl giderilir sorusu, yukarıda anlattığımız nedenler etrafında çözülebilir.
Yukarıda sizlere aktardığımız bilgiler ışığında, bireysel olarak sizin yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Uzman bir tesisatçıdan yardım almanızı gerektirecek durumlar söz konusudur. Uzman tesisatçı, kokunun kaynağını, elindeki gelişmiş cihazlar yardımı ile noktasal olarak tespit ettikten sonra, gereken işlemleri uygular.
Mesela S borusu klozet ya da tuvalet altlarında yoksa, S borusu yerleştirir. Eğer çatı alanındaki boru kısaysa, olması gereken uzunlukta olmasını sağlar.
Süzgeç ile ilgili bir sorun varsa, süzgeci değiştirir ve süzgecin gerisindeki pimaş borulardaki sorunları çözer.
Apartmanda lağım kokusu
Genel bir sorun olan apartmanda lağım kokusu, yeni ya da eski olsun tüm yerleşim birimlerinde sıklıkla yaşanan bir sorundur.
Apartmanda meydana gelen lağım kokusunu tespit etmek zordur. Tesisatçıların elinde gelişmiş cihaz olsa bile, kokunun kaynağını tespit edebilmek için tesisatçıların iki unsura ihtiyaçları vardır.
Birincisi tecrübedir. Uzman tesisatçılar, daha önce karşılaştıkları bir sorunla yeninden karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğini bilirler. Ayrıca nereye bakmaları gerektiğini de bilirler. Tecrübe hem zamandan, hem de paradan tasarruf yapılabilmesini sağlar.
İkincisi ise ön bilgidir. Her yapı genelde birbirine benzese de bina ya da daire sakinlerinden ön bir bilgi almak gerekir. Zaten tüm uzman tesisatçılar, bu yöntemi sıklıkla uygularlar. Böylece sorun olan muhtemel alan üzerinde çalışılır ve alan daraltması yapılır.
Sorunun olması muhtemel alan ne kadar darsa, sorunu bulmak o kadar kolaylaşır. Geriye yalnızca gelişmiş cihazlarla derinlerde olan kokunun kaynağını bulmak kalır.