Banyo Tıkanıklığı Açma Konusunda Bilinçlenmek
Banyo giderinin tıkanması, çoğu zaman külfetli sonuçlara neden olur ve karşılaşmak istemediğimiz can sıkıcı bir sorunudur. Ancak başımıza geldiğinde de banyo tıkanıklığı açma konusunda bir takım yöntemler deneyerek kendimiz de sonuç alabiliriz. Eğer banyo tesisatında bir hata yoksa, giderler teknik olarak doğru ise, tıkanma büyük olasılıkla kullanıcı hataları nedeniyle olmaktadır.
Giderler hakkında genel bilgi sahibi olmak, kullanım alanlarımızda bilinçlenmek ve bazı küçük detayları bilmek, büyük tıkanmaları engelleyebilir. Yaşam alanımızda her daim bize hizmet veren giderlerin önemi ne yazık ki tıkandığında ortaya çıkar. O vakte kadar varlığını dahi hatırlamayız. Ancak sorun olduğunda da yaşantımızda birçok şey aksar ve bunu hiç istemeyiz. Öyleyse bu konuda bilinçlenmek ve olası sorunlarda yapılması gerekenleri bilmek gerekir.
Tıkanma Nedenleri Ve Banyo Tıkanıklığı Açma
Banyo tıkanıklıkları genelde lavabo, pimaş, tuvalet, çamaşır makinası giderlerindeki tıkanmalardan oluşur. Duş bölümündeki giderler tuvalete göre daha dar çaplıdır. Her ne kadar dikkatli olunsa da uzun süre geçtikten sonra kullanım amacından dolayı gerek saç, kıl gerekse sabun artıkları ile zamanla dolar. Küvet ve duş kabini giderinde mutlaka süzgeç bulunmalıdır.
Ana borulardan gelen suyla dolarak da tıkanma olabilmektedir.  Binalarda tesisatlar tek bir ana boru dediğimiz daha büyük genişlikteki pimaşlara bağlıdır. Pimaş borularında oluşan tıkanıklık en alt kattaki dairede ortaya çıkar. Banyo giderinden geri taşma olur. Tuvalete atılan katı cisimler ne yazık ki çok karşılaşılan tıkanma sebepleridir.
Bina yapım aşamasında inşaat artıkları kalması veya tesisatta yapılan yanlışlar, örneğin eğim verilirken yapılan usta hataları yüzünden bir süre sonra tıkanmalar başlar. Banyo zemini, suların gidere kendiliğinden akması için gidere doğru eğimli yapılır. Bu giderin süzgeçsiz bırakılması birçok katı cismin gidere dolmasına neden olur. Bazen çok az gibi görünen atıklar zamanla giderlerde biriktiği için beklenmedik bir şekilde tıkanır.
Eski binalarda yenilenmeyen tesisatlar eskiyen borular zamanla deforme olmaktadır. Bazı tıkanmalarda açmak için kullanılan kimyasallar da borulara zarar vermektedir. Bina önündeki logarın dolması da banyo giderinde dökülen suyun geri gelmesinin bir sebebi olabilir. Bu tip durumlarda bir takım müdahaleler ile tahminlerde bulunabilir ancak kesin olarak anlamak için görüntülü cihazlar ile gidere baktırmak çok daha hızlı ve doğru tespit yapılmasını sağlar.
Tıkanan Banyo Giderini Açmak
Banyo giderindeki tıkanmayı suyun akışındaki aksamadan anlarız. Küvet ya da duş kabini içerisinde süzgeç etrafında su birikintisi oluşur. Hatta tıkanma fazla ise bu bölüm tamamen su ile dolabilir. Henüz çok fazla su geri tepmemiş ise gidere sıcak su dökerek durumu gözlemleyebiliriz. Genelde banyo tıkanıklıklarına sebep olan sabun artıkları sıcak su ile daha hızlı eriyeceği için bu yöntem işe yarayabilir. Eğer bu şekilde sonuç alınamadıysa akla dökülen saç ve kıl benzeri atıklar gelir.
Banyo gideri açmak için diğer yöntem; ucu kıvrılmış karga burun tel askıyı gidere iterek içerdeki saçları temizlemek olacaktır. Tel ile açmayı deneme işlemini birkaç kez tekrar edip üzerine karbonat ve sıcak su dökerek giderin temizlenmesini sağlayabiliriz. Buda işe yaramadıysa son olarak kimyasal kullanarak açmayı deneyebiliriz. Kostik ile banyo tıkanıklığı açma en yaygın olarak bildiğimiz işe yarar bir yöntemdir. Bu tip kimyasallar sağlık açısından risk taşır. Kullanım talimatını dikkatlice okuyarak uygulama yapmalıyız. Bu tip ilaçlar borulardaki ek parça ve contaların eriyip alt katlara su sızmasına neden olabilirler. Bu nedenle kostik ve buna benzer açıcılar ya çok dikkatli ve bilinçli kullanılmalı ya da hiç kullanmadan yetkili servis ya da en yakın tesisatçıdan yardım alınmalıdır.
Banyo giderine karbonat ve sirke dökmek, ya da tuz ile sirke gibi doğal yöntemler ile açmaya çalışmak eğer basit bir tıkanıklık ise elbette işe yarayabilir. Bildiğimiz üzere bu tip malzemeler bir araya geldiğinde parçalayıcı etki yaparlar. Yukarıda bahsettiğimiz kostik madde çok daha kuvvetli bir kimyasal bileşen olduğu için birçok katı maddenin çözülmesini sağlayabilir ancak doğal yöntemler onun kadar etkili değildir. Zararsız olması ve elimizin altında sürekli bulunan malzemeler olması sebebiyle denemekten zarar gelmez diyebiliriz.
Kırıp Dökmeden Banyo Gideri Açılabilir mi?
Tüm denemeler sonuç vermediyse, artık başka yöntemler aramak zaman kaybı olabilir. Üstelik yanlış bir deneme yüzünden tıkanma daha da artabilir. Kötü bir sonuçla karşılaşmamak için riske girmeden bir tesisatçıya haber vermek gerekir. Bu konuda teknolojiden yararlanan bilgisayar destekli kameralı cihazlara sahip tesisatçıları tercih etmek çok daha iyi olur. Tıkanıklık tespiti ve açma işlemleri için kırıp dökmeye gerek kalmadan çok daha az maliyetle bu işi çözebilirler.
Eskiden tıkanan banyo gideri demek, fayansların kırılması, bazen günlerce süren tıkanıklık nedeniyle kullanılamayan banyolar ve sebebini arayan ustalar, gerçekten çok zahmetli süreçler yaşanırdı. Ancak günümüzde ilerleyen teknolojinin birçok alanda olan katkısı, tesisat sorunlarında da ilaç gibi çare olmuş durumdadır.
Banyo tıkanıklığı açma işlemi için, ucunda kamera bulunan cihazlar tıkanan gidere sokularak tıkanıklığın olduğu yere kadar ilerletilir ve böylece borunun durumunu ve tıkanan bölgeyi tespit etmek kırıp dökmeden mümkün olabilmektedir. Tespit sonrası tıkanıklık açma işlemi içinde yine robot cihazlar kullanılır. Eskiye göre çok daha az maliyetle bu işin çözülmesi sağlanır.