Su sızıntısını tespit etme işlemleri – Sızıntı tespiti

Su kaçağı ve su sızıntısı arasında bazı farklar vardır. Birçok kişi bu iki durumu birbirine karıştırır. İki farklı olayı birbirinden ayırt etmek için tecrübe gerekir. Su kaçakları daha yoğun bir şekilde gerçekleşir ve genelde patlayan borulardan basınçla su gelmesi şeklinde kendisini gösterir. Su sızıntısını tespit etme işlemlerinde bu durum her zaman için göz önüne alınır.

Su sızıntısını tespit etme

Su sızıntısını tespit etme

Su sızıntısı ise kendisini zamana yayarak ve yavaş bir şekilde gösterir. Duvar ve tavan gibi alanlarda su sızıntısını tespit etmek, elde teknolojik cihazlar olmadan kolaydır. Ancak birçok durumda, yalıtım olmama durumundan kaynaklanan terleme ile bu durum karıştırılabilir.

Duvar ve tavan alanlarında oluşan terleme ve küf olayı sonuç olarak nemlenme durumundan kaynaklanır. Ancak nemlenmeye neyin sebep olduğu konusunda bir belirsizlik vardır. Kesin olarak bu durumun ortaya çıkarılması, gelişmiş cihazların kullanılması ile mümkündür.

Eğer bir evde yalıtım yoksa ve eğer ev en üst katta ise küflenme ve nemlenme olaylarının sık yaşanması muhtemeldir. Bu durum genellikle sıcak hava ile soğuk havanın dengesizliğinden kaynaklanır.

Birçok kişi su tesisatlarının nereden geçtiğini bilmez. Ancak tahmin yoluyla tesisatların geçmesi muhtemel yerlerden gelen sızıntıları, tesisattan gelen kaçaklar olarak anlayabilir. Ancak bu yöntem çok sağlıklı bir yöntem değildir.

Ayrıca fayans ve granit gibi yüzeylerin altında meydana gelen kaçakların bulunması da oldukça zordur. Gelişmiş cihazlar olmadan, yukarıda bahsettiğimiz sızıntı nedenlerinin tespit edilebilmesi ve ayırt edilebilmesi oldukça zordur.

Su Sızıntısını tespit etme işlemlerinde robot kullanılması

Çok geç fark edilen sızıntıların kaynağını bulmak, artık günümüzde oldukça kolay bir işlem halini aldı. Sızıntıların tespiti için kullanılan gelişmiş cihazlar ile nokta atışı yapabilmek artık mümkündür. Su sızıntısını tespit etme işlemlerinde kullanılan cihazlara gelin isterseniz birlikte bakalım.

Akustik arıza tespit cihazı

Önceki yazılarımızda da bu cihazdan bahsetmiştik. Konu ile alakalı olduğundan dolayı, bu cihaz hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz. Akustik arıza tespit cihazı, günümüzde tesisat firmaları tarafından sıklıkla kullanılan cihazlardan bir tanesidir.

Cihaz üç parçadan oluşur. İlk parça ana gövdedir. Bütün elektronik aksamlar bu bölümde bulunur. İkinci parça, sensorun olduğu ve sızıntıyı tespit eden parçadır. Dikdörtgen şeklinde küçük bir kutudur ve kutunun içinde bulunan sensorlar, tesisatın bulunduğu muhtemel yüzeylere yaklaştırıldığında, sızıntı ya da çatlak tespiti yapabilir. Son parça ise kulaklıktır ve en önemli parçadır diyebiliriz.

Kulaklığın özelliği, dış ortamdaki sesleri kulağın duymayacağı düzeye kadar getirebilmesidir. Böylelikle yalnızca duyulması istenilen seslere odaklanılması sağlanır. Cihazın daha verimli kullanılabilmesi ve tesisattan gelen en küçük seslerin bile duyulabilmesi için tesisata basınçlı su verilir. Tesisata verilen basınç değeri, boruya zarar vermeyecek düzeydedir.

Basınç ne kadar fazla ise tesisattaki daha derinlerde yer alan seslerin duyulabilmesi mümkün hale gelir.

Su sızıntısını tespit etme konusunda akustik arıza tespit cihazı, tesisat firmaları arasında da yaygın olarak kullanılır.

Termal kamera ile su sızıntısını tespit etme

Termal kameranın tesisat alanında kullanılması, yeni olmasına rağmen tesisat firmaları arasında yaygın bir şekilde kullanılır. Aslında termal kamera ile sızıntı tespiti en çok kalorifer tesisatlarında kullanılıyor diyebiliriz. Ancak sıcak su tesisatlarında tam sonuç alınabilmektedir.

Cihazın çalışma prensibi, kızılötesi ışınlarından görüntü elde edilebilmesine dayanır. Her türlü yüzeyde cihaz rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca, plastik ya da demir olması fark etmeksizin, her türden boru malzemesindeki sızıntıları gösterebilir.

Cihazın arızanın muhtemel olduğu yüzeye tutulması yeterlidir. Genel olarak tesisat firmaları bu cihazı, akustik arıza tespit cihazı ile birlikte kullanır.

Nemölçer cihazı ile su sızıntısını tespit etme

Bu cihaz aslında yardımcı olarak kullanılır. Su sızıntılarını tespit etme işlemlerinde genel olarak akustik arıza tespit cihazı ile birlikte kullanılır. Akustik arıza tespit cihazının sonuçlarını teyit etmek amacıyla kullanılan bu cihaz da yine aynı şekilde tesisat firmaları arasında yaygın olarak kullanılır.

Cihaz sesli olarak çalışır. Sızıntının yoğun olduğu yerlerde aralıklı ve sürekli olarak yinelenen bip sesleri ile arızanın olduğu yer tespit edilmiş olunur.

Bu cihaz genel olarak fayans ve granit yüzeylerde verimli olarak kullanılır. Bu tür yüzeylerde sızıntı olup olmadığını anlamak zordur. Duvar yüzeylerindeki gibi herhangi bir iz olmadığı için bu cihazların kullanılması bir anlamda, sızıntının yerini tam olarak tespit etmek için gereklidir diyebiliriz.

Yukarıda saydığımız tüm bu cihazlar, tesisat firmaları tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Günümüzde bu cihazların kullanımı ile birlikte, kırma ya da dökme işlemi tamamen ortadan kalkmıştır. Sorunun noktasal olarak bulunması, yalnızca sorun olan bölgede sökme işleminin yapılmasına olanak sağlar.

Birçok kişinin merak ettiği konulardan bir tanesi de, nasıl kırma ya da dökme olmadan arızanın giderildiğidir. Noktasal olarak tespit edilen sızıntı işleminden sonra, yalnızca sorun olan bölgedeki yüzey kırılır ve böylelikle tamirat işlemi oldukça kolay bir hal alır.

Su sızıntısını tespit etme

Su sızıntısını tespit etme

Mesela granit ya da fayans gibi yüzeylerde birçok yerin kırılması yerine, yalnızca bir ya da iki yüzeyin sökülüp, tamirat bittikten sonra yerine monte edilmesi daha kolaydır. Böylelikle hem tamirat işlemi, hem de tespit işlemi hem daha hızlı, hem de daha kolay bir hale gelmektedir.

Benzer Yazılarımız

Tuvalet tıkandı – Tıkanan tuvalet için ne yapılmalı?
Sürekli olarak ve yoÄŸun olarak kullanılan ve bir ev için olmazsa olmazlardan bir tanesi, tuvalet alanlarıdÄ...
Yerden ısıtma temizliÄŸi fiyat – Tasarruflu yerden ısıtma
Yerden ısıtma temizliği son teknoloji üretilen cihazları kullanan firmalarda aynı şekilde yapılmaktadır...
Çamaşır makinesi giderinden su gelmesi – Çamaşır makinesi gideri
Farklı modellerde olsa da, çamaşır makinesi giderleri hep aynı yere gider. Çamaşır makinesinde bulunan v...
Su Kaçağı
Ankara Su Kaçağı Bulma Ankara Su Kaçağı Bulma ekibi olarak merhabalar:) Biz kimiz, neler yaparız? Ne zama...
Bina İçi Su Tesisat Sorunları
Bina İçi Su Tesisat Sorunları Yaşam alanlarında sağlıklı ve rahat bir ortam sağlanması için binaları...
Yangın hidrantı kaçağı İzmir ilinde nasıl yapılıyor?
Hidrantlarda kaçak bulma iÅŸlemi, soÄŸuk su tesisatındakine benzer. Ancak bazı farklılıkların olduÄŸunu sÃ...